مديتيشن چيست
سه شنبه 3 دی 1392 2:36 AM
مديتيشن چيست؟
مقدمه : بايد دانست كه متاسفانه امروزه بعضي از اعمال و كارها به نام مراقبه و ذكر توسط بعضي فرقه ها و گروههاي مدعي معنويت در جامعه ما در حال ترويج است كه مديتيشن يكي از انهاست كه بعضي افراد بي اطلاع تصور مي كنند اين كار ها جاي اعمال شرعي و ديني را مي گيرد.
اجمالا مي توان گفت چهار نوع مختلف از مديتيشن وجود دارد :
١- مديتيشن TM
٢- مديتيشن Zen
٣- مديتيشن بوديست Budhist
٤- مديتيشن تائويست Taoist
تمام اين روشها در يک چيز مشترک هستند . آنها همه در جهت تمرکز روى فکر و آرامش ذهن شلوغ ، اتفاق نظر دارند . بيشتر ذهن را به يک عنصر شفاف در مغز که مى تواند يک صدا يا يک کلمه و يا يک تصوير و يا يک شخص مشخص باشد ،معطوف مى كند.
به عنوان مثال tm كه يكي از روشهاي مدرن ان است توسط ماهاريشي ماهش طراحي و توصيه شده است . البته غير از اينها انواعي ديگر هم وجود دارد كه هر كدام در يك فضا و عرصه فعاليت مي كند .
خوب است بعضي از اين مطالب را از زبان طرفداران اين روش ها در چند فراز بشنويد .
1 - مدي تيشن ديناميک
مرحله اول به مدت ده دقيقه موزيک است که با تنفس عميق و سريع و غير منظم از ميان سوراخهاي بيني به بيرون و با فشار دميده مي شود ، فقط حواس خود را به تنفس بدهيد و بدن و مغز را فراموش کنيد
مرحله دوم به مدت ده دقيقه موزيک است . به بدن اجازه بروز شديد احساسات را بدهيد . بگذاريد هر اتفاقي که مي خواهد رخ دهد و بدن را به حال خود رها کنيد مثلاً جيغ بزنيد فرياد بکشيد ، ديوانه وار حرکت کنيد بلرزيد ، رقص کنيد و يا بخنديد ) به طور کلي هماهنگي لازم را با انرژي که به وجود مي آيد و با هر چيزي که اتفاق مي افتد داشته باشيد و نگذاريد که مغز آن را کنترل کند .
مرحله سوم به مدت ده دقيقه موزيک است
دستها را صاف به بالا کشيده و با بالا و پايين آوردن دستها فرياد ( هو – هو ) سر بدهيد که با اين عمل و در اثر ايجاد صداي (هو) قسمت داخلي مرکز جنسي تحت تاثير قرار گرفته و مي لزرد . تا آنجايي که مي توانيد خودتان را براي دريافت بيشترين انرژي تخليه کنيد د
مرحله چهارم به مدت پانزده دقيقه توقف در سکوت است
به محض ورود به اين مرحله در همان جايي که قرار داريد ، مجسمه بشويد و به انرژي که در سکوت ايجاد مي شود ، توجه کنيد
مرحله پنجم شامل پانزده دقيقه موزيک است
برقصيد و يا بخوانيد ( در اين قسمت براي گرفتن جشن و تشکر از چيزي که بدست آورديد شادماني مي کنيد
هدف اوليه انواع مختلف مدتيشن هماهنگي و تعليم ذهن است اين عمل باعث افزايش کارايي فرد در امور روزمره مي شود .
2 - مدتيشن مانترا( ذکر)
اين مدتيشن بيشتر از انواع ديگر مورد استفاده قرار مي گيرد . در اين روش کلمه عبارت يا جمله اي که مانترا ناميم بصورت ذکر بارها خوانده مي شود .
مثل مانتراي شرقي اوم
جمله مسيحي خدايا کمکم کن
و عبارت صوفيانه ياهو
هدف اصلي انجام تمرين انجام فقط يک کار در زماني مشخص است . اگر کسي مدعي شد مي تواند مانترايي را که خاص شماست به شما بدهد يا بفروشد بدانيد قصد فريبتان را دارد.
مانترا يا کلمه ذکر به اين دليل مفيد است که شما آنرا بکار مي بريد با هر کلمه اي که راحتيد شروع کنيد
بهتر است بي معني باشد تامشغوليت ذهني در حين تکرار ايجاد نکند. يک جاي آرام بيابيد که بدنتان راحت باشد و بتوانيد به راحتي تنفس کنيد و شروع به ذکر نماييد. در صورت امکان با صداي بلندبخوانيد البته تا آن حد بلند که باعث ايجاد تنفس شديد و عميق نشود . در غير اين صورت به آرامي مانترا را بخوانيد
در وقت تمرين فقط ذکر بخوانيد و کار ديگري انجام ندهيد در صورتي که فکر ديگري به ذهنتان رسيد آنرا از ذهنتان خارج کنيد آهنگي براي مانتراي خود يافته و با همان ريتم تمرين کنيد .
اين تمرين را ابتدا با پانزده دقيقه در هر جلسه شروع کنيد پس از دوهفته آنرا به بيست دقيقه و در صورتي که احساس خوبي از اين مديتيشن بدست مي آوريد به مدت نيم ساعت افزايش دهيد پس از يک ماه مي توانيد در مورد برنامه ريزي خود با اين روش تصميم بگيريد. ( کتاب چگونه مديتيشن کنيم؟ نوشته دکتر لارنش شان ترجمه نسرين مجيدي انتشارات هيرمند چاپ دوم 1378 )
وقتي يک شخص روي قلبهاي دوقلو يا همزاد مديتيشن کند، انرژي الهي به درون تمرين کننده جريان مي يابد، و او را سرشار از نور، عشق و قدرت الهي ميکند. جستجوگران معنويت که اين مديتيشن را براي مدت نه چندان کمي تمرين کرده باشند ممکن است خود را محصور در نور خيره کننده، و بعضي وقتها کور کننده بيابند. همچنين، افراد تمرين کننده ممکن است وجد و خوشي الهي، و يک احساس وحدت با همه وجود را تجربه کنند. اين يک تجربه معمول در بين يوگيهاي پيشرفته و قديسين همه اديان بوده، و ميتوان از اين نظر براي اطمينان به متون مقدسشان مراجعه و أن را بررسي کرد.
3 - مديتيشنهاي پزشکي
در مديتيشنهاي پزشکي اي از حرکات ويژه استفاده مي کنند که شامل خواص زير است:
1- تنفس هاي مخصوص
2- حـرکات و ژست هاي ويژه که دست ها و انگشتان بايد وضعيت مشخصي داشته باشند.
3- سرودهاي مخصوصي که از صداهايي واضح و ارتعاشي تشکيل شده است.
4- تمرکز فکري
اين خصوصيات متفاوت فکر و جسم فرد را کاملاً درگير مي کند. مجموعه کامل اين خصوصيات با همکاري همديگر بر فرد تاثير مي گذارند و بسيار با مديتيشن هاي معمولي که فقط براي آسوده کردن و استراحت فکر هستند متفاوت است.
به علت وجود انواع مختلفي از متغير در هر مديتيشن پزشکي، با توجه به وضعيت ها و بيماري هاي مختلف انواع متفاوتي از اين مديتيشن ها وجود دارد. هر مديتيشن پزشکي، با انرژي دادن به اعضاء، سيستم ها و همچنين قسمت هاي مختلف بدن، مشکل بخصوص و مشخصي را برطرف مي کند.
حرکت ساده که يکي از متداول ترين ژست ها در مديتيشن پزشکي است .
سه نوع مختلف از ساده ترين و متداول ترين انواع حرکات در مديتيشن پزشکي، بصورت زير است:
1-چهار زانو نشسته، و هر پا را زير زانوي مخالفش جـمع کنـيـد. سـتون فــقراتتان را صاف نگه داشتـه و مهره هاي پائينيتان را کمي بـسمت جلو خم کنيد.
2- نشـسته و پـاها را صاف به سمت بيرون بگذاريـد. يعني يک پا را زير ران مخالفش گذاشته و پاي ديـگـر را روي قوزک پاي اول قرار دهيد. با اين کار پا درحالت استراحت قرار ميگيرد. ستون فقراتتان را صاف کنيد. اين نيمي از حرکت لوتوس است.
3- اين نوع هم شبيه بنوع اول است اما پاي بالايي روي ماهيچه ساق پاي ديگر قرار مي گيرد بــه جاي اينکه زير ران گذاشته شود. حتماً دراين حرکت مهره هاي پائينيتان را به جلو متمايل کنيد.
انواع حرکت ساده بسيار ساده تر از حرکت لوتوس هستند و به انعطاف پذيري کمتري نياز دارند. تنها قسمت سخت آن متمايل کردن مهره هاي پائيني به سمت جلو است تا مهره هاي بالايي بتواند کاملاً صاف بماند. اگر نمي توانيد چارزانو روي زمين بنشينيد، مستقيم روي صندلي بنشينيد.
اين مديتيشن پزشکي کمک مي کند که بعد از قطع استفاده از قرص هاي ضد بارداري عادت ماهيانه تان تنظيم شود. تعادل فکري نيز به شما مي دهد.
از مطالب بالا معلوم شد كه بسياري از اين روشها براي بدست اوردن آرامش و دوري از افسردگي و درمان برخي بيماري هاي تني و رواني طراحي شده است و ربطي به عرفان و معنويت ندارد. در ضمن مشخص شد كه بعضي از آنها از منظر شرعي و فقهي مورد تاييد نيست و چه بسا حرام باشند .