0

مبحث29صالحین:کرامت نفس

 
mina_k_h
mina_k_h
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 12298
محل سکونت : زمین

پاسخ به:مبحث29صالحین:کرامت نفس
دوشنبه 25 آذر 1392  9:01 AM

نشانه‏هاى كرامت‏

در روايات معصومين، براى انسان‏هاى كريم (باكرامت) صفاتى مشخص شده است:
1 - خويشتن‏دارى: يكى از صفات برجسته انسان كريم، تسلط بر نفس و كنترل زبان، غضب و اميال نفسانى است. امام على (ع) مى‏فرمايد: «الكرم ملك اللسان و بذل الاحسان؛ كرم، نگه‏دارى زبان و پراكندن احسان است.»
آن حضرت حقيقت كرم را بخل نسبت به خويشتن دانسته است.
 2 - نرم‏خويى: امام على (ع) مى‏فرمايد: «الكريم يلين اذا استعطف و اللئيم يقسوا اذا ألطف؛ كريم در مقابل خواهش ديگران نرم مى‏شود در حالى كه انسان پست، در مقابل لطف و تقاضاى ديگران، قساوت مى‏يابد.»
3 - پاى‏بندى به عهد و پيمان: كريم، خود را ملزم به انجام تعهدات خويش مى‏داند. امام على (ع) مى‏فرمايد: «الكريم اذا وعد وفى؛كريم آن‏گاه كه وعده‏اى مى‏دهد به آن وفا مى‏كند.»
4 - سادگى: انسان‏هاى با كرامت، افرادى ساده و بى‏تكلف‏اند. امام على (ع) مى‏فرمايد: «الكريم ابلج و اللئيم ملهوج؛ كريم، روشن و آشكار و لئيم، پيچيده است.»
شايد منظور آن حضرت اين باشد كه افراد با كرامت، اهل فريب و نفاق و دورويى نيستند و ظاهر و باطنشان يكى است و دو پهلو حرف نمى‏زنند و آن‏چه در نهان دارند، صريح و شفاف به زبان جارى مى‏كنند و موضعشان همواره روشن است.
5 - آبرودارى: آن‏چه براى افراد با كرامت، در درجه نخست قرار دارد، جاى‏گاه اجتماعى، حرمت و آبروست. از اين‏رو حاضر نمى‏شود آن را با چيزى عوض كند. امام على (ع) مى‏فرمايد: «الكريم من صان عرضه بماله اللئيم من صان ماله بعرضه؛ كريم كسى است كه آبرويش را با بذل مالش حفظ مى‏كند در حالى‏كه لئيم كسى است كه مالش را با بذل آبرويش نگه مى‏دارد.»
6 - بذل و احسان: كريم، بيشتر دست دهنده دارد تا دست‏گيرنده، امام على (ع) مى‏فرمايد: «الكريم من سبق نؤاله سؤاله؛ كريم كسى است كه بخشش بر تقاضايش سبقت گرفته است». لذت كريم در طعام دادن و لذت لئيم در طعام خوردن است.
 7 - عفو و گذشت: بخشيدن لغزش ديگران، از سنّت كريمان است. امام على (ع) مى‏فرمايد: اقدام به بخشش، از اخلاق كريمان و اقدام به انتقام، از اخلاق لئيمان است.
 8 - تغافل: امام على (ع) مى‏فرمايد: از گران‏قدرترين كارهاى كريمان آن است كه به رغم دانستن اسرار ديگران خود را به بى‏خبرى مى‏زنند.
البته علاوه بر صفات ياد شده، كريمان صفات مثبت بسيارى دارند كه مى‏توان به راست‏گويى، امانت‏دارى، قدرشناسى، وطن‏دوستى، حق‏شناسى و غيره اشاره كرد. در يك جمله به حديثى جامع از اميرالمؤمنين (ع) اشاره مى‏كنيم كه فرمود: «الكريم اذا قدر صفح و اذا ملك سمح و اذا سئل أنجح؛كريم كسى است كه اگر قدرت پيدا كرد مى‏بخشد و اگر دارايى بيابد ارزانى مى‏دارد و اگر مورد سؤال واقع شد درخواست را برمى‏آورد.»
نتيجه‏اى كه از ذكر اين اوصاف به دست مى‏آيد اين است كه كرامت، يك صفت اخلاقى جامع يا به عبارتى تيپ شخصيتى است كه متشكل از صفات متعدد است.

غصه هایت را با «ق» بنویس

تا همچون قصه فراموش شوند...

 

تشکرات از این پست
zahra7720 omiddeymi1368 yarabyarabyarab farshon
دسترسی سریع به انجمن ها