¨آثار تقوا
پنج شنبه 3 بهمن 1392 10:51 PM
1. خدا دوستش دارد
کسي که تقوا داشته باشد، آثار زيادي دارد. يکي از آثار تقوا اين است که خدا دوستش دارد: «اِنَّ اللهَ يُحِبُّ الْمُتَّقين»3. اين صريح قرآن است. کسي که خدا دوستش باشد، چه غمي دارد؟ قصه اياز و سلطان محمود است كه گفت من تو را که دارم، همه چيز دارم. کسي که خدا را دارد، همه چيز دارد.
2. دركاري نميماند
اثر ديگرش اين است: «ومَنْ يَتَّقِ الله يَجْعَل لَهُ مَخْرَجا».4 کسي که تقوا داشته باشد، در کارهايش در نميماند نه در کارهاي دنيوي و نه در کارهاي اخرويش. دركارها فرج و گشايش برايش حاصل ميشود.
3. بركات نازل ميشود
يکي ديگر از آثار تقوا اين است كه بركات آسمان و زمين نازل ميشود. در سوره اعراف آيه 96 ميفرمايد: «وَ لَوْ أنَّ اَهْلَ الْقُري ءَامَنُواْ وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَکَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَ الْأرْضِ؛ اگر مردم تقوا و ايمان داشتند، برکات آسمان و زمين برايشان نازل ميشد». اينكه برکات آسمان از ما منع شده است، در اثر معاصي و بيبند و باريهاي ماست. به خدا و پيامبر و ولايت توهين ميکنند و من و شما هم ساکت مينشينيم. چنان كه در جلسه قبل عرض کردم، ما نيز عقاب ميشويم، طبق آيه شريفه. سكوت خوبان در برابر خلاف شرع و خلاف ضوابط الهي، باعث عقاب آنها هم ميشود. همين کارها شد که اين وضعيت پيش آمد. لذا از رحمت الهي هيچ خبري نيست. کسي که تقوا داشته باشد، خدا برکات زمين و آسمان را بر او فرو ميريزد. کشاورزي ميکنيم و در زمين هزار متر زمين بايد چندين خروار گندم به عمل بيايد، ميبينيد يک خروار محصول ميدهد. قاعدهاش اين است كه طبق صريح آيه قرآن، يک دانه گندم، هفتصد دانه بدهد. پس چطور شده است که بذر ميريزيم و تخمش هم از بين ميرود؟ آيه شريفه ميفرمايد: «سَبْعَ سَنابِل فِي کُلِ سُنْبُلَة»؛5 يعني يک گندم بايد هفت خوشه بدهد و هر خوشه هم صد دانه داشته باشد كه ميشود هفتصد دانه و در ادامه آيه هم آمده: «وَ يُضاعِفُ لِمَنْ يَشَاء»؛6 به بعضي بيش از اين مقدار هم ميدهيم. اهل تقوايي از شيراز نقل کرده که يک دانه گندم کاشته و 1400 دانه گندم برداشت كرده؛ يعني محصول يک مَن گندم، 1400 مَن گندم بوده. اين اثر تقواست. تقوا پيشه کن و با خدا رفيق باش که نانت در روغن است.
4. دشمن مسلط نميشود
در آيه ديگر ميفرمايد: «اِنْ تَصْبِرُو وَ تَتَّقُوا لا يَضُرُّکُم کَيْدَهُم شَيْئًا»؛7 يعني اگر تقوا داشته باشيد، دشمن نميتواند بر تو مسلط بشود و تو را اذيت کند.
5. اعمال اصلاح ميشود
ميفرمايد: «يُصْلِح لَکُم أعمالَکُم»؛8 تقوا اعمال من را اصلاح ميکند.
6. گناهان آمرزيده ميشود
همچنين ميفرمايد: «و يَغْفِرُ لَکُم ذُنُوبَکُم».9 و اگر من تقوا پيدا کردم، خدا گناهان من را ميبخشد.
7. قدرت تشخيص
بعد ميفرمايد: «اِن تَتَّقُوا الله يَجْعَل لَکُم فُرقانا»10. اثر ديگر تقوا آن است كه اگر بخواهند از اسلام و قرآن و ولايت جدايت کنند، خداوند «فرقان» و قدرت تشخيص ميدهد.
8. قبولي اعمال در گرو تقواست
ميفرمايد: «اِنَّما يَتَقَبَّلُ الله مِنَ الْمُتَّقين».11 يکي ديگر از آثار تقوا اين است که خدا اعمالت را قبول ميکند و همه را ميپذيرد. خداوند اعمال متقين را قبول ميکند، نه اعمال هر کسي را.
9. آثار ديگر تقوا
زيادتي محبت به حق، حفظ از انحراف اخلاقي و جنسي، و استجابت دعا است. انسان متقي، ديگر غذاي حرام هم نميخورد، ديگر در بازار کم و زياد نميکند، طبق ضوابط عمل مي کند، ربا نميخورد. در روايت، حضرت امام صادق عليه السلام فرمود: «تَرْکُ لُقْمَةٍ مِنَ الْحَرام أحَبُّ اِلَي الله مِن صَلَوة ألْفَيْ رَکْعَة» اگر کسي يک لقمه حرام را ترک کند، آثار و ثوابش بهتر از دو هزار رکعت نماز مستحبي است با شكمي كه پر از غذاي حرام است، هيچ ارزش ندارد. كسي كه شكمش پر از حرام است، نمازش قبول نميشود، نه نماز واجبش و نه مستحبش. در روايات متعددي داريم که اگر کسي يک لقمه حرام بخورد، تا چهل روز عباداتش مقبول نيست. زن و فرزندي كه به آنان غذاي حرام ميدهم، در روز قيامت از من شکايت ميکنند و عبادات من هم هيچ اثري ندارد.
انساني كه ميخواهد متقي باشد، ابتدا بايد حقالناس را بپردازد و چيزي از حقوق مردم بر گردنش نباشد. و اگر نميتوانم فعلاً حق آنها را بپردازم، بايد تصميم بگيرم که بعد بپردازم و آن موقع ميتوانم لباس تقوا را بپوشم و روح تقوي در وجود من جلوهگر بشود. حضرت فرمودند که ردكردن يک درهم از حق الناس، در نزد خدا بهتر از هفتاد حج مقبول است.
اگر نميخواهي كه مردم كلاه سرتان بگذارند، شما هم بر سر آنها كلاه نگذاريد. اگر دوست نداريد كه مالتان را بخورند، شما هم مال مردم را نخور. اگر نميخواهيد پشت سرت حرف بزنند، شما هم پشت سر آنان حرفي نزنيد