پاسخ به:مبحث29صالحین:کرامت نفس
دوشنبه 25 آذر 1392 9:02 AM
آثار كرامت
1 - آزاد شدن از دنيا: دنيا در چشم انسان با كرامت، كوچك و حقير است، پس به آن دل نمىبندد. امام باقر (ع) مىفرمايد: «فمن كرمت عليه نفسه صغرت الدنيا فى عينه و من هانت عليه نفسه كبرت الدنيا فى عينه؛ هر كس از كرامت نفس برخوردار باشد، دنيا در چشمش كوچك است و هر كس نفسش خوار باشد، دنيا در نزدش بزرگ است.»
2 - ذلت ناپذيرى: امام على (ع) عزت و سربلندى را در گرو كرامت نفس مىداند و مىفرمايد: «من شرفت نفسه نزهها عن ذلة المطالب؛آنان كه شرافت نفسانى دارند، خود را از خواهشهاى پست و تمايلات ذليلانه پاك مىدارند و به امور ذلت بخش تن نمىدهند.»
3 - تسلط بر شهوت: افراد با كرامت، بر اداره خويش توانا هستند و تمايلات نفسانى خود را كنترل مىكنند. امام على (ع) مىفرمايد: «من كرمت عليه نفسه هانت عليه شهوته؛كسى كه براى خود احترام قائل باشد شهوت در نظرش پست و كوچك است.»
4 - تنظيم روابط اجتماعى: اجتماع انسانى احتياج به نظامى دارد كه با اتكاى بر آن، روابط انسانها حفظ شود. يكى از نظامهايى كه مىتواند روابط انسانها را تنظيم كند، پرورش كرامت در افراد اجتماع است. كسى كه براى خود كرامتى قائل است، دستكم براى حفظ كرامت خويش، كرامت ديگران را نيز پاس خواهد داشت و از اين راه، عداوت و كينهتوزى و اختلاف و جدايى از نظام اسلامى رخت بر خواهد بست. امام على (ع) مىفرمايد: «من كرمت نفسه قلّ شقاقه و خلافه؛ كسى كه خود را گرامى مىداشت، عداوت و مخالفت او كم باشد.»