پاسخ به:مبحث چهلم طرح صالحین: روز پرستار
شنبه 10 اسفند 1392 2:03 PM
پرستار فرشته رحمت براى بيمار است. آنوقت كه بيمار از همه جا دستش كوتاه است، در آن ساعاتى كه حتى همسر، فرزندان و پدر و مادر بيمار هم بالاى سرش نيستند، چشم اميدش بعد از خدا به پرستار است و اين پرستار است كه مثل ملائكه آسمانى، مثل فرشتگان رحمت، به دردها، مشكلات و نيازهاى جسمى و عاطفى او پاسخ مىدهد، اينها خيلى مهم است، اينها پيش خداى متعال فراموش نمىشود. البته ممكن است هيچ چشمى هم اين زحمت شما را نبيند. خيلى از زحماتى كه شما مىكشيد و رنجهايى كه مىبريد، كسى آنها را نمىبيند. گاهى يك لبخند شما به بيمار دل افسرده، به او جان دوباره مىدهد. چه كسى اين لبخند را مىبيند؟(3/4/1383)
*پرستارى؛ سختترين مشاغل
پرستار، انسان مهربانى است كه با رفتار و اخلاق و خدمات خود، سلامت بيمار را به او هديه مىكند. اگر طبيب، درمان خود را به انجام رساند، اما خدمات پرستارى نباشد، تأمين سلامت بيمار دشوار است. هر كس كه از خدمات پرستاران مهربان برخوردار شده باشد، مىفهمد و مىداند كه نقش پرستاران در هديهكردن سلامت به بيماران، چقدر مؤثر است. اين موجود بشرى كه كار فرشتهگون انجام مىدهد، با سختيهاى زيادى روبهرو است؛ بيمارهاى گوناگون، اخلاق تند و به ستوهآمده بيمار در بستر و روى تخت بيمارى، مشكلات ناشى از وضع بيمار، بيماريهاى سخت و احياناً واگير، فضاى گرفته بيمارستان، همه اينها چيزهايى است كه اين حرفه را با همه شرافت و قداستش، در شمار يكى از سختترين مشاغل قرار مىدهد.(3/5/1380)
*پرستارى؛ ارزشمندترين حرفهها
اگر بخواهيم ارزش خدمات مختلفى را كه قشرهاى مردم به يكديگر تقديم مىكنند، اينگونه محاسبه كنيم كه هر خدمتى كه مستقيماً به انسان ارتباط پيدا مىكند، هر خدمتى كه نوعى غمگسارى نسبت به انسانهاى ديگر است، هر خدمتى كه تقديمكننده آن خدمت، رنج بيشترى مىبرد و هر خدمتى كه از روى علم و معرفت و آگاهى و تحصيلات است، ارزشش بيشتر است، در اين صورت گمان مىكنم كه خدمت پرستارى، جزو ارزشمندترين حرفهها و خدمتگزاريها خواهد بود، چون پرستار، هم مستقيماً با انسان سر و كار دارد، هم غمگسار انسانى است كه به غمگسارى و همدردى و كمك او نياز دارد و هم اينكه بحمدالله، كارى از روى دانش و تحصيلات و علم است.(20/7/1373)
*پرستار در يك تلاش و چالش دائمىِ روحى و روانى است، فقط مسئله جسم او نيست. خستگى روحى، مواجهه با بيمار و دردمند و احساس وظيفه اينكه بايد براى اين دردمند و بيمار، هم علاج جسمانى، هم علاج روحى و معنوى تقديم كند، مسئله بسيار فرسايندهاى است، كار سنگينى است. اين وظيفه سنگين را پرستاران بر عهده گرفتهاند.
مطمئن باشيد كه هر لحظهاى، ثانيهاى، دقيقهاى كه در اين كار، با توجه به احساس تكليف در مقابل بيمار، در مقابل انسان دردمند مىگذرانيد، يك حسنهاى را از خداى متعال و يك پاداش اجرى را از حضرت ربوبى دريافت مىكنيد.
هيچ ثانيهاى در محاسبات الهى از بين نمىرود. نبايد تصور كرد كه لحظات دشوار براى يك پرستار بر بالين يك بيمار، در محاسبات الهى مورد غفلت قرار خواهد گرفت، اينجور نيست. هر لحظهاى كه مىگذرانيد و هر تلاشى كه مىكنيد، هر كفّ نفسى كه در مقابل سختىها از خود نشان مىدهيد، اين يك حسنهاى است، يك كار درخور اجر است و خداى متعال همه اين لحظات را ثبت مىكند. اين كارهاى دشوار را كه تأثيرهاى بزرگ و مهمى دارد، بايد قدر دانست.
يك روايت
در روايت هست كه كسى كه بر سر بيمار مىرود، مثل كسى است كه در رحمت الهى غوطهور مىشود. ممكن است بعضى تعجب كنند كه مگر بر سر بيمار رفتن چه خصوصيتى دارد. خود شما كه نياز بيمار و تأثير كار خودتان را مىدانيد، مىفهميد كه چرا چنين پاداش بزرگى براى بيماردار و پرستار گذاشته شده است، چون تأثير آن تأثير غيرقابل محاسبه و برتر از محاسبات معمولى است.
روحيه دادن به مريض گاهى از دادن داروى او بسيار حياتبخشتر و مؤثرتر است، اين روحيه را شما مىدهيد. در دعاها مىخوانيم: "اللهم انى اسألك موجبات رحمتك "؛ رحمت الهى را كه بىمحاسبه و بىجهت به كسى نمىدهند، بايد التماس كرد پيش خدا تا موجبات رحمت را به ما بدهد، يعنى آن كارى را انجام بدهيم كه موجب رحمت مىشود تا بعد خدا رحمت خودش را بفرستد. اين كار، برترين موجبات رحمت است، كه خيلى مغتنم و خيلى باارزش است.(3/4/1383)
*پرستاران! متقن و كامل
به پرستاران و همچنين به قابلههاى محترم (عرض مىكنم) كه قدر اين خدمت، اين نعمت بزرگ را بشناسند، همچنانى كه مردم به چشم تكريم به آنها بايد نگاه كنند، خودشان هم به اين شغل خود به چشم تكريم نگاه كنند كه خود اين كرامتدادن به خود، قدر خود را دانستن، نقش عظيمى دارد در همه قشرهاى گوناگون در كيفيت انجام كار.
توصيه اول ما به همه اين است كه آن كارى را كه محول به آنها است، با شوق، با علاقه قدر بدانند، ارج بنهند، اهميت بدهند و كار را درست انجام بدهند. مكرر اين گفته پيامبر عظيمالشأن را عرض كرديم كه فرمود: "رحم الله إمرا عمل عملا فاتقنه "؛ رحمت خدا بر آن انسانى كه كارى را به دست مىگيرد و آن را متقن و درست و كامل انجام مىدهد. اين در مورد من، شما، يكايك افراد كارگر، معلم، پرستار و ساير مشاغل و حرفهها و مسؤوليتها صادق است. كارى را كه به عهده گرفتيم، آن را متقن و كامل انجام بدهيم.(9/2/1388)
* من به پرستاران عزيزمان - چه مردان پرستار و چه زنان پرستار - عرض مىكنم: شما كه اين توفيق را پيدا كردهايد و اين كار بزرگ را برعهده گرفتهايد و اين خدمت باارزش را انجام مىدهيد، آن را گرامى هم بداريد. نگذاريد كه خداى ناخواسته با يك قصور يا تقصير يا برخورد نامناسب، كارى به اين عظمت و ارزشمندى مخدوش شود. اين خدمت را هر چه بيشتر و صحيحتر ارائه دهيد، نظام امور زندگى مردم بهتر خواهد شد و اجر و ثواب شما هم بالاتر خواهد بود.(20/7/1373)
* لزوم تدوين منشور اخلاقى پرستارها
لبته تكاليف هم سنگين است. به تكاليف هم بايد توجه كرد. اخلاق پرستارى، مثل اخلاق پزشكى يك فريضه است، يك وظيفه است. اجر شما بسيار زياد است، تكليف شما هم بسيار سنگين است، چون بيمار انسانى، يك ماشين نيست، يك مجموعه آهن و فولاد و پيچ و مهره نيست، فقط جسم نيست.
روح انسان، احساسات انسان، عواطف انسان، به خصوص در هنگامى كه مريض است، دردمند است، خيلى نيازمند لطف است، نيازمند نوازش است. گاهى يك لبخند شما، از دارو و درمانى كه براى اين بيمار به كار مىرود، ارزشش بيشتر است، اثرش بيشتر است. بيمار دچار آشفتگى است، دچار ناراحتى است - به خصوص بيماران سخت - كمك به او، فقط كمك به جسم او نيست، جسم او را با دارو و درمان و تزريق و تدابير پزشكى بايستى علاج كرد، اما روح او با محبت، با لطف، با نوازش، با مهربانى درمان مىشود. گاهى اين درمان روحى، حتّى جاى درمان جسمى را هم مىگيرد، اين، هم علمى است، هم به تجربه ثابت شده است كه شادى روح انسان، شادى عصبى و احساسى انسان، بر روى جسم او تأثير مثبت مىگذارد. اين، دست شما است، در اختيار پرستاران است.
حقيقتاً بايد منشور اخلاقى پرستارها فراهم شود، ميثاق پرستارى و معاهده پرستارى بايد تعليم داده شود و تدريس شود، پرستار عظمت كار خود را - كه طبعاً اين عظمت كار، ملازم با اهميت شخصيت خود او است - بداند، كار را آنچنان كه شايسته است، انجام دهد.(1/2/1389)
*مسئولان و مردم
كسانى كه در زمينههاى مختلف، برنامهريز و تصميمگيرند، بايد به اين شغل با اين چشم نگاه كنند و برطبق اين خصوصيت، درباره آن تصميم بگيرند. مردم هم كه به خدمتگزاران جامعه در همه ردهها، به چشم احترام نگاه مىكنند، بايد با اين چشم به اين شغل و شاغلان زحمتكش آن نگاه كنند. احترام پرستار لازم است. پرستار بايد اين را احساس كند كه براى شغل و مسئوليت و تلاش او، مردم و جامعه و مسئولان اهميت قائلند. اين، سختيها را براى او آسان مىكند.(3/5/1380)
* فرهنگ جامعه بايد اهميت كار پرستار را بشناسد
بايد فهم عمومى جامعه و فرهنگ عام مردم ما اين مطلب را به درستى درك كند كه براى حفظ سلامتى در جامعه، اهميت پرستارى در طراز اول قرار دارد، يعنى اگر بهترين پزشكان و جراحان كار خودشان را با بيمار به بهترين وجه انجام دهند، اما از آن بيمار پرستارى نشود، بهطور غالب، كار آن پزشك يا جراح عاليقدر بىفايده خواهد بود. نقش پرستارى و بيماردارى در حفظ سلامت و بازگشت سلامت بيمار، نقش درجه اول است؛ معادل است با نقش يك پزشك ماهر. بسيارى از اين نكته غفلت دارند، لذا آن وزن و ارزشى كه بايد براى پرستار در نظر گرفته شود، از ذهن آنها مغفول مىماند و به آن توجه نمىكنند.(3/4/1383) به نظر من همه مردم ما و همه كسانى كه به سرنوشت بيماران و به سلامت كشور اهميت مىدهند، بايستى به قشر پرستار توجه و محبت و اهميت نشان بدهند؛ چه مسئولان، چه آحاد مردم. فرهنگ جامعه بايد اهميت كار پرستار و دشوارى آن را بشناسد.
خدایا
شرمسارم که بر درو دیوار شهرم همه جا نام توست اما دریغ از اینکه در رفتار و کردارها بتوانم ترا بیابم