شرح رشته مهندسی برق-مخابرات(میدان)
شنبه 14 دی 1392 3:44 PM
مخابرات-میدان یکی از گرایش های مهندسی برق در دوره های تحصیلات تکمیلی است که نزدیکترین گرایش در بین تمامی رشته های مهندسی به رشته فیزیک است، بنابراین می توان از این گرایش با عنوان فیزیک کاربردی یاد کرد.
در این گرایش بر خلاف گرایش الکترونیک تمرکز بر روی فرکانس های بالا است. فرکانس های بالا فرکانس هایی هستند که طول موج آنها در مقایسه با ابعاد مدار و یا سازه مورد برسی قابل قیاس باشد. در فرکانس های بالا دیگر نظریه مدار صادق نبوده و می بایست از نظریه الکترومغناطیس استفاده کرد. هر چند سابقه نظریه مدار به حدود 200 سال می رسد لکن این نظریه حالت خاصی از نظریه الکترومغناطیس می باشد که در فرکانس های پایین با تقریب از نظریه الکترومغناطیس بدست می آید. وقتی طول موج در مقایسه با ابعاد مدار قابل قیاس می شود دیگر نمی توان از المان های فشرده که در نظریه مدار با آن آشنا شده ایم استفاده کنیم و می بایست از مدارهای گسترده استفاده کرد که بحث تئوری خط انتقال پیش می آید. به طور کلی خطوط انتقال را می توان به دو دسته فرکانس پایین و فرکانس بالا تقسیم بندی کرد. دسته اول خطوطی مانند خط دوسیمه، کابل کواکسیال(هم محور) ، خطوط با صفحات موازی و غیره می باشد. از دسته دوم نیز می توان به موجبرهای استوانه ای با مقاطع مستطیلی ، دایره ای (مثل فیبر نوری) و غیره اشاره کرد. وقتی طول موج در مقایسه با ابعاد مدار قابل قیاس می شود طبق نظریه کوانتوم پدیده تشعشع رخ می دهد، بنابراین بحث انتشار امواج در فضای آزاد به میان می آید که از این دسته می توان به آنتن ها اشاره کرد. طبق تعریف هر وسیله ای که بتواند امواج الکترومغناطیسی را دریافت و یا ارسال کند آنتن می باشد. وقتی طول موج در مقایسه با ابعاد سازه بسیار کوچک می شود می توان با استفاده از Ray Optic که یک روش بسیار ساده ایست ( بدون در نظر گرفتن میدان های تفرقی که با استفاده از تئوری تفرق بدست می آید. ) مدارات و سازه های فرکانس بالا را تحلیل کرد و لذا بحث مدارات نوری به میان می آید.
دروس تخصصی مخابرات میدان در ادامه مطلب
دروس تخصصی کارشناسی گرایش میدان:
1. الکترومغناطیس
2. میدان ها و امواج
3. آنتن 1
4. مایکروویو 1
5. آزمایشگاه آنتن و مایکروویو
6. مدارهای مخابراتی و آزمایشگاه
7. فیلتر و سنتز مدارات
8. ریاضی مهندسی
9. معادلات دیفرانسیل
10. ریاضیات عمومی 1 و 2
11. محاسبات عددی
12. فیزیک عمومی 1 و 2
دروس تحصیلات تکمیلی ( کارشناسی ارشد و دکتری ) گرایش میدان:
1. ریاضیات مهندسی پیشرفته
2. الکترومغناطیس پیشرفته 1
3. آنتن پیشرفته یا آنتن 2
4. مایکروویو پیشرفته یا مایکروویو 2
5. مدارهای مایکروویو غیر خطی
6. روش های عددی در الکترومغناطیس
7. مدارهای فعال مایکروویو یا مدارهای الکترونیکی فرکانس بالا
8. تئوری پراکندگی امواج
9. الکترومغناطیس پیشرفته 2
10. تئوری انتشار امواج
11. اپتیک فوریه
12. اپتیک غیر خطی
13. فیبر نوری
14. کوانتوم الکترونیک مهندسی
15. ادوات نیمه هادی مایکروویو
16. مخابرات ماهواره ای
17. مخابرات نوری و فتونیک
18. الکترونیک نوری
19. نور انتگره
20. مبانی لیزر
21. اصول سیستم های رادار
22. و ...
آینده کاری گرایش میدان:
فارغ التحصیلان این گرایش می توانند علاوه بر کار آموزشی یا پژوهشی در دانشگاه ها ، در سطح مراکز تحقیقاتی، صنایع مخابراتی و الکترونیکی، شرکت مخابرات، ارتش و سپاه، صداوسیما، وزارت نفت، راه و ترابری و دیگر ارگان هایی که در سطح وسیع با مسائل مخابراتی روبرو هستند، فعالیت نمایند.