0

آرشیو مسابقه هفتگی "آموزه های نهج البلاغه"

 
mohammad98
mohammad98
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1391 
تعداد پست ها : 6815
محل سکونت : خراسان

مسابقه هفته شانزدهـــم(93/02/13 لغایت 93/02/19)
شنبه 13 اردیبهشت 1393  6:27 AM

مسابقه هفته شانزدهـــم(93/02/13 لغایت 93/02/19)

 

خطبه ی شماره 233 نهج البلاغه :

در حمد خدا و لزوم تقوا

 

شناخت پروردگار

سپاس خداوندي را سزاست که سپاس او در خلق آشکار، و سپاهش پيروز و بزرگي او والا و بيکرانه است خدا را براي نعمتهاي پي در پي و بخشش‏هاي بزرگش ستايش مي‏کنم، خدايي که حلمش بزرگ و عفوکننده است، در فرمانش عادل، و از گذشته و آينده باخبر است، با علم خود جهان هستي را پديد آورده، و با فرمان خود موجودات را آفريده است، بي آنکه از کسي پيروي کند، و يا بياموزد، و يا از طرح حکيم ديگري استفاده نمايد، در آفرينش پديده‏ها، دچار اشتباهي نشده، و نه با حضور و مشورت گروهي آفريده است. گواهي مي‏دهم که محمد (ص) بنده و فرستاده اوست، به هنگامي او را مبعوث فرمود که مردم در گرداب جهالت فرو رفته، و در حيرت و سرگرداني به سر مي‏بردند، هلاکت آنان را مهار کرده به سوي خود مي‏کشيد، و گمراهي بر جان و دلشان قفل زده بود.
 

ره‏آورد پرهيزکاري
اي بندگان خدا! شما را به پرهيزکاري سفارش مي‏کنم، که حق خداوند بر شماست، و نيز موجب حق شما بر پروردگار است، از خدا براي پرهيزکاري ياري بطلبيد، و براي انجام دستورات خدا از تقوا ياري جوييد، زيرا تقوا، امروز سپر بلا، و فردا راه رسيدن به بهشت است، راه تقوا روشن، و رونده آن بهره‏مند، و امانتدارش خدا، که حافظان آن خواهد بود، تقوا همواره خود را بر امت‏هاي گذشته و آينده عرضه مي‏کند، زيرا فرداي قيامت، همه به آن نيازمندند. آنگاه که در قيامت آفريده‏ها را گرد مي‏آورد، و درباره همه نعمت‏ها مي‏پرسد، پس چه اندکند آنان که تقوا را برگزيدند، و بار آن را بدرستي بر دوش کشيدند، آري پرهيزکاران تعدادشان اندک است، و شايسته ستايش خداوند سبحان که فرمود: (بندگان سپاس‏گزار من اندکند.) پس گوش جان را به نداي تقوا بسپاريد، و براي به دست آوردن آن تلاش کنيد، تقوا را بجاي آن چه از دست رفته به دست آورديد و عوض هر کار مخالفي که مرتکب شده‏ايد انتخاب کنيد، با تقوا خواب خود را به بيداري، و روزتان را با آن سپري کنيد، دلهاي خود را با تقوا زنده کنيد، و گناهان خود را با آن شستشو دهيد، بيماريهاي روان و جان خود را با تقوا درمان، و خود را آماده سفر آخرت گردانيد، از تباه‏کنندگان تقوا عبرت گيريد و خود عبرت پرهيزکاران نشويد. آگاه باشيد! تقوا را حفظ کنيد و خويشتن را با تقوا حفظ نماييد.

 

پرهيز از دنياي حرام
برابر دنيا خويشتن‏دار و برابر آخرت دلباخته باشيد، آن کس را که تقوا بلندمرتبت نمود خوار نشماريد، و آن را که دنيا عزيزش کرد گرامي نداريد، برق درخشنده دنيا شما را خيره نکند، و سخن ستاينده دنيا را نشنويد، به دعوت کننده دنيا پاسخ ندهيد، و از تابش دنيا روشنايي نخواهيد، و فريفته کالاهاي گرانقدر دنيا نگرديد. همانا برق دنياي حرام بي‏فروغ است، و سخنش دروغ، و اموالش به غارت رفته، و کالاهاي آن در شرف تاراج است. آگاه باشيد! دنياي حرام چونان عشوه‏گر هرزه‏اي است که تسليم نشود، و مرکب سرکشي است که فرمان نبرد، دروغگويي خيانتکار، ناسپاس حق‏نشناس، دشمني حيله‏گر، پشت‏کننده‏اي سرگردان، حالاتش متزلزل، عزتش خواري، جدش بازي و شوخي، و بلندي آن سقوط است، خانه جنگ و غارتگري، تبهکاري و هلاکت، و سرمنزل ناآرامي است، جايگاه ديدار کردنها و جداييهاست، راه‏هاي آن حيرت‏زا، گريزگاههايش ناپيدا، و خواستهايش نوميدکننده و زيانبار است، پناهگاههاي دنيا انسان را تسليم مرگ مي‏کند، و از خانه‏هاي خود بيرون مي‏راند، و چاره‏انديشي‏ها ناتوان‏کننده است.

 

اقسام دنياپرستان
نجات يافته‏اي مجروح، يا مجروحي پاره پاره تن، دسته‏اي سر از تن جدا، و دسته‏اي ديگر در خون خود تپيده، گروهي انگشت به دندان، و جمعي از حسرت و اندوه دست بر دست مي‏مالند، برخي سر بر روي دستها نهاده به فکر فرو رفته‏اند، عده‏اي بر اشتباهات گذشته افسوس مي‏خورند و خويشتن را محکوم مي‏کنند، و عده‏اي ديگر از عزم و تصميم‏ها دست برداشته، که راه فرار و هر نوع حيله‏گري بسته‏شده، و دنيا آنها را غافلگير کرده است، زيرا کار از کار گذشته، و عمر گرانبها هدر رفته است. هيهات! هيهات! آنچه از دست رفت گذشت، و آنچه سپري شد رفت، و جهان چنانکه مي‏خواست به پايان رسيد. (نه آسمان بر آنها گريست و نه زمين، و هرگز ديگر به آنها مهلتي داده نشد.)

 

 

***

 

حکمت ها :

 

1- حکمت شماره 66 نهج البلاغه:  

 و درود خدا بر او فرمود: اگر آنچه را که مي‏خواستي به دست نيامد، از آنچه هستي نگران مباش.

 

آنچه که مي‏خواستي، گر نيستي

بي‏اهميت بود که کيستي

 

2- حکمت شماره 31 نهج البلاغه:

و درود خدا بر او فرمود: نيکوکار از کار نيک بهتر، و بدکار از کار بد بدتر است.

 

شخص نيکوکار از نيکي سرست

شخص بدکار از بدي هم بدترست

 

3- حکمت شماره 12 نهج البلاغه:

و درود خدا بر او فرمود: (درباره آنان که از جنگ کناره گرفتند) حق را خوار کرده، باطل را نيز ياري نکردند.

 

گرچه حق را بي‏سبب کردند خوار

ليک با باطل نگرديدند يار

 

4- حکمت شماره 186 نهج البلاغه: 

و درود خدا بر او فرمود: (در سر راه از کنار مزبله‏اي عبور مي‏کرد) اين همان است که بخيلان به آن بخل مي‏ورزند. (و در روايت ديگري نقل شد که) اين چيزي است که ديروز بر سر آن رقابت مي‏کرديد.

 

اين کثافت که فتاده بر زمين

خود همان چيزي بود که پيش از اين

بخل مي‏کرديد در اهداء آن
يا رقابت بود در آن بينتان

 

5- حکمت شماره 234 نهج البلاغه:

و درود خدا بر او فرمود: از خدا بترس هر چند اندک، ميان خود و خدا پرده‏اي قرار ده هر چند نازک.

 

گرچه کم باشد، بترس از کردگار

گرچه نازک، پرده‏اي ميده قرار


ترجمه: محمد دشتی

ترجمه به شعر: امید مجد

 

زمان شرکت در مـسـابـقـه هـفـتـه شانزدهم پایان یافته است

اسامی برندگان مسابقه هفته شانزدهم «آموزه های نهج البلاغه»

 

هر که دارد هوس کربُــبَـــلا بسم الله

تشکرات از این پست
ravabet_rasekhoon mohammadhoseinshokri namebaran rbahar91 omiddeymi1368 rezanajarha bigharar 86121026 ms57bd45 farnaz_s emamedavazdah 3talari
دسترسی سریع به انجمن ها