علم لدني ابراهيم
دوشنبه 23 دی 1392 6:56 AM
علم لدني ابراهيم
يا ابت اني قد جائني من العلم ما لم ياتک فاتبعني اهدک صراطاً سويا5 : علم لدني ابراهيم را براي عمويش روشن ميکند. اي پدر (عمو) مرا از علم، چيزي آموختهاند که تو را نياموختهاند.6 پس مرا تبعيت کن تا تو را به راه راست هدايت کنم. با حال و دل به معناي آيه توجه ميکنيم و درمييابيم که ايشان باب جديدي را از هدايت براي عمويش ميگشايد و به او ميفرمايد: اي پدر اين چيزي را که من ميخواهم بگويم است از ناحيهاي به من رسيده که تو هرگز نميتواني به آن آگاهي يابي تو بعضي علوم است که انسان نه ميتواند با علم خود دريابد و نه ميتواند با تجربه به دست آورد. اين علوم، علومي است که فقط از ناحيه خداي متعال و از ذات اقدسش ساطع ميشود و در نمييابد مگر افرادي که قلوبشان را از غير او فارغ و خود را آماده دريافت حقائق توحيدي کردهاند مرداني که از خلق رها شده و فاني او شدند. مرداني از جنس ابراهيم که سراي وجود خود را آکنده از نور توحيد و حقيقت ناب کردند و معلوم است همچون کسي مانند عموي او که محبت خود را خالص به بت و بتخانه کرده نميتواند به اين معاني پي ببرد. آرى ابراهيم ميفرمايد اي پدر چون تو آگاهي به اين علوم نداري و نميتواني به اين علوم آگاهي پيدا کني از من تبعيت کن تا تويي که در اين مسير، بصيرت خود را از بين بردهاي (و راه را از چاه تشخيص نميدهي) به راه راست هدايت کنم و اين همان اصل تبعيت جاهل از عالم و ناآگاه از آگاه است.
فسئلو اهل الذکر ان کنتم لاتعلمون7
--------------------------------------
5 . سوره مريم: 43.
6 . و في قوله قد جائني من العلم دليل علي انه اوتي العلم بالحق قبل دعوته و مصاحبة هذه و فيه تصديق ما قدمناه في قصته من سوره الانعام انه اوتي العلم بالله و مشاهده ملکوت السموات و الارض قبل ان يلقي اباه و قومه و يحاجهم.
7 . سوره نحل: 43.