پاسخ به:هنر در اسلام
شنبه 2 فروردین 1393 2:04 PM
اينکه تصور بشود که هنر دفاع مقدّس در جامعهي ما مخاطب ندارد، طالب ندارد، اين هم خطاي بزرگي است، از اشتباهات فاحش است؛ اگر کسي اين را خيال کند. تحقيقاً پر مشتريترين آثار هنري بعد از انقلاب در زمينههاي مختلف، آن آثار هنري است که مربوط به دفاع مقدّس بود؛ چه در زمينهي فيلم و سينما، چه در زمينهي کتاب، خاطره، داستان. همين چند تا کتابي که در واقع تيراژهايشان بيسابقه است در کشورما چنين تيراژهايي وجود نداشته که در ظرف دو سال، صد بار کتابي چاپ بشود. اينکه به من گزارش دادند، کتابي است در باب دفاع مقدس، همين کتاب خاکهاي نرم کوشک يا کتاب را که در کمتر از دو سال، شنيدم بيش از هفتاد بار به چاپ رسيده! ما هيچ گونه کتابي ار کتابهاي مربوط به دفاع مقدّس است. در زمينهي فيلم هم همين جور است؛ پرفروشترين فيلمها و پرجاذبهترين و پر مشتريترين فيلمها فيلمهايي است که مربوط به دفاع مقدّس است. از فيلم آژانس شيشهاي « و ليلي با من است». تا اين فيلم اخير اخراجيها»ي آقاي دهنمکي، اينها بيشترين مشتريها، بيشترين فروشها را داشته که دربارهي دفاع مقدّس است. اينجور نيست که مشتري نداشته باشد، طالب نداشته باشد. البته بعضي از کارها هست، مشتري پيدا نميکند؛ اين اشکال در مضمون و محتوا نيست، اشکال در ساخت است، در قالب است، در کيفيت است، در مايههاي کم هنري است که به خرج داده ميشود و در يک اثر به کار ميرود و طبعاً طالب پيدا نميکند. بنابراين در اين زمينه هر چه بتوان کار کرد، هر چه بتوان سرمايهگذاري مالي و مديريتي و وقتي و اينها کرد، جا دارد؛ و سفارش ما اين است. دوستان هنرمند هم با شوق و اميد، اين کار را دنبال کنند. البته اين کار افراد پايه رکاب و آماده و مسئوليتشناس لازم دارد؛ يعني کساني که حقيقتاً احساس مسئوليت کنند و حالت تنبلي و خوابآلودگي و اينها در انسان نباشد. يک چنين عناصري ميتوانند خوب در اين عرصه و در اين ميدان نقش ايفاء کنند.
يکي از نقصهاي کار ما هم البته اين است که ما آثارمان امکان انعکاس بينالمللي، کمتر پيدا کرد. البته دلائلي دارد؛ اين جشنوارههاي بينالمللي، کارهائي را که حقيقتاً راوي خوب و درستي از دفاع مقدّس يا از انقلاب يا از ارزشهاي نظام جمهوري اسلامي باشد، مطلقاً به خود راه نميدهند و دوست ندارند؛ مگر وقتي مجبور باشند يک چيزي را در مجموعهي کار خودشان راه بدهند. سياست جشنوارههاي بينالمللي، سياست برخلاف و برعکس اين است؛ اما بالاخره مستمع به اين جشنوارهها اختصاص ندارد و ميتوان مستمعيني، طالباني، خوانندگاني براي کتابها، بينندگاني براي فيلم هاي دفاع مقدّس پيدا کرد؛ در صورتي که براي کار و اثر ترجمهي
خوبي انجام بگيرد که به نظر من يکي از عرصه درست و خوبي انجام بگيرد که به نظر من يکي از عرصههاي کار اين است. اميدواريم که خداوند متعال به شماها توفيق بدهد، بتوانيد در اين زمينهي کار دفاع مقدّس هر چه تلاش ممکن است، انجام بدهيد. هم مسئولين تلاش کنند، هم هنرمندان تلاش کنند، هم در بخشهاي تحقيقاتي- که خيلي مهم است. خوشبختانه تحقيقات خوبي هم دارد در بعضي از مراکز انجام ميگيرد. هم در آن بخشهائي که اسناد را در اختيار دارند؛ نگهداري اسناد، پردازش اسناد، تدوين اسناد؛ اينها خيلي مهم است؛ انيها نبايستي بگذارند از دست برود؛ در اختيار محققين قرار بگيرد و انشاءالله ادبيات دفاع مقدّس از تحقيق استفاده کند؛ هنر دفاع مقدّس هم از ادبيات و تحقيق حداکثر استفاده را انشاءالله بکند. خداوند انشاءالله به همهي شماها توفيق بدهد.
والسّلام عليکم و رحمةالله و برکاته.