0

متن نشریه (دو ماهنامه) خلق - شماره دوم

yahagg118
yahagg118
کاربر نقره ای
تعداد پست ها : 1092

محمد بن ابي عُمير - زندان مأمون
دوشنبه 23 دی 1392  4:48 AM

زندان مأمون
مأمون، زماني که امام هشتم حضرت علي بن موسي الرضا - صلوات الله عليهما- را به شهادت رساند ، اصحاب و بزرگان شيعه را نيز به بند کشيد. از جمله کساني که به زندان انداخته شد، جناب ابن عمير بود. کشي مي‌گويد:
مأمون [جناب] ابن ابي عمير را بعد از شهيد کردن حضرت امام رضا‌ - صلوات الله عليه- محبوس کرد، و اموالش چپاول شد و کتاب‌هايش از بين رفت.14
نجاشي نيز چنين حکايت مي‌کند‌:
ابن ابي عمير چهار سال در زندان مأمون بود ، و خواهرش از ترس و خوف مأمون و مأمورانش، تمام کتاب هاي او را در اطاقي مخفي کرد که ]متأسفانه[ بر اثر باريدن باران و خراب شدن اتاق ، تمام نوشته‌هاي جناب ابن ابي عمير از بين رفت.15
اطاعت از ولايت در نهايت فقر
شيخ صدوق (رحمة الله عليه) مي‌گويد‌:
«[جناب] محمد بن ابي عمير، تاجر جامه و لباس بود. [آن زمان که در زندان مأمون بود] اموالش از دست رفت و نادار و فقير شد. در همان موقعيت، از مردي ده هزار درهم طلبکار بود. آن مرد، خانه خويش را به ده هزار درهم فروخت و آن درهم‌ها را به خانه ابن ابي عمير آورد . محمد بن ابي عمير به آن مرد گفت : «اين پول‌ها چيست؟» او در جواب گفت : «طلب شما است که آورده‌ام.» ابن ابي عمير گفت: «آيا اين اموال به تو ارث رسيده است؟» آن مرد گفت: «نه». گفت: «آيا کسي به تو بخشيده است ؟» گفت : «نه». ابن ابي عمير گفت: آيا ملکي داشته‌اي و فروخته‌اي ؟» گفت : «نه‌، پرسيد: پس اين درهم‌ها را از کجا به دست آورده‌اى؟» آن مرد در جواب گفت: «منزلي را که در آن زندگي مي‌کردم، فروختم تا بدهکاري خويش را پرداخت کنم.» ابن ابي عمير گفت: «ذريح محاربي برايم گفت که امام صادق - صلوات الله عليه- فرمود: کسي را به سبب بدهکاري از منزلش اخراج نمي‌کنند.» سوگند به خدا! من اکنون به درهمي نيازمندم، اما حتي يکي از اين درهم ها را در ملک خود قرار نمي‌دهم16».

-------------------------

14. الرسائل الرجاليّة، ج3،ص443 به نقل از ميرداماد، و عدة الرجال، ج1، ص207، ‌الفائدة الثامنة.

15. همان.
16. من لا يحضره الفقيه، ج3، ص117، باب الدين و القروض، ح501.
---
پديدآورنده: باقر فخار

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها