سد بختیاری به عنوان بلندترین سد بتنی دو قوسی جهان در ۸۰ کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد و در میان ارتفاعات سر به فلک کشیده زاگرس در مجاورت ایستگاه تنگ پنج راه آهن سراسری(هشتمین ایستگاه حدفاصل درود – اندیمشک) ساخته میشود.
کار مطالعه این سد از سال ۱۳۷۱ آغاز شده و تا سال ۱۳۸۸ زیر نظر مشاوران و کارشناسان مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفته است، ضمن آن که تا ابتدای سال ۱۳۹۲ حدود ۱۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار جهت احداث پروژههای زیرساختی شامل راه دسترسی اصلی، راههای دسترسی داخلی، سامانه انحراف و مطالعه این طرح هزینه شده است.
نیروگاه سد بختیاری از نوع زیر زمینی و با شش واحد توربین به قدرت ۲۵۰ مگاوات ساخته میشود و ظرفیت تولید این نیروگاه یک هزار و ۵۰۰ مگاوات و با ظرفیت تولید سالیانه سه هزار گیگاوات ساعت است. قرار است در فاز دوم این نیروگاه سالانه ۱۰۰۰ مگاوات به تولید برق کشور افزوده شود.
سد بختیاری با ارتفاع ۳۱۵ متر روی رود بختیاری که از سرشاخههای رود دز میباشد احداث خواهد شد. این سد در محدوده جغرافیایی شهرستان الیگودرز میباشد. موقعیت جغرافیایی این ساختگاه در مرز بین استانهای لرستان و خوزستان قرار دارد.
اهداف سد بختیاری:
تولید ۳٫۰۰۰گیگاوات ساعت در سال انرژی برقآبی به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانه ای(CO2) به میزان ۱٫۹۰۵٫۰۰۰تن در سال در راستای CDM
جلوگیری از ورود رسوبات رودخانه بختیاری به مخزن سد دز و در نتیجه افزایش عمر سد و نیروگاه دز
کنترل سیلاب و جلوگیری از تخریب سالیانه آن و بهبود شرایط
ایمنی در پایین دست سد
ویژگیهای سد بختیاری:
بلندترین سد دو قوسی بتنی جهان با ارتفاع ۳۱۵ متر
بزرگترین مخزن مصنوعی ذخیره آب کشور پس از کرخه با حجمی معادل ۴٫۸ میلیارد متر مکعب در تراز نرمال
نقش قابل توجه ذخیره سازی و تنظیم آب این سد با توجه به حجم زیاد مخزن
کنترل سیلابهای فصلی و بهبود شرایط ایمنی در پایین دست سد
افزایش قابل ملاحظه ظرفیت ذخیره آب در حوضه رودخانه دز بهمنظور امکان مدیریت بهتر منابع آب و افزایش حجم آب قابل تنظیم و در نتیجه افزایش سطح زیر کشت اراضی در پائین دست
امکان تولید بهینه انرژی در زمانهای پیک مصرف روزانه و سالیان.