0

دردهاي عصب سياتيک و درمان ها

 
saeidfarajpour
saeidfarajpour
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1392 
تعداد پست ها : 2734
محل سکونت : اردبیل

دردهاي عصب سياتيک و درمان ها
یک شنبه 17 فروردین 1393  12:36 PM

امروزه دردهاي ناحيه پشت ران ها و درد کمر از شايع ترين دردهايي است که عموم مردم در شدت هاي مختلف از آن رنج مي برند و به ندرت کسي را مي توان يافت که از اين نظر مشکلي نداشته باشد و در ميان ورزشکاران رشته پرورش اندام و ديگر زير شاخه ورزش هاي قدرتي نيز افراد زيادي هستند که از اين درد و از دردهاي کمري رنج مي برند.

بقیه در ادامه مطلب

 

بارزترين علايم

از بارزترين علايم دردهاي عصب سياتيک مي توان به احساس درد شديد و بي وقفه در ناحيه پشت ران ها اشاره کرد که اين درد تا قوزک پا و تا کف پا تير مي کشد و فرد را از پا مي اندازد.

علت درد

گفته مي شود که دردهاي عصب سياتيک در نتيجه وارد شدن فشار بر عصب سياتيک بروز مي کند و دليل اصلي وارد شدن اين فشار را نيز در چهار عامل اصلي دانسته اند که در ادامه به اين چهار عامل اشاره خواهيم کرد.
 

1-jpg
موقعيت اعصاب و عضلات
در تصوير به وضوح مي توانيد موقعيت عصب سياتيک و عضلاتي که اين عصب را احاطه کرده اند را ببينيد و براي تشريح اين درد و براي تشريح راه هاي مبارزه با اين درد دانستن اين موقعيت ها الزامي است.
·کوتاه شدن عضلات piriformis
در برخي موارد فشار وارد شده بر عصب سياتيک و درد کشنده اي که از اين فشار حاصل مي شود در نتيجه کوتاه شدن و يا سفت شدن و منقبض شدن عضلات piriformis رخ مي نمايد.
دليل کوتاهي!
خود اين امر يعني کوتاه شدن طول عضلات piriformis نيز در نتيجه تنبلي و در نتيجه به کار گرفته نشدن اين عضلات که معمولا در زندگي عادي با فشار چنداني درگير نمي شود حادث مي شود.
کم شدن فاصله بين مهره
در برخي موارد نيز به دليل کم شدن فاصله بين مهره ها فشار بر روي رشته هاي عصبي وارد مي شود و همين فشار نيز به درد شديد در ناحيه کمر و پشت ران ها مي انجامد.
نکته
اين حالت در ميان وزنه براداران و در ميان کساني با تمرين با وزنه سر و کار دارند و حرکاتي همانند اسکوات و ديگر حرکات تمريني سنگين که فشار عمودي شديد بر مهره ها وارد مي کنند را به صورت منظم در برنامه دارند شايع تر از ديگر افراد بوده است.
توصيه
از اين رو گفته مي شود که پس از تمرينات سنگين همانند پرس هاي سنگين سرشانه و اسکوات پا و ددليفت و حرکاتي همانند يک ضرب و دو ضرب وزنه برداري که در تمامي اين حرکت تمريني فشار شديدي بر روي مهره هاي کمري اعمال شده و زمينه براي کم شدن فاصله بين مهره ها فراهم تر مي شود حرکات کششي که آويزان شدن از ميله بارفيکس را مي توان سر سلسله اين کشش ها دانست بايد اجرا شود و در صورتي که به اين توصيه ساده توجه نداشته باشيد ممکن است پس از چند سال به اين دردها دچار شويد و از تمرين و از زندگي ساقط شويد.
·جابجا شدن مهره ها
در برخي موارد نيز در اثر وارد شدن ضربه هاي ناگهاني که معمولا در جريان اجراي انفجاري حرکات تمريني و در جريان پرتاب هاي يک ضرب و دو ضرب و همچنين در جريان تصادفات رانندگي نيز رخ مي دهد مهره ها کمري جابجا مي شوند و همين جابجايي نيز موجب وارد شدن فشار شديد بر اعصاب شده و همين فشار نيز دردهاي شديد را سبب مي گردد.
نکته
اين حالت و جابجا شدن ديسک معمولا فشار ممتد بر اعصاب نداشته و در برخي موارد فشار وارد شده بر رشته هاي عصبي زياد شده و درد ناشي از اين فشار فرد را زمين گير مي کند و در برخي موارد نيز فشاري بر اعصاب وارد نمي شود و فرد کمترين دردي در نواحي کمر و پشت ران ها احساس نمي کند.
·بيرون زدگي ديسک ها
در برخي موارد نيز ديسک هايي که بين مهره ها قرار دارند به دليل فشار و ضرباتي که ممکن است به صورت عمودي و حتي افقي به ستون فقرات وارد شده باشد از موقعيت خود خارج شده و فرد به اصطلاح دچار بيرون زدگي و هرني ديسک مي شود و همين مسئله نيز فشار شديدي بر اعصاب اين ناحيه وارد مي کند و نتيجه اين امر نيز به صورت درد شديد در ناحيه کمر و پشت ران ها بروز مي کند.
دلايل بيرون زدگي ديسک
اين بيرون زدگي علاوه بر فشارهاي ناگهاني و علاوه بر تصادفات ممکن است در نتيجه فشارهاي خفيف ممتد و ادامه دارد که در طول ساليان دراز بر اين عضلات وارد مي شود نيز رخ داده باشد که اين حالت در مورد کساني که کارهاي بدني سنگين و سخت داشته و يا تمرينات مداوم ولي نه چندان محتاطانه و نه چندان سنجيده دارند بروز مي کند.
تحليل رفتن عضلات
صد البته در اين ميان افرادي که در برخي نقاط بدن به دليل کم کاري اين نواحي دچار به تحليل رفتن عضلات هستند بيشتر از افرادي که عضلاتي متناسب و قدرتمند دارد در معرض بروز دردهاي سياتيک هستند و افرادي که ورزش هاي منظم مي کنند به دليل اينکه از عضلات قدرتمندي برخوردار هستند در صورتي که رعايت احتياطات لازم را بکنند در قياس با افراد معمولي کمتر دچار اين مشکلات مي شوند.
تشخيص
تشخيص اينکه فشار بر اعصاب به چه دليل حادث شده است از اهميت زيادي برخوردار است ولي در اغلب موارد افراد از اينکه چه عاملي سبب وارد شدن فشار بر عصب و سبب بروز اين درد مي شود بي اطلاع هستند.
پيش فرض اصلي
در مواردي که افراد در کشف دليل ناموفق مي مانند توصيه مي شود که دليل پايه و اصلي را به عنوان دليل غالب دانسته و بر اين اساس برنامه ريزي کنيد.
شايع ترين دليل 
شايع ترين دليل، وارد شدن فشار بر عصب از دست رفتن بالانس عضلاني و ضعيف شدن عضلات در پاره اي از نقاط بدن و قوي شدن ناهماهنگ برخي ديگر از عضلات در ديگر نواحي بدن بوده است.
درمان
جز در مواردي که اين فشار بسيار شديد بوده و در نتيجه فيزيوتراپي و در نتيجه ورزش درماني بهبودي حاصل نمي شود و فرد به ناچار به تيغ جراحي سپرده مي شود در اغلب موارد با رعايت پاره اي موارد و با روش هاي ورزش درماني به خوبي مي توان اين دزدها را تقليل داده و حتي به کلي درمان کرد.

گفتيم که دردهاي عصب سياتيک در نتيجه وارد شدن ضربه و يا در نتيجه ناهماهنگي عضلات و در برخي موارد هم در نتيجه تلفيق اين دو علت رخ مي دهد و درمان و روش هاي درماني غيز پزشکي نيز بر اساس همين علت ها پايه ريزي و اجرا مي شود.

در تصوير زير به خوبي مي توانيد عصب سياتيک را مشاهده کنيد و ببينيد که اين عصب در کدام ناحيه از بدن انسان قرار دارد و وارد شدن فشار بر اين عصب نيز در کدام نواحي از بدن مي تواند توليد درد بکند.

 
2-jpg



در برخي موارد افراد به دليل اينکه درد در نواحي پشت ران رخ مي نمايد اين درد را نمي توانند با ناهنجاري هايي که در ناجيه لگن و در ناحيه ستون فقرات رخ داده است مرتبط بدانند و دليل اين امر نيز بي اطلاعي در مورد موقعيت و منشا اين درد است ولي با توجه به تصوير بالا و با توجه به موقعيت اين عصب در بدن آدمي مي توان دليل بروز درد در اين نواحي در نتيجه وارد شدن فشار بر عصب سياتيک را کاملا توضيح داد.

اغلب افراد در طول عمر خود بيشترين کاري که مي کنند نشستن بر لبه صندلي است به گونه اي که پاها را نيز بر زمين تکيه مي دهند.

در اين حالت که تقريبا در تمامي طول روز در اين حالت هستيم کمترين فشاري بر عضلاتPiriformis که در تصوير بالا آن را ديديد وارد نمي شود و اين عضلات نيز به مرور زمان به تحليل رفته و از طول اين عضلات نيز به نحو محسوس کاسته مي شود.

کاسته شدن از طول اين عضلات و کوتاه شدن طول اين عضلات نيز فشار شديدي بر عصب سياتيک وارد مي کند و همين فشار نيز به دردهاي ناحيه پشت ران ختم مي شود.
نکته جالب توجه

جالب توجه ترين نکته در مورد اين نوع از درد ها و درمان هاي غير دارويي با آن مواجه هستيم اين است که تمرين دادن افرادي که با اين دردها دست به گريبان هستند به دليل اينکه حرکت دادن اعضا به تشديد درد ختم مي شود به دشواري ممکن است و معمولا زماني که افراد را توصيه به اجراي حرکات تمريني مي کنيد از تن در دادن به اين نوع از درمان ها شديدا خودداري مي کنند و اين در حالي است راه اصلي درمان اين دردها تمرين دادن عضلات و تقويت اين عضلات و فرم دادن و بالانس کردن عضلات است.
کم تحرکي

تصور کنيد فردي که در تمام طول عمر خود ورزش و فعاليت هاي سنگي نداشته است به يکباره در تعطيلات هوس دوچرخه سواري کرده و شديدا دوچرخه سواري مي کند و يا با ديدن تردميل و يا در مواجه شدن با فضاي آزاد هوس دويدن و کم کردن روي بن جانسون مي کند و شروع به دويدن در سرعت هاي بالا مي کند.
فشار نابجا

يا مي توان تصور کرد که افراد با ديدن هالتر و وزنه شديدا دچار انمسفر زدگي شده و بدون توجه به اينکه سابقه اي در تمرين با وزنه نداشته اند به يکباره خود را آرنولد توهم کرده و ورزش سنگين مي کنند.
این مقاله متعلق به بانک مقالات پایگاه تخصصی پرورش اندام و ورزش های قدرتی به آدرس پاوربیلدینگ دات آی آر powerbuilding.ir می باشد. تمامی این مقالات با اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران، پیشتر در قالب کتاب چاپ و منتشر گردیده است و بدیهی است هر گونه کپی برداری و استفاده کلی و جزئی از این مقالات در کتاب ها، سایت ها، وبلاگ ها، نشریات و غیره بدون اجازه کتبی از مدیر سایت حتی با ذکر منبع نیز ممنوع بوده و افراد خاطی قویاً تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. 
جابجا کردن اجسام سنگين

در زندگي روزمره نيز گاه در جريان اسباب کشي و يا در جريان خانه تکاني هاي پيش از عيد نياز به جابجا کردن اجسام سنگين و نياز به بالا بردن اين اسباب بدون استفاده از آ****** پيدا مي کنيم.
هشدار

در مورد اول عضلات Piriformis شديدا تنبل مي شوند و همين تنبلي نيز همانگونه که ذکر شد به کوتاه شدن طول اين عضلات ختم شده و همين مسئله نيز فشار بر عصب سياتيک وارد کرده و ايجاد درد مي کند.
اسپاسم هاي شديد

در دو مورد بعدي عضلات Piriformis که تا به امروز فعاليت چنداني نداشتند به يکباره با فعاليت شديد و با کشش هاي شديد درگير مي شوند و به دليل اينکه تاب و توان تحمل اين همه فشار و کشش را ندارند شديدا منقبض مي شوند و اين انقباض تا مدت ها پس از قطع فعاليت و کشش نيز ادامه يافته و تبديل به اسپاسم مي شود و همين مسئله نيز به وارد شدن فشار شديد بر عصب سياتيک ختم مي شود و اين فشار نيز به ضورت درد شديد در نواحي پشت ران بروز مي کند.
اصلي ترين دلايل

اصلي ترين دلايل بروز اين دردها در ميان عموم افراد جامعه دو گروه دلايل بالا بودند و در اين ميان بروز اين نوع از دردهاي در ميان ورزشکاران رشته هاي قدرتي نيز وارد شدن ضربات ناگهاني و يا کم شدن فاصله بين مهره ها در جريان تمرينات مداوم بوده است و صد البته تمرينات نامتناسب و ضعيف شدن عضلات ياد شده و يا در برخي موارد وارد شدن فشار ناگهاني و نسنجيده تمرين بر عضلات ياد شده و اسپاسم عضلات ياد شده در مورد اين سري از افراد نيز ديده شده است.
انتشار درد

درد عصب سياتيک در اغلب موارد از بالاترين نقطه لگن شروع شده و تا کف پا کشيده مي شود و به واقع بايد گفت که اين درد، درد بسيار شديدي است که فرد را زمين گير مي کند و در اغلب موارد به دليل بالا بودن شدت درد، درمان هاي دارويي و ضد دردهاي غير مخدر در مورد اين دردها چندان موثر واقع نمي شوند ولي خوشبختانه اين نوع از دردها پس از مدت زماني که ممکن است چندين هفته نيز به طول بيانجامد رو به بهبود و يا دست کم رو به بهبود نسبي مي گذارند و از اين جهت باز جاي شکرش باقي است.
تمرکز درد

با شروع درد و با امتداد يافتن آن به سمت کف پا معمولا افراد متوجه بروز درد سياتيک مي شوند و پس از يکي دو روز درد در ناحيه ساق پا متمرکز شده و در برخي موارد نيز در ناحيه زانو متمرکز شده و پس از مدت کوتاهي نيز اين درد در ناحيه پشت ران متمرکز مي شود بايد گفت که اين درد در برخي موارد به اندازه اي شديد است که فرد حتي توان ايستادن را نيز ندارد.
نکته مهم

معمولا زماني که افراد به ورزش درماني روي مي آورند اين روند تشديد مي شود يعني درد در برخي موارد به اين فرمي که به آن اشاره شد در بدن تغيير موقعيت مي دهد و در معدود موارد نيز درد تشديد مي شود و افرادي که از ماهيت درد و از ماهيت درماني که براي اين درد در نظر گرفته شده است اطلاعات درستي ندارند به دليل جابجا شدن و به دليل تشديد درد از ادامه درمان خودداري کرده و به استراحت مطلق روي آورده و به مصرف دزهاي بالاي ضد دردها روي مي آورند.
هشدار

در مورد اين افراد بايد اين مهم را يادآوري کرد که افزايش دز داروهاي مصرفي ضد درد به عادت کردن بدن به اين داروها ختم شده و در کنار عوارض ناشي از افراط در مصرف اين داروها به مرور از شدت اثر اين داروها بر بدن نيز کم مي کند و از سوي ديگر به تنبل تر شدن هر چه بيشتر عضلات ختم شده و اين درد را در بدن نهادينه مي کند.
استراحت و داروهاي شل کننده عضلات

البته در مواردي که اين درد در نتيجه بروز اسپاسم هاي شديد در عضلات رخ نموده باشد استراحت در چندين روز اول بروز درد و استفاده از داروهاي شل کننده عضلات به واقع ضروري بوده و موثر واقع مي شود و ورزش درماني در مورد اين افراد پس از رفع شدن اسپاسم هاي عضلاني بايد پياده شود.

در آينده در مورد حرکات تمريني و کشش هاي مناسب براي تقليل و براي درمان اين سري از دردها بيشتر سخن گفته خواهد شد.
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها