داستان عارف گرانمايه مرحوم شيخ حسنعلي اصفهاني قدس سره
دوشنبه 30 دی 1392 8:45 AM
داستان عارف گرانمايه مرحوم شيخ حسنعلي اصفهاني قدس سره
مرحوم آيت الله سيد حسين همداني قدس سره که از علماي نجف و اهل معنا بود، ميفرمايد. يک مرتبه بنده در هواي گرم تابستانِ نجف، از حرم به منزل رفتم و وارد سرداب شدم. سفره ناهار پهن شد که يکي از اهل خانه، نامهاي را که پستچي آورده بود، به من داد. باز کردم، ديدم از طرف آيت الله حاج شيخ حسنعلي اصفهاني است. ايشان نوشته بودند که نامه من وقتي به دست شما ميرسد که سر سفره ناهار نشسته و قصد خوردن ناهار داري؛ اما ناهار نخور و سريعاً بر سر مزار جناب کميل برو و از ايشان درخواست کن محضر آقا اميرالمؤمنين عليه السلام شفاعت کنند تا گرفتاري بزرگي که براي من پيش آمده، برطرف شود.
مرحوم حاج آقا حسين مي فرمايد: به دستور شيخ، ناهار نخوردم و به سمت مزار کميل - که بين کوفه و نجف بود - عازم شدم و در آنجا با توسل به ايشان خواستة جناب شيخ حسنعلي را عرض کردم و آمدم.
پس از مدتي شيخ نامه ديگري فرستادند و تشکر کردند و فرمودند به مزار جناب کميل بروم و از ايشان بابت لطفشان تشکر کنم؛ چرا که مشکل ايشان حل شده است.10
در نظر بزرگان، جناب کميل واسطهاي گرانقدر براي جلب توجهات حضرت اميرمؤمنان عليه السلام است و نه تنها او در زمان حيات، صاحب سرّ حضرت بود بلکه در عالم برزخ و بعد از شهادت هم مقرب درگاه ايشان است و شفاعتش در بارگاه حضرت، جايگاه ويژه دارد. به اين جهت، بزرگاني مانند شيخ حسنعلي نخودكي با توسل به ايشان بهرهها بردهاند. اميدواريم که الطاف آن رادمرد الهي شامل حال ما نيز بشود تا بهتر بتوانيم اداي تکليف كنيم و بهره وافري از درگاه اميرمؤمنان عليه السلام ببريم.
از مجموع آنچه گفته شد، مقام رفيع و منزلت والاي جناب کميل تا اندازهاي نمايان ميگردد. همچنين اين نكته به دست ميآيد که معنويت و عرفان از همان روزهاي نخستين شکلگيري تشيع، از ارکان اين فرهنگ بوده است و تشيع خود نظام عرفاني خاصِ خود را دارد. عرفان و معنويت و مراودات اخلاقي - عرفاني بين حضرات معصومان عليهم السلام و اصحاب خود از همان زمانها معمول و مرسوم بود و تشيع در مسئله عرفان و معنويت وامدار هيچ نحله و فرقهاي نيست. همين روش و دستگاه معرفتي، سينه به سينه و نسل به نسل از علماي رباني به ما رسيده و در دوران اخير در امثال ملاحسينقليها و قاضيها متجلي شده است. البته بر محققان است که مختصات اين دستگاه معرفتي و عرفاني را بشناسند و آن را به طالبان معنويت ارائه دهند، إنشاءالله