خودسازي و تهذيب نفس
پنج شنبه 3 بهمن 1392 8:13 PM
ايشان با وجود کوشش فراوان در تحصيل علوم اسلامي، هرگز از خودسازي و تهذيب نفس غافل نبود و جهاد علمي او با جهاد عملي و مبارزه با نفس همراه بود. ايشان خط خودسازي و تهذيب نفس را از زادگاهش و از دوران نوجواني آغاز کرد و در كربلا در آستانه بلوغ آن را پي گرفت و به تهذيب نفس و طلب كمالات معنوي همّت گمارد و به تفحّص و جستجوي استاد و مربي اخلاق بر آمد. سرانجام به وجود آيت الله سيد علي قاضي که در نجف ميزيست، پي برد و به محضر او بار يافت و کوششهاي معنوي او به بار نشست.
آيت الله بهجت علاوه بر مرحوم قاضي، از محضر استاد برجسته خويش در فقه و اصول يعني آيت الله شيخ محمد حسين اصفهاني کمپاني نيز استفادههاي اخلاقي فراوان كرد و در معنويات و امور اخلاقي بسيار تحت تأثير آن بزرگمرد عرصه علم وعمل بود و هرگاه که از ايشان ياد ميکرد، مطالبي را از ايشان با اعجاب خاص نقل ميکرد. رفتار خود آيت الله بهجت نيز به خوبي بيانگر اين واقعيت بود که آن استاد الهي، در شکلگيري شخصيت معنوي ايشان تأثير به سزايي داشته است. آيت الله بهجت که تشنه معرفت و معنويت بود، در هرجا نشاني از زلال معارف ملکوتي مييافت، بدان سو ميشتافت. از همين رو، در درسهاي اخلاق آيت حق آقا سيد عبدالغفار مازندراني نيز شرکت ميجست و از او بهرهها ميبرد.
اما آن کس که بيش از همه در شکلگيري شخصيت معنوي و عرفاني ايشان نقش داشت، نادره دوران، متأله ملکوتي زمان، اسوه عارفان، حضرت آيت الله سيد علي قاضي بود که محضرش احياگر نفوس مستعد بود و در نجف اشرف رحل اقامت افکنده بود. آيت الله بهجت در 17 - 18 سالگى وارد مکتب معنوي و عرفاني او شد و گمشده خويش را در وجود او يافت و با بهرهگيري از آموزههاي ناب عرفاني آن شخصيت الهي، خود را به اوج آسمان معرفت و معنويت رساند و در محضر آن «بحر خروشان» آرام گرفت. البته بيش و پيش از هر عاملي، عنايات خاصه سيد موحدان، امير مؤمنان، علي عليه السلام و نيز عنايات ابوالاحرار، سالار شهيدان، حسين بن علي عليهما السلام، و فضاي ملکوتي و آسماني حرم با صفاي آنان و همچنين عنايات ويژه حضرت صاحب الزمان عليه السلام، در شکلگيري شخصيت معنوي و رباني آيت الله بهجت قدس سره تأثير گذار بود