امنيت در شبكه رايانهاي
شنبه 27 اردیبهشت 1393 10:43 PM
حفاظت، پشتيباني و نگهداري از دادههاي رايانهاي، اطلاعات مهم، برنامههاي حساس، نرمافزارهاي مورد نياز و يا هر آنچه كه در حافظه جانبي رايانه مورد توجه بوده و با اهميت ميباشد، امنيت رايانهاي ناميده ميشود.
امنيت در يك شبكه با استفاده از 2روش به صورت همزمان و یا مجزا صورت ميپذيرد. 1- برنامههاي نرمافزاري 2- قطعههاي سختافزاري.
در بهترين حالت از برنامههاي نرمافزاري و قطعات سختافزاري بطور همزمان استفاده ميگردد. عموماً برنامههاي نرمافزاري شامل برنامههاي ضدمخرب (ضدمخربها شامل ويروس، كرمهاي مهاجم، اسبهاي تراوا، مخفيشدهها و .... ) و دژايمن (Firewall) ميباشد. قطعات سختافزاري نيز عموماً شامل دژ ايمن (Firewall) ميشود. اين قطعهها موجب كنترل درگاههاي ورودي و خروجي به رايانه و شناخت كامل از حملهكنندهها بخصوص نشانههاي خاص مهاجم (Sign)، را ايجاد مينمايد.
فراموش نكنيم كه شركت مايكروسافت به عنوان عرضهكننده سيستمهاي عامل نسل Windows (كه در حال حاضر پرمصرفترين گروه سيستمهاي عامل را تشكيل ميدهد)، به يك برنامه نرمافزاري دژ ايمني (Firewall) بصورت پيشفرض مجهز ميباشد، كه ميتواند تا امنيت را هر چند كم، براي كاربران سيستمهاي عامل خود فراهم نمايد اما قطعا ًاين نرمافزار به تنهايي كفايت امنسازي رايانه را تامين نمينمايد.
Antivir, Gdata, Kaspersky, Nod32, BitDefender, McAfee, ... اما در اولين مرحله امنسازي يك شبكه ابتدا بايد سازمان را به يك برنامه ضدمخرب قوي مانند با قابليت بروزآوري (Update) مجهز نمود، تا بتواند در مقابل حمله برنامههاي مخرب واكنش مناسبي ارائه نمايد. پيشنهاد دفتر فناوري اطلاعات موسسه پژوهشی علوم و فناوري رنگ و پوشش، برنامه Antivir ميباشد. چرا كه اين برنامه قابليت بروزآوري را بطور مداوم دارا ميباشد و خود برنامه نيز پس از هر مدت زمان اندکی، ويرايش ميگردد؛ تا از موتور جستجوگر قويتر و بهينهتري براي يافتن برنامههاي مخرب بهره گيرد. خريد نسخه اصلي اين نرمافزار توصيه ميگردد، چرا كه در صورت بروز مشكل، شركت اصلي نسبت به پشتيباني از رايانههاي شما اقدام لازم را؛ در اسرع وقت به انجام ميرساند.
در مرحله دوم امنسازي يك شبكه بايد از دستگاه تقسيمكننده (Switch) استفاده نمود. دستگاههاي فوق خود بر 2مدل قابل تنظيم و پيكربندي (Manageable) و غيرقابل تنظيم و غير قابل پيكربندي (Unmanageable) تقسيم ميشوند. ممكن است در گروه اول نيز قطعاتي يافت شود كه تنظيمات جزئي پيكربندي را انجام دهند اما بطور كامل و با تمامي امكاناتي كه در گروه دوم قطعات ديده ميشوند، مجهز نميباشند. عموماً اين دستگاه تقسيم كننده (Switch) از مدل Core و براي ارتباط سرويسدهندههاي مركزي به يكديگر و انجام خدمات به شبكه داخلي يا دنياي اينترنت تهيه ميشود و در لايه اصلي تقسيم ارتباط شبكه، از طرف سرويسدهندههاي مركزي (Server) به سرويسگيرندههاي داخلي (Client) و بالعكس قرار گيرد. اين قطعه ميتواند از تكثير يك برنامه ضدمخرب و همچنين ورود و خروج مهاجمان پنهان، در درون شبكه داخلي از يك رايانه به رايانه ديگر تا حد بسيار زيادي جلوگيري نمايد. اما اگر تعداد كاربران و سرويسگيرندههاي يك سازمان بيش از تعداد درگاههاي خروجي يك تقسيمكننده مركزي Core Switch باشد، در اين صورت از تقسيم كننده هاي ديگري كه قابليت پيكربندي را دارا بوده و مقرون به صرفه نيز ميباشند، ميتوان استفاده نمود، تا كنترل ورودي و خروجيهاي هر طبقه يا واحد را بيمه نماييم. پيشنهاد دفتر فناوري اطلاعات موسسه پژوهشی علوم و فناوري رنگ و پوشش در مورد قطعات سختافزاري تقسيم كننده Cisco Switch ميباشد كه برترين نام جهاني را در اين زمينه به خود اختصاص داده و با بروزآوري قطعات خود و همچنين آموزش متخصصان خود سهم بزرگي در اين بحث ايفا مينمايد.
در مرحله پنجم امنسازي جداسازی شبکه ی داخلی (LAN) از شبکه سرویسدهندههای مرکزی (Server) و شبکه جهانی اینترنت (WAN) بسیار مهم و ضروری میباشد و دستگاههای دژایمن مناسب مانند Sophos براحتی این وظیفه را میتوانند به انجام برسانند، استفاده از سیستمعامل لینوکس و نرمافزارهای دیگری نیز برای این مهم وجود دارد و لیکن پیشنهاد میشود تا از دستگاههای سختافزاری ویژه این امر استفاده نمایید.
در مرحله بعدي امنسازي يك سازمان نياز به وجود دستگاههاي تنظيم جريان برق (Stabilizer) و دستگاههاي پشتيبان جريان برق اضطراري (UPS) براي ارائه خدمات به صورت تمام وقت، بدون قطعي و تنظيم جريان برق، تمامي قطعههاي سختافزاري راهبر يك شبكه شامل تقسيمكنندهها (Switch)، مسيريابها (Router)، سرويسدهندهها (Server) ميباشد. اين سيستم به دليل ايجاد خطرات احتمالي ناشي از قطع جريان برق نظير از بين رفتن اطلاعات در حال ثبت بر روي سرويسدهندهها (Server)، تقسيمكنندهها (Switch)، مسيريابها (Router) ميباشيم.
به عنوان آخرين مرحله امنسازي، تهيه از اطلاعات و فايلهاي مورد نياز به صورت پشتيبان (Backup) از برنامههاي اصلي نرمافزاري بر روي يك سرويسدهنده پشتيبان (Backup Server)، آخرين لايه امنسازي درون سازماني را تكميل مينمايد. لازم به ذکر است استفاده از قابلیت Raid5 و یا Raid6 و بالاتر به مراتب میتواند اطمینان بیشتری را به بر روی سرویسدهنده پشتیبان (Backup Server) ایجاد نماید. پیشنهاد میگردد تا این سرویسدهنده، باید از سرویسدهندههای دیگر مجزا بوده و تنها نقش نگهداری اطلاعات پشتیبان را بر عهده بگیرد.
بدی کردیم خوبی یادمان رفت
زدلها لای روبی یادمان رفت