مهندسی منابع طبیعی
پنج شنبه 29 خرداد 1393 3:08 PM
دیباچه: زمین سبز بود؛ به سبزی بهشت و رودخانه تمیز و شفاف و زلال، و طبیعت با بارش هر باران از شادابی و طراوات لبریز میشد. سالها گذشت. جمعیت شهر رو به فزونی گذاشت. خانههای تازه ساخته شد و به جای درختان سرسبز، کارخانهها جان گرفتند. چرخهای تولید کارخانه که به کار افتاد، فاضلاب صنعتی را به میان آب رودخانه جاری ساخت. آن وقت ماهیهای کوچک و بزرگ، ذرات آلوده کننده آب را با آب ششهایشان تنفس کردند و گروه گروه جان باختند. آب، خاک و هوای آلوده، نفس درختان را نیز قطع کرد و اکنون ما در این زمین که با دستهای خودمان، خاکستریاش کردهایم، هر لحظه شاهد مرگ سبزی و سبزینگی،پاکی و شادابی و در نهایت هستی و زندگی هستیم. این بحران در کشور ما بسیار جدی و فراگیر به چشم میخورد. برای مثال در مناطق کلیدی و شاخصی همچون پارک ملی گلستان و منطقه حفاظت شده جهاننما، ذخایر حیات وحش ما نسبت به دهه 50 به یک چهارم و در مقایسه با دهه 60 به نصف تقلیل یافته است. به عبارت دیگر، ذخیره کنونی جمعیت حیات وحش کشور ما 25% دهه 50 و 50% دهه 60 است !حال چه باید کرد؟ و چگونه میتوان بار دیگر آسمان را آبی و زمین را با رنگهایی زنده و شاداب رنگآمیزی نمود و حیات و زندگی را به طبیعت ایران بازگرداند؟کارشناسان منابع طبیعی با بررسی علم اکولوژی، حل مسائل زیستمحیطی، ارائه طرحهای عملی برای حفظ و توسعه پوشش گیاهی، بهرهبرداری صحیح از اراضی مطابق با قابلیت آنها، توسعه فعالیت آبخیزداری و مدیریت آب و خاک، تلاش میکنند تا این آرزو را محقق سازند.این رشته در مقطع کارشناسی دارای 5 گرایش محیطزیست، مرتع و آبخیزداری، جنگلداری، شیلات و علوم و صنایع چوب و کاغذ است. گرایش محیطزیستمحیطزیست یک رشته چند بخشی یا بین رشتهای است و آمیختهای از علوم بیولوژی، اکولوژی، فیزیک، شیمی، ریاضی، آمار، اکولوژی کاربردی و جغرافیا میباشد. این گرایش تلاش میکند تا بین محیط انسان یا محیط شهری و محیط فراشهری مثل مرتع، جنگل و ... پل بزند تا بشر با استفاده از دانش روزافزون خود به نحوی عمل کند که با نیازها و امیدهایش هماهنگی بیشتری داشته باشد و در نهایت زندگی بهتری رابرای خود و آیندگان فراهم سازد.همچنین تلاش میکند تا با ارائه دانش و آگاهیهای لازم درباره اکولوژی حیات وحش، اکولوژی دریاها، نحوه آلودگی محیطزیست، نحوه طراحی پارکهای ملی و جنگلی و ... به حمایت و حفاظت از محیطزیست و حل مشکلات زیست محیطی بپردازد.در کشور ما محیط زیست در مقطع کارشناسی یکی از گرایشهای مهندسی منابع طبیعی است و در آن بیشتر به اکوسیستمهای طبیعی پرداخته میشود، اما استادان محیطزیست معتقدند که باید مثل سایر کشورهای دنیا، محیطزیست را به عنوان یک رشته مجزا ارائه دهیم و در آن علاوه بر اکوسیستمهای طبیعی به اکوسیستمهای شهری نیز پرداخته شود. چون در حقیقت محیطزیست به تعامل و ارتباط بین محیطهای انسانی و طبیعی میپردازد و صحیح نیست که این دو را مجزا از یکدیگر بررسی کنیم.(در سال 83 مهندسی محیط زیست به عنوان یک رشته مجزا در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، وابسته به وزارت آموزش و پرورش ارائه شده است.)
موقعیت شغلی در ایران :
در سال 1382 ارزش اقتصادی هر هکتار دریا از نظر تعدیل و تنظیم گازها، کنترل آشفتگی، تنظیم آب، تهیه آب، تصفیه آب، تولید مواد غذایی، تامین مواد خام، ارزش فرهنگی، توریسم و ... 71609310 ریال، هر هکتار ساحل 50244800 ریال، هر هکتار جنگل 12015600 ریال، هر هکتار مرتع 2876800 ریال و هر هکتار تالاب 183334000 ریال محاسبه شده است.متأسفانه بسیاری از این منابع ارزشمند که تجدیدناپذیر یا به سختی قابل تجدید هستند، در کشور ما به دلیل بیمبالاتی و بیتوجهی در معرض نابودی قرار گرفتهاند. چرا که ما توجه به قوانین و معیارهای محیطزیست را یک امر ضروری و اجتنابناپذیر نمیدانیم و حتی در نظر برخی از شرکتها و سازمانها، سازمان حفاظت محیطزیست، یک سازمان دردسرآفرین است و باید به نحوی از زیر اصول و قوانین آن شانه خالی کرد!و باز به همین دلیل در طرحها و پروژههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ما، محیط زیست نه تنها حرف اول را نمیزند بلکه در انتها نیز جایگاه مشخصی ندارد! با این همه، چون امروزه مسائل و مشکلات زیستمحیطی صرفاً به یک کشور، یک منطقه یا یک قاره محدود نمیشود و هیچ کشوری نمیتواند ادعا کند که انتشار آلودگی و مشکلات ناشی از آن، مختص به کشور متبوعش میباشد، حفظ محیطزیست به یک ائتلاف جهانی تبدیل شده است و تمام کشورها و جوامع بشری پذیرفتهاند که باید در توسعه صنعتی با توجه به ارزیابی دقیق زیستمحیطی، تجدید نظر کرد.
این امر باعث شده است که در کشور ما نیز متخصصان محیطزیست در تمام مقاطع تحصیلی بویژه کارشناسیارشد و دکترا در سازمانهای متعددی از جمله:
سازمان حفاظت محیطزیست، شهرداریها، مهندسین مشاور، وزارت کشور، وزارت نیرو، سازمان توسعه و برنامهریزی، وزارت صنایع، وزارت نفت حضور داشته باشند. تا جایی که به گفته دکتر مخدوم استاد محیط زیست دانشگاه تهران، هیچ یک از فارغالتحصیلان کارشناسیارشد و دکترای محیطزیست بیکار نیستند.
درسهای این رشته در طول تحصیل :
دروس مشترک در گرایشهای مختلف مهندسی منابع طبیعی:
ریاضیات، فیزیک عمومی، زمینشناسی، گیاهشناسی، اکولوژی، شیمی عمومی، زیست شناسی، آمار و احتمالات، هوا و اقلیمشناسی، خاکشناسی عمومی، قوانین و مدیریت منابع طبیعی، جامعهشناسی روستایی، آشنایی با کامپیوتر، هیدرولوژی عمومی،
دروس تخصصی گرایش محیطزیست :
اکولوژی حیاتوحش، مبانی مدیریت حیاتوحش، بیولوژی حیوانات شکاری، پرندهشناسی، قوانین و مدیریت محیطزیست و شیلات، اکولوژی دریاها، فنون مدیریت حیات وحش، آلودگیهای محیطزیست، انسان و محیطزیست، پارکهای ملی، جنگل و پردیسها، طراحی و مهندسی پارکهای ملی و جنگلی، ارزیابی محیطزیست، پارکداری، جلسه بحث، پروژهگرایش مرتع و آبخیزداریدر گرایش مرتع و آبخیزداری دانشجویان میآموزند که با توجه به امکانات آبی، خاکی، اقلیمی، زمینشناسی و پوشش گیاهی چگونه میتوان از عرصه منابع طبیعی، به ویژه از مراتع موجود، بیشترین بهره را برد برای مثال با توجه به پوشش گیاهی یک منطقه، چه مقدار میتوان دام وارد منطقه کرد و چه مقدار عرصه کشاورزی داشت؟ همچنین به یاری مدیریت آبخیزداری میتوان از مسائلی مثل سیلاب و خشکسالی که ضررهای هنگفت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی دارد، جلوگیری کرد. به عبارت دیگر، کارشناس این رشته با تقویت پوشش گیاهی، اصلاح آبراههها و بانکتزدن (ایجاد خطوط افقی بر روی دامنه کوهها و تپهها و کاشت نهال) میتواند از فرسایش خاک و ایجاد سیلاب جلوگیری کند.اهمیت این مسأله زمانی آشکار میشود که بدانیم کشور ما به دلیل پیشروی شنهای روان به مناطق مرکزی و شرقی کشور، در معرض بیابانزایی قرار دارد. همچنین فرسایش خاک، موجب پرشدن مخازن سدها و آسیبرسانی جدی به این منابع ارزشمند میگردد. به همین دلیل، لازم است به یاری متخصصان مرتع و آبخیزداری، از فرسایش آب و خاک جلوگیری کرد و در جهت اصلاح و توسعه مراتع قدم برداشت.
موقعیت شغلی در ایران :
شرط اول حیات اقتصادی ـ سیاسی هر کشور، استقلال و وجود نیروی انسانی متعهد، متفکر و کاردان است. زیرا نیروی انسانی لایق و کاردان میتواند با استفاده از قدرت تصمیمگیری و استقلال و برنامهریزی خوب دولت، از عامل دوم؛ یعنی منابع سرشار خدادادی از قبیل آب، خاک، جنگل، مرتع برای بهبود زندگی و رفاه مردم و جامعه بهرهبرداری کند. به عبارت دیگر تعادل این دو عامل، شرط مطلوب و اساسی بهرهوری بهینه و تداوم حیات یک جامعه است.کارشناسان منابع طبیعی نقش مهمی در ایجاد تعادل بین این دو عامل دارند. زیرا از یک سو، عامل مهمی در حفظ و گسترش منابع طبیعی هستند و از سوی دیگر، نحوه استفاده و بهرهبرداری بهینه از این منابع را میدانند.برای مثال، فارغالتحصیلان گرایش مرتع و آبخیزداری میتوانند با برنامهریزیهای صحیح و نظارت بر حسن اجرای آنها و آموزش به منظور اصلاح و توسعه مراتع، جلوگیری از فرسایش آب و خاک و پر شدن مخازن سدها و تثبیت شنهای روان، نقش بسیار مهمی در حفظ و گسترش منابع طبیعی از قبیل مرتع، آب و خاک داشته باشند.در کل فارغالتحصیل توانمند این رشته، فرصتهای شغلی مناسبی در شرکتهای دولتی، خصوصی و نیمهخصوصی مرتبط با وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، مؤسسه تحقیقات مرتع، مؤسسه تحقیقات خاک و حفاظت آبخیزداری، سازمان جنگلها و شرکتهای مشاوره منابع طبیعی دارد.
دروس تخصصی گرایش مرتع و آبخیزداری :
شناسایی گیاهان مرتعی، ژئو مرفولوژی، زراعت نباتات علوفهای، خاک مناطق خشک و نیمهخشک، هیدرولوژی کاربردی، حفاظت خاک، کارتوگرافی، ارزیابی خاکهای زراعی، اکولوژی مرتع، دامداری، اصلاح و توسعه مراتع، آنالیز و ارزیابی مراتع، جنگلکاری در مناطق خشک، آبخیزداری، مقدمات مردمشناسی عشایری، جلسه بحث، پروژه.
گرایش شیلات:
صنعت شیلات در کشور ما در مقایسه با تحولاتی که در صید و صیادی جهان در 50 سال اخیر روی داده، نسبتاً جوان است و حتی سرانه مصرف ماهی در ایران از 5/4 کیلوگرم فراتر نرفته است؛ رقمی که همردیف سرانه ماهی در کشورهای فاقد ذخایر آبزیان است. این در حالی است که آبزیان، به دلیل کاهش کلسترول خون،جلوگیری از بروز بیماریهای قلب و عروق، وجود انواع اسیدهای آمینه مورد نیاز برای رشد و نمو بدن و داشتن درصد قابل توجهی مواد معدنی و ویتامین، ارزش غذایی بیشتری نسبت به گوشتهای قرمز و سفید دارند.از سوی دیگر، فعالیتهای شیلاتی در کشور، صرفنظر از تأمین بخشی از مواد پروتئینی، منبع مناسبی برای اشتغال، تأمین ارز و اهرمی برای توسعه و عمران مناطق ساحلی است. در واقع، در برنامههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، شیلات جایگاه مهمی دارد.شک نیست که اجرای طرحهای شیلاتی کشور، به نیروهای کارآمد و متخصص نیازمند است، افرادی که با استفاده از منابع آبی برای تأمین پروتئین مورد نیاز مردم فعالیت کنند.هدف رشته مهندسی منابع طبیعی گرایش شیلات، پرورش و آموزش کارشناسان و متخصصان در همین زمینه است. در این گرایش، دانشجویان با علوم مختلف بیولوژی جانوری، گیاهی و اکولوژی دریایی به عنوان زیربنای شیلات آشنا میشوند ، درباره آبزیان آبهای داخلی و دریایی، نحوه تکثیر و پرورش آبزیان، صید و صیادی ونحوه عملآوری فرآوردههای دریایی مطالعه میکنند.اهمیت این رشته زمانی آشکارتر میشود که بدانیم بهرهبرداری صحیح و پایدار از منابع دریایی، حفاظت از منابع و بازسازی ذخایر، تنوعبخشی در تولید و افزایش تولید، بهبود و ارتقای کیفیت محصولات شیلاتی از تولید به مصرف، استفاده از فناوریهای جدید مهندسی ژنتیک در شیلات، تولید فرآوردههای بیولوژیک، اشتغال و درآمد ارزی، بدون نگرش علمی و متکی بر یافتههای تحقیقاتی در شیلات، امکانپذیر نیست.
موقعیت شغلی در ایران :
آمارهای سازمان کشاورزی و خواروبار جهانی "فائو" نشان میدهد که درآمد خالص حاصل از تجارت ماهی (صادرات منهای واردات) کشورهای در حال توسعه، اخیراً به 7/17 میلیارد دلار رسیده است. این رقم بزرگتر از ارزش کل صادرات چای، برنج، کاکائو و قهوه است.در کشور ما نیز صنعت شیلات نقش مهمی در ایجاد اشتغال، بویژه از جهت کیفی دارد. زیرا بخش عمدهای از فعالیتهای شیلات در مناطق دورافتاده و محروم انجام میشود؛ مناطقی که حضور فعالیتهای انسانی از دید سیاسی و امنیتی بسیار مهم است. همچنین، ایفای نقشی که فعالیتهای شیلاتی در کاهش پدیده بیکاری پنهان در مناطق روستایی و سواحل صیادی دارد، برای کشور حائز اهمیت است. زیرا فعالیتهایی که به منظور استفاده از منابع کوچک آبی طبیعی و نیمهطبیعی برای پرورش ماهی، صنایع کوچک پشتیبانی، و فرآوری و تعمیر ادوات صیادی انجام میشود، در کاهش بیکاری پنهان و افزایش درآمد ساکنان این مناطق، بسیار مؤثر است. همانطور که پیش از این گفتیم، برای اجرای برنامههای شیلات، پرورش افراد فنی و کارشناس از اهمیت خاصی برخوردار است؛ افرادی که میتوانند با توسعه فعالیتهای آبزی پروری، بازسازی ذخایر دریای خزر و منابع آبهای داخلی، ترویج مصرف آبزیان پرورشی به عنوان غذای سلامتی، بهبود کیفیت عرضه آبزیان پرورشی، ایجاد مزارع انفرادی پرورش آنها و مراکز تکثیر آبزیان، ارائه آموزشهای مورد نیاز آبزی پروران به منظور تقویت و ارتقای دانش فنی تولید کنندگان، مطالعه وارائه مناسبترین روشهای تکثیر و پرورش آبزیان ، افزایش راندمان و بهبود کیفیت آبزیان پرورشی، شناسایی و مطالعه اراضی مستعد توسعه پرورش آبزیان و انجام تحقیقات در امر شناخت بیماریها، بهداشت و تغذیه آبزیان، نقش بسیار مهم و اساسی در رشد و ارتقای صنعت شیلات بر عهده داشته باشند.
دروس تخصصی گرایش شیلات :
لیمونولوژی، اصول تکثیر و پرورش آبزیان، تکثیر و پرورش ماهی، تکثیر و پرورش آبزیان، اکولوژی دریاها، اصول تغذیه آبزیان، ماهیشناسی عمومی، بیماریها و انگلهای آبزیان، هیدروتکنیک و طراحی استخرها، ماهیشناسی و سیستماتیک، بهداشت و تکنولوژی فرآوردههای شیلاتی، هیدروشیمی، جلسه بحث، پروژه.
گرایش جنگلداری:
گرایش جنگلداری مجموعهای از علوم و فنون است که برای شناخت جوامع مختلف جنگلی و آگاهی از کیفیت و کمیّت آنها، تربیت، پرورش و بهرهبرداری مستمر از تولیدات جنگلی، روشهای مختلف قطع و حمل درختان قطع شده، جادهسازی درجنگل و مهمتر از همه، حفاظت، احیا و توسعه مناطق جنگلی به عنوان تعدیل و تنظیم کننده شرایط آب و هوایی و خاکی و منبع تولید کننده چوب به کار گرفته میشوند.برای مثال، دانشجویان با مطالعه درس "حمایت جنگل" با عوامل تخریب جنگل آشنا شده و روشهای بهبود و حفاظت و نگهداری از جنگل را میآموزند؛ روشهایی که میتواند عامل کاهش فرسایش خاک و فراهم ساختن زیستگاههایی برای حیات وحش گردد. همچنین با مطالعه درسهایی مثل جنگلداری، بهرهبرداری از جنگل و سیاست جنگل میآموزند که چگونه با فراهم ساختن مناطقی برای چرای دامها، میتوان فشار وارد شده بر زمینهای جنگلی را کاهش داد یا چگونه میتوان چوب مورد استفاده برای ساخت وسایل چوبی و سوخت و انرژی را فراهم ساخت تا به این وسیله، هم منافع اقتصادی حاصله از جنگل و هم اکولوژی آن حفظ گردد.
موقعیت شغلی در ایران :
ایران با داشتن 24 تا 25 درصد بیابان از مجموع وسعت کشور، با مشکل مهم و حیاتی فرسایش خاک رو به رو است. این فرسایش، مشکلات اقتصادی بسیاری را در کانونهای بحرانی کشور ایجاد کرده است و تنها راه مبارزه با آن، احیای پوشش گیاهی مناطق بحرانی و حفظ و صیانت از جنگلها است. به عبارت دیگر، فارغالتحصیلان توانمند این رشته چون هم از اطلاعات فنی - مهندسی و هم از علوم طبیعی و اقتصادی و اجتماعی مربوط به مناطق جنگلی برخوردار هستند، فرصتهای شغلی مناسبی دارند که از آن جمله میتوان به کارشناس متخصص در تهیه طرحهای جنگلکاری و جنگلداری و سایر طرحهای مربوط به حفاظت و توسعه جنگلها در سازمان جنگلها و مراتع کشور، وزارت جهاد کشاورزی، شهرداریها، سازمان پارکها و فضای سبز و سازمان محیط زیست اشاره کرد. همچنین همکاری با شرکتها و مؤسسات مجری طرحهای راهسازی در زمینه نقشهبرداری، طراحی و محاسبه و اجرای راهها و جادههای جنگلی، فعالیت در شرکتهای مشاوره منابع طبیعی به صورت همکاری در طرحهای جنگلداری خصوصی و شرکتهای بهرهبرداری از جنگلها از جمله فعالیتهایی است که فارغالتحصیلان مهندسی منابع طبیعی گرایش جنگلداری میتوانند در آنها حضور داشته باشند.
دروس تخصصی گرایش جنگلداری:
اندازهگیری جنگل، جنگلشناسی، جادهسازی، جنگلداری، اقتصاد جنگل، بهرهبرداری جنگل، خاکشناسی جنگل، اکولوژی جنگل، درختشناسی، شناخت حیوانات شکاری، پارکهای ملی و جنگلی و پردیسها، سیاست جنگل، حمل و نقل چوب، حمایت جنگل، جنگلکاری و نهالستانهای جنگلی، صنایع چوب، جلسه بحث، طرح جنگلداری.
گرایش علوم و صنایع چوب و کاغذ:
علوم و صنایع چوب و کاغذ مجموعه علوم و فنونی است که با فراگیری آنها دانشجویان در زمینه نحوه رویش و تولید چوب و عوامل مؤثر بر آن، اختصاصات ساختمانی و طبقهبندی و درجهبندی چوبها و کاغذها، خواص فیزیکی، مکانیکی، شیمیایی و کاربردی چوب و کاغذ، تبدیل شیمیایی و مکانیکی و نیز بازرگانی و داد و ستد چوب و کاغذ و تولیدات آنها آگاهی لازم را کسب میکنند.
موقعیت شغلی در ایران :
فارغالتحصیل علوم و صنایع چوب و کاغذ میتواند به عنوان مدیرفنی در بخشهای دولتی یا خصوصی مجتمعهای چوب و کاغذ و کارخانجات تولید چوب فعالیت کند یا به عنوان کارشناس در دفاتر فنی سازمان جنگلها و مراتع مشغول به کار گردد.
دروس تخصصی گرایش علوم و صنایع چوب و کاغذ :
فیزیک چوب، شیمی چوب، مدیریت صنعتی، چوببری ، روکش و تخته لایه ، استاندارد و درجهبندی چوب، صنایع مبلمان، مکانیک چوب، تخته خرده چوب، تخته فیبر، چوبخشککنی، تکنولوژی تهیه خمیر کاغذ، حفاظت کار و ایمنی در صنایع چوب، بازار چوب، سازههای چوبی، کنترل کیفیت محصول، کاغذسازی، جلسه بحث.
تواناییهای لازم :
آیا میشود پرندهها را از روی کتاب شناخت یا با حیاتوحش در فضای دانشکده آشنا شد؟ بدون شک، چنین چیزی امکانپذیر نیست. زیرا بومشناسی به معنای خانهشناسی است؛ یعنی بایستی به درون طبیعت رفت و از نزدیک با اصول حاکم بر آن آشنا شد و معضلات و مشکلات زیستمحیطی را در خود طبیعت شناخت و سپس در صدد ارائه راه حل برآمد.به همین دلیل دانشجوی منابع طبیعی باید به طبیعت علاقهمند باشد و با صبر و حوصله و تلاش و کوشش بسیار، رمز و راز حیات را از طبیعت بیاموزد.علاقه و عشق به طبیعت و محیطزیست لازمه این رشته است؛ زیرا بدون عشق نمیتوان هفتهها در صحرا، جنگل، دشت یا تالاب برای بررسی رفتار یک حیوان یا پیدا کردن یک گونه خاص حیوانی یا گیاهی حضور داشت و بعضاً شرایط نامساعد جوی یا حشرات موذی مثل ساس، کنه، عقرب و ... را تحمل کرد.همچنین دانشجوی منابع طبیعی باید از هوش و خلاقیت سرشاری برخوردار باشد تا بتواند مشکلات محیطزیست را به خوبی و به درستی ببیند و راه حلی برای آن مشکل بیابد. چون مشکلات زیستمحیطی صبر نمیکنند تا ما هر زمان که دلمان خواست به فکر چارهاندیشی بیفتیم و امکان دارد یک مشکل در زمانی کوتاه به یک فاجعه تبدیل شود. در مورد توانمندیهای لازم برای هر گرایش نیز باید گفت که دانشجوی محیطزیست باید در زمینه صنعت، فرهنگ، سیاست و اقتصاد اطلاعات عمومی خوبی داشته باشد و بتواند درباره مسائل یاد شده ابراز عقیده کند. زیرا محیطزیست به دانشجویانی که دروس را حفظ کنند، نیازی ندارد. بلکه دانشجویانی باید وارد این رشته شوند که برای مشکلات زیستمحیطی پروژه و طرح ارائه داده و خود مجری طرحهایشان باشند. در گرایش مرتع و آبخیزداری نیز چون دارای دو جنبه مرتع و آبخیزداری است، دانشجویانی با علایق و توانمندیهای متفاوت میتوانند جذب آن شوند.برای مثال، ما در اصلاح یک منطقه هم میتوانیم روی پوشش گیاهی و هم روی مسائل فیزیکی، مثل ایجاد سدبندهای کوچک بر روی آبراههها تأکید داشته باشیم. در این میان، آنچه با پوشش گیاهی ارتباط دارد به مرتع باز میگردد و آبخیزداری بیشتر به مسائل آب و مسائل مکانیکی مثل سد، ارتباط دارد. از همینرو، دانشجویانی که پس از فارغالتحصیلی میخواهند در زمینه آبخیزداری فعالیت کنند، باید در دروس فنی مثل ریاضی و فیزیک قویتر باشند. بخش مرتع این رشته نیز بیشتر به محیطزیست، شناخت گیاهان مختلف و شناخت اکولوژی مرتبط میشود.منبع: کتاب آشنایی با رشته های دانشگاهی سازمان سنجش آموزش کشورتالیف خانم فیروزه سودایی ونرم افزار سامان رشته ی سازمان سنجش