پاسخ به:هنر در اسلام
یک شنبه 3 فروردین 1393 4:08 PM
عرصهي مباركي است... اما نبايد عرصهي لغزش و سوءاستفاده ديني شود
حجت الاسلام واعظ موسوي ضمن تاكيد بر لزوم تداوم ساخت فيلمها و سريالهاي معناگرا كه به مفاهيم ماورايي و تخيلي اشاره ميكنند گفت: اين عرصه عرصه مباركي است ولي عرصه لغزش و سوءاستفاده از معارف دين نيز ميتواند باشد، بنابراين بايد يك ضامن اجرايي و كارشناس مذهبي قوي در نوشتن سناريو و حتي ساخت اين فيلمها وجود داشته باشد.
حجتالاسلام واعظ موسوي ـ كارشناس مذهبي رسانه ، در خصوص لزوم و اهميت ادامه ساخت فيلمها و سريالهاي معناگراي مذهبي مثل «اويك فرشته بود»، «اغما» و «بيگناهان» كه بر عناصر ماورايي و مذهبي اشاره ميكنند گفت: جهان سه دوره را پشت سر گذاشته است ؛ بعد از تندرويهاي كليسا مبني بر خردستيزي و دخالت بدون صلاحيت در همه شئونات مردم بشر از مسائل ماورايي و شريعت روي گرداند و پس از مدتي در عرصه فيزيك و تجربه به شكل ولع آميزي پيش رفت. آرام آرام بشر احساس كرد كه اين نيز او را قانع نميكند بنابراين به متافيزيك و مسائل مابعد الطبيعه مثل فلسفه روي آورد ولي پس از مدتي اين نيز او را راضي نكرد و در عصر ما بشر به ترنسفيزيك و ماوراء الطبيعه روي آورده است.
گاهي اوقات عوامل سازنده فيلم تخيل قوي دارند و قوه خيالانگيزي آنها بالاست و كار خوبي نيز از لحاظ هنري خلق ميكنند ولي آن با معارف دين منطبق نميشود و باعث بد فهمي در معارف ميشود .
اين كارشناس مذهبي نتيجه گرفت كه رويكرد تلويزيون و سينماي ايران در پرداختن به ساخت فيلمها و سريالهايي مانند «او يك فرشته بود» و «اغما»، متاثر از همين رويكرد ترنس فيزيك و ماوراء الطبيعه نگري بشر است.
وي ادامه داد: چون اين فيلمها از اولين كارهاي تلويزيون در اين زمينه بوده است قطعا نقدهايي را به دنبال داشته است و خواهد داشت ولي ورود به اين عرصه امر مباركي است.
حجت الاسلام واعظ موسوي ضمن تاكيد بر لزوم ادامه ساخت چنين فيلمهايي اظهار كرد: اين فيلمهاي معناگرا مخاطب و اثرگذاري خاص خودش را دارد.
وي ادامه داد: حوزههاي علميه و فضلاي جواني كه با عرصه هنر نيز آشنايي دارند بايد فصل مشتركي رابا سازندگان اين فيلمها برقرار كنند و به عنوان يك مشاور اثر گذار در سناريو و حتي اجراي آنها مشاركت و حضور داشته باشند تا غناي هنري و معارفي اين فيلمها پيشرفت كرده، نقدها و حساسيتها بر روي آنها كاهش يابد.
اين كارشناس مذهبي اظهار كرد: اين عرصه،عرصه مباركي است اما عرصه لغزش و سوء استفاده از معارف ديني هم ميتواند باشد يا به عبارتي آفت هم ميتواند دامن اين عرصه را بگيرد كه اگر خوشبينانه بگويم ميتواند از بدسليقگي در انتخاب مفاهيم و نحوه انتقال آنها ناشي شود.
وي گفت: مغرضان و معارف ستيزان ميتوانند از اين عرصه براي به تخفيف كشاندن و تحقير مفاهيم ديني كه در باور مردم نهفته است سوء استفاده كنند.
حجت الاسلام واعظ موسوي با تاكيد بر اين كه در آسيب شناسي اين فيلمها بايد اين دو لغزش و آفت را مورد توجه قرار داد، گفت: بايد يك ضامن اجرايي و كارشناس مذهبي قوي در مرحله نوشتن سناريو و حتي ساخت اين فيلمها و سريالها وجود داشته باشد كه هر كسي نتواند از معارف ديني سوءاستفاده كند.
جهان سه دوره را پشت سر گذاشته است ؛ بعد از تندرويهاي كليسا مبني بر خردستيزي و دخالت بدون صلاحيت در همه شئونات مردم بشر از مسائل ماورايي و شريعت روي گرداند و پس از مدتي در عرصه فيزيك و تجربه به شكل ولع آميزي پيش رفت.
وي تاكيد كرد: براي جلوگيري از بد سليقهگي در انتخاب مفاهيم نيز بايد حتما از فضلاي جوان، متدين و باورمند حوزههاي علميه كه با عرصه هنر به خوبي آشنا هستند استفاده شود تا مفاهيم به زيبايي آن طور كه در معارف ماست به تصوير كشيده شود نه اين كه بر اساس تخيلات و توهمات سازنده فيلم باشد.
اين كارشناس مذهبي ادامه داد: گاهي اوقات عوامل سازنده فيلم تخيل قوي دارند و قوه خيالانگيزي آنها بالاست و كار خوبي نيز از لحاظ هنري خلق ميكنند ولي آن با معارف دين منطبق نميشود و باعث بد فهمي در معارف ميشود، برخي نيز اطلاعات معارفي دين را دارند ولي خلاقيت لازم را براي تجسم اين مفاهيم بلند ندارند لذا لزوم ايجاد يك فصل مشترك ميان فضلاي متدين و جوان كه از خلاقيت و آفرينندگي ذهني برخوردارند با عرصه هنر و سينما احساس ميشود؛ چرا كه اين امر باعث غنا بخشيدن به مفاهيم ماوراء الطبيعي در اين فيلمها شده و به اثر گذاري آن از رهگذر غناي آثار و از لحاظ معارفي و هنري كمك ميكند .