پاسخ به:هپاتیت چیست؟
یک شنبه 22 دی 1392 9:06 PM
علائم هپاتیت C
خستگی، تب اندک، سردرد، گلودرد خفیف، کاهش اشتها، تهوع، استفراغ، درد قسمت فوقانی راست شکم (روی کبد)، درد مفاصل، خارش پوست، درد عضلانی، ادرار پررنگ و زردی (حالتی که در آن پوست و سفیدی چشم بیمار به سمت زردی میرود).
هپاتیت C به آهستگی موجب آسیب کبد بیمار میشود. حدود 85 درصد افرادی که وارد مرحله مزمن بیماری میشوند، پس از 20 سال یا بیشتر دچار آسیب شدید کبد و اسکار کبدی (سیروز) میشوند.
علائم سیروز کبدی
* قرمزی کف دستها (به علت گسترش و اتساع عروق خونی کف دست)
* تجمعی از عروق خونی زیر پوست به شکل عنکبوت قرمز کوچک، این حالت معمولاً روی قفسه سینه، شانهها و صورت دیده میشود.
* تورم شکم، پاها و صورت
* خونریزی از وریدهای متسع شده دستگاه گوارش که خونریزی واریسی گفته میشود و به صورت ملنا (مدفوع سیاه) خود را نشان میدهد.
* آسیب دستگاه عصبی و مغز که آنسفالوپاتی نامیده میشود. انسفالوپاتی میتواند علائمی مانند گیجی و اختلالات حافظه و تمرکز را در پی داشته باشد.
تشخیص هپاتیت C
هپاتیت C با بررسی شرح حال بیمار، معاینه وی و آزمایشهای خونی تشخیص داده میشود غالباً میزان آنزیمهای کبدی در خون مبتلایان به هپاتیت C بالا است. هنگامی که پزشک به هپاتیت C مشکوک شود، وجود آنتی بادیهای ضد هپاتیت C HCV Ab را در خون بیمار بررسی میشود.
در صورتی که آنتیبادیهای ضدهپاتیت C در خون بیمار وجود داشته باشد، برای تشخیص قطعی هپاتیت C باید خون بیمار با آزمایش ریبا و (PCR) پیسیآر (HCV RAN) مورد بررسی قرار گیرد.
وجود آنتیبادیهای ضدویروس هپاتیت C در خون بیمار نشانگر این است که فرد در گذشته با ویروس تماس داشته است ولی وجود مواد ژنتیکی (HCV RNA) هپاتیت C در خون بیمار نشان میدهد که وی در حال حاضر مبتلا به هپاتیت C است.
ویروس هپاتیت C انواعی دارد و به همین دلیل قبل از شروع درمان بررسی ژنوتیپ ضروری است. موارد 1a و 1b شدیدتر از 3a و 2a میباشند. انجام شمارش ویروس (PCR) قبل از درمان و پیگیری پس از درمان نیز کمک کننده است.
در اکثر موارد جهت تعیین اینکه آیا ویروس هپاتیت C موجب اسکار در کبد شده است یا خیر، بیوپسی (نمونهبرداری) از کبد صورت میگیرد به این منظور پزشک به سادگی و با بیحسی موضعی، سوزنی را از فضای بین دندههای بیمار وارد کبد نموده و نمونه کوچکی از بافت کبد را جهت بررسی زیر میکروسکوپ جدا میکند.
امروزه در بعضی کشورها کیتهای خانگی بررسی هپاتیت C وجود دارد که خود بیمار توسط آنها میتواند بررسی کند که آیا با این ویروس تماس داشته است یا خیر، و در صورت مثبت بودن تست با پزشک خود جهت بررسی بیشتر ابتلای قطعی به بیماری مشورت کند.
فکر میکنید به هپاتیت C مبتلا شدهاید؟
* دارای عوامل خطر ابتلا به هپاتیت C (مانند تزریق وریدی) هستید.
* دچار علائم هپاتیت C (خستگی، درد عضلانی، کاهش اشتها، تهوع، ادرار پررنگ، مدفوع کمرنگ، تب یا زردی) بوده و مشکوک به تماس با فرد مبتلا هپاتیت C هستید.
* تست خانگی شما از نظر هپاتیت C مثبت شده است.
در چه مواردی بیمار مبتلا به هپاتیت C باید با اورژانس تماس بگیرد:
* خونریزی از مقعد یا استفراغ خونی
* در موارد گیجی شدید یا توهم
به طور منظم پیگیر بیماریتان باشید چون هپاتیت C میتواند بدون تظاهرات بالینی به کبد آسیب برساند در صورت ابتلا به این بیماری هر چه زودتر با پزشک خود موضوع را در میان بگذارید.
طبیب و تیم مراقبتهای بهداشتی شما را تحتنظر قرار میدهند. آنها نتایج تحقیقات جدید در مورد هپاتیت C و انواع درمان هپاتیت C را با شما در میان میگذارند و آگاهیهای لازم را جهت پیشگیری از انتقال ویروس به دیگران را به شما خواهند داد.
درمان هپاتیت C
هپاتیت C در مواردی نیاز به درمان دارویی دارد و در مواردی درمان دارویی لازم نیست. در صورتی که آسیب کبدی خفیف باشد، ممکن است نیازی به درمان نباشد.
همچنین درمان دارویی به علت عوارض جانبی زیاد این داروها و همچنین گران بودن آنها، همواره بهترین انتخاب نیست.
در صورتی که پزشک معالج درمان دارویی را لازم بداند، درمان با اینترفرون و ریباویرین صورت میگیرد.
آمپول اینترفرون به صورت هفتهای سه بار تزریق میشود. مقدار و مدت مصرف آن را پزشک تعیین میکند.
بیماران باید حداقل ماهی یک بار جهت بررسی و انجام آزمایشات مراجعه کنند. امروزه آلفا - اینترفرون جدیدی به نام پگ - اینترفرون معرفی شده که هفتهای یک بار تزریق میشود. این دارو گران قیمت است، ولی تأثیر بیشتری دارد. هپاتیت C قابل درمان است و در صورت مصرف دقیق دارو تحت نظر پزشک، امکان ریشهکنی آن وجود دارد.
در مورد انتخاب داروی خود با پزشک معالج مشورت کنید.
میزان پاسخ به درمان، به میزان آسیب کبدی بیمار، مقدار ویروس موجود در بدن و نوع ویروس هپاتیت C که فرد به آن مبتلا شده است بستگی دارد.
شش نوع مختلف (که ژنوتیپ نامیده میشود) از ویروس هپاتیت C وجود دارد. نوع 1 و 2 و 3 در سراسر جهان یافت میشود. نوع 4 در آفریقای شمالی دیده میشود، نوع 5 در آفریقای جنوبی و نوع 6 در آسیا شایع است. درمان ژنوتیپ 1، مشکلتر از درمان ژنوتیپهای 2 و 3 است.
بخش مهمی از درمان هپاتیت C به مراقبت فرد از خود بستگی دارد. بیمار میتواند با انجام ورزش، مصرف غذا و میوههای سالم، ترک دخانیات، پرهیز از مصرف الکل، مواد مخدر و داروهایی که موجب آسیب کبدی میشوند، از آسیب بیشتر کبد جلوگیری کرده و وضعیت بهتری داشته باشد.
ریباویرین
ریباویرین یک داروی خوراکی ضدویروسی است که مصرف همزمان آن با اینترفرون در درمان هپاتیت C مؤثر است این دارو در حال حاضر نباید به تنهایی مصرف شود. مهمترین عارضه آن از بین رفتن گلبولهای قرمز خون است که ممکن است تا 10 درصد موارد منجر به قطع دارو شود. بنابراین هنگام مصرف ریباویرین در فواصل منظم باید توسط پزشک معاینه شوید و آزمایشهای لازم را انجام دهید. مدت مصرف این دارو 12-6 ماه میباشد این دارو نیز بسیار گرانقیمت است.
بسیار مهم: هنگام مصرف داروی ریباورین نباید حاملگی در فرد یا همسر او رخ دهد. خطر عوارض جنینی وجود دارد در این مورد حتماً از پزشک معالج اطلاعات بیشتری را دریافت کنید.
اینترفرون آلفا جیست و چگونه عمل میکند؟
یک پروتئین است که سلولهای مختلف بدن در هنگام ابتلا به عفونتهای ویروسی آن را ترشح میکنند تا در برابر عفونت مقاومت کنند.
درمان با اینترفرون آلفا،نوعی از اینترفرون انسانی را به اینترفرونی که بدنتان خودش آن را میسازد (برای تحریک بیشتر سیستم ایمنی) اضافه میکند. استفاده از این دارو میتواند سبب بروز علایمی شبیه آنفلوآنزا شود که ممکن است دلالت بر مؤثر بودن درمان باشد.
در حال حاضر دقیقاً معلوم نشده است که چگونه این درمان در معالجه هپاتیت مزمن B و C عمل میکند. اینترفرون آلفا ممکن است با حمله مستقیم به ویروس هپاتیت عمل کند، یا ممکن است سیستم ایمنی بدن را طوری تنظیم کند که در غلبه بر ویروس کمک کند.
نحوه درمان با اینترفرون آلفا چگونه است؟
درمان با اینترفرون آلفا به وسیله تزریق است. شما میتوانید آن را خودتان تزریق کنید یا آنکه پزشک، پرستار یا فرد دیگری این کار را برایتان انجام دهد. میلیونها نفر درست مثل شما تزریق را هر روز خودشان انجام میدهند، به خاطر داشته باشید که بعد از چند تزریق، این کار برای شما آسانتر خواهد شد. درمان با اینترفرون آلفا را به کار برید و مطمئن باشید به زودی به آن عادت خواهید کرد.
آیا درمان با اینترفرون آلفا عوارضی هم دارد؟
شایعترین عوارض جانبی درمان با اینترفرون آلفا علایم شبیه آنفلوآنزا هستند که معمولاً بعد از چند هفته کاهش پیدا میکنند. این عوارض شامل تب، لرز و دردهای عضلانی است این عوارض در شروع درمان شایع هستند و نباید شما را بترسانند.
اگر شما سؤالی درباره عوارض ایجاد شده برای خودتان یا درباره درمان دارید، برای اطمینان، با پزشک خود تماش بگیرید. مهم است که به خاطر داشته باشید هر چند که، درمان میتواند در ابتدا شما را، ناراحت کند اما احتمال پاک شدن بدن از ویروس در افرادی که دچار این عوارض میشوند بیشتر است.
خیلی مهم است که شما مطابق آنچه پزشکتان تجویز کرده است درمان را ادامه بدهید. تنها در این صورت است که شما میتوانید بیشترین بهره را از درمان با اینترفرون الفا ببرید.
چگونه میتوان از بعضی عوارض جانبی رها شد؟
برای رهایی از بعضی عوارض جانبی اینترفرون الفا از دستورات زیر پیروی کنید:
الف) ضد دردها از قبیل استامینوفن یا ایبوپروفن میتوانند برای جلوگیری یا آرامبخشی نسبی تب و درد بکار روند.
ب) تزریق اینترفرون الفا به هنگام خواب به شما اجازه خواهد داد تا در زمان بروز علایم شبیه آنفلوآنزا خواب باشید.
ج) انرژیتان را حفظ کنید: بکوشید تا بیشتر استراحت کنید.
د) به اندازه کافی مایعات بنوشید: قبل از درمان و طی درمان مایعات کافی بنوشید.
ه) غذاهای متعادل بخورید: از وجود مقدار کالری لازم در هر وعده غذایی اطمینان داشته باشید.
و) به چیزهای مثبت فکر کنید: دورنمای فکری سالمی داشته باشید.
موید علویان فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد
خبرگزاری فارس
دی شیخ با چراغ همیگشت گرد شهر
کز دیو و دَد ملولم و انسانم آرزوست