رابطه عاطفی امام رضا (علیه السلام) و حضرت معصومه (سلام الله علیها)
شنبه 19 بهمن 1392 3:52 PM
امام رضا (علیه السلام) مدت 25 سال تنها فرزند نجمه خاتون بود. اما بعد از این مدت، خداوند دختری به نجمه خاتون عطا فرمود که همان حضرت معصومه (سلام الله علیها) بود. درواقع امام رضا (علیه السلام) و حضرت معصومه (سلام الله علیها) خواهر و برادری از یک مادر بودند، هرچند که امام موسی کاظم (علیه السلام) از سایر همسران خود فرزندان دیگری هم داشت. بعد از شهادت امام موسی کاظم (علیه السلام) هم امام رضا (علیه السلام) تعلیم و تربیت خواهران و برادرانش را به عهده گرفت و مخارج آنها را می پرداخت. حضرت معصومه (سلام الله علیها) در رأس این توجهات قرار داشت و از نظر عاطفی به برادر بزرگوارش بسیار نزدیک بود.
علامه مجلسی در کتاب بحار الانوار درباره محبت و علاقه امام رضا (علیه السلام) نسبت به خواهرش، حضرت معصومه (سلام الله علیها)، فرموده است: «هرکسی که خواهرم معصومه را در قم زیارت کند، مانند کسی است که مرا زیارت کرده است.»
در روایت های بسیاری به اهمیت شهر قم اشاره شده است. حکمت چنین احادیث و روایت ها چیست؟
امام صادق (علیه السلام) در جایی فرموده است: «برای خدا حرمی است، آن مکه است و برای پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) هم حرمی است و آن مدینه است و برای امیرالمومنین (علیه السلام) حرمی است و آن کوفه است. بدانید که حرم من و فرزندان بعد از من قم است.
آگاه باشید که قم، کوفه کوچک ماست. بدانید بهشت هشت دروازه دارد که سه تای آن به سمت قم است. بانویی از فرزندان من به نام فاطمه، دختر موسی آنجا رحلت می کند که با شفاعتش همه شیعیان ما وارد بهشت می شوند.» درواقع دلیل اهمیت و شأن شهر قم، همین است که کریمه اهل بیت علیهم السلام، حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها)، در آن سرزمین به خاک سپرده شده است.