2. ميدانى؛ عمل کن
دوشنبه 23 دی 1392 5:46 AM
2. ميدانى؛ عمل کن
کسي که بنا دارد با يافتن دستور عمل، برنامه زندگي خود را تنظيم کرده و پيش برود، در معرض اين سؤال قرار ميگيرد: آيا در مواردي که به وظيفه آگاهي داشتهاي و «به يقين» ميدانستي چه چيز تو را به سمت کمال پيش ميبرد، عمل کردهاي که اکنون در پي دستور جديد هستى؟ «گزارههاي يقيني ما» براي آغاز حرکت کافي است و عمل به همين گزارهها، صداقت ما را در ادعايمان و تصميممان روشن ميکند. نقل شده است نقش انگشتر مبارک امام حسين عليه السلام اين جمله بود:
عَلِمتَ فَاعمَل3
دانستى؛ پس عمل کن.
اميرالمؤمنين عليه السلام ميفرمايد:
عَلَي العالِمِ أَن يَعمَلَ بِما عَلِمَ، ثُمَّ يَطلُبَ تَعلُّمَ ما لَم يَعلَم4
بر عالم است آنچه را ميداند به کار بندد، سپس به دنبال دانشي رود که نميداند.
انّکُم إلَي العَمَلِ بِما عَلِمتُم أَحوَجُ مِنکُم إلي تَعَلُّمِ ما لَم تَکونوا تَعلَمون
شما به عمل کردن آنچه ميدانىد، نيازمندتريد، تا آموختن آنچه نميدانيد.
باز، سخني از حضرت آيت اللهبهجت را از نظر ميگذرانيم:
آقاياني که طالب مواعظ هستند، از ايشان سؤال ميشود: آيا به مواعظي که تا به حال شنيدهايد، عمل کردهايد يا نه؟.... آيا اگر عمل به معلومات - اختياراً - ننمايد، شايسته است توقّع زيادتي معلومات؟5
هر کس براي آينده تصميم گرفته است آنچه ياد ميگيرد، انجام دهد، به گذشته بازگردد که تاکنون چه ياد گرفته است و به همان عمل کند. هر کس اعتراف دارد که علم، مقدمة عمل و عمل، نتيجة علم است، انبوه مقدمات بينتيجهاي را که فراهم آورده است، به نتيجه برساند.
راه خداوند است (يا مَن سَبيلُهُ واضِحٌ لِلمُنيبين)6 نبايد توقع داشته باشيم استادي خبير، توصية ويژهاي براي ما صادر کند که هيچ پيامبر و امام و عالمي آن را بيان نفرموده و در هيچ کتاب و دفتري سابقه نداشته است.
----------------------------
3 . ارشاد القلوب، ص151.
4 . غرر الحکم، ح6196.
5 . به سوي محبوب، ص39.
6 . مصباح کفعمى، ص257؛ مفاتيح الجنان، دعاي جوشن کبير.