پاسخ به:جامعه وسیاست وسبک زندگی
سه شنبه 28 آبان 1392 6:49 PM
بسم الله الرحمن الرحيم
مقدمه:
در اين فرصتي كه براي ما فراهم شده به اميد خداوند متعال قصد داريم هر روز يكي از آيات كلام الله مجيد را مورد بررسي و دقت قرار دهيم، هدف ما از انجام اين طرح جديد اين است كه نسبت به آيات الهي با عنايت و توجه و تدبر بيشتري برخورد كنيم تا انشالله از ثمرات و بركات معنوي آن بيشتر در زندگي بهرهمند شويم.
آيه روز:
«الَّذينَ يَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ ميثاقِهِ وَ يَقْطَعُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَ يُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ أُولئِكَ هُمُ الْخاسِرُونَ [بقره/27] فاسقان كسانى هستند كه پيمان خدا را، پس از محكم ساختن آن، ميشكنند و پيوندهايى را كه خدا دستور داده برقرار سازند، قطع نموده، و در روى زمين فساد ميكنند اينها زيانكارانند»
توضيح
از آنجا كه در آيه قبل، سخن از اضلال فاسقان بود؛ در اين آيه با ذكر سه صفت، فاسقان را كاملا مشخص و معرفى مى كند:
تعريف منافق: در اصطلاح منافق به كسي اطلاق ميشود كه درظاهر مسلمان باشد؛ ولي در باطن كافر باشد و اعتقادي به باور هاي ديني و اسلامي نداشته باشد.[۱]« يقُولُونَ بِأَفْواهِهِمْ ما لَيسَ فِي قُلُوبِهِمْ »[آل عمران/۱۶۷]؛ «ميگويند آنچه را كه در دلهايشان نيست».
ويژگي اول منافقين: عدم تعهد
اولين خصوصيت شخص فاسق اين است كه خود را پايببند به پيمان و عهدي كه بسته نمي بيند. «الَّذينَ يَنْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ[بقره/27]فاسقان كسانى هستند كه پيمان خدا را، پس از محكم ساختن آن، ميشكنند »
سوالي كه در اين جا به ذهن مي رسد، اين است كه چه چيزي باعث اين حالت در منافق شده است.
جواب: يقيناً مهمترين علت آن را بايد در عدم ايمان و باور قلبي دانست. انسانهاي فاسقان به خاطر بيماري نفاقي كه در قلب دارند نتوانستند به آن مرحله از ايمان و باور قلبي دست پيدا كنند كه موجب نجاتشان از سرگرداني و تحير و گمراهي شود.
ويژگي دوم: ترك صله رحم
ارتباط برقرار كردن با خويشاوندان و رسيدگي كردن به احوال ايشان يكي از زيباترين سفارشان و دستوارت الهي در منابع اسلامي مي باشد. اين قضيه تا به جايي مهم و ارزشمند ميباشد كه ترك كردن آن، انسان را در زمره ي انسانهاي منافق قرار ميدهد.« وَ يَقْطَعُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ[بقره/27]و پيوندهايى را كه خدا دستور داده برقرار سازند، قطع نموده» « إنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ تُهَوِّنُ الحِسابَ يَومَ الِقيامَةِ ، ثُمّ قَرأَ :« وَالَّذِينَ يَصِلُونَ مَا أَمَرَ اللّهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَيَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَيَخَافُونَ سُوءَ الحِسَابِ [2] امام صادق عليه السلام ميفرمايد: صله رحم، حسابرسى روز قيامت را آسان مىكند . سپس اين آيه را تلاوت كرد : «آنان كه آنچه را خدا به پيوستن آن فرمان داده است پيوند مى دهند و از پروردگارشان مىترسند و از سختى حسابرسى بيم دارند» .
ويژگي سوم :فساد كردن
سومين و بارزترين ويژگي منافقين، فساد كردن در زمين مي باشد. « وَ يُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ [بقره/27]و در روى زمين فساد ميكنند »براي روشن تر شدن اين خصوصيت توجه كردن به معناي لغوي و اصطلاحي، ما را براي رسيدن به يك مفهوم واقعي كمك مي كند.در مجمع البحرين فساد چنين معنا شده است: فساد معناي مقابل درستكاري است.[3] و همين معنا در لسان العرب آمده، ولي بعدش اضافه نمود: و مفسده خلاف مصلحت و فساد خواهي در مقابل اصلاح طلبي است.[4] آيات متعدي به اين موضوع پرداخته و عناوين مختلف انسان را از فساد كردن پرهيز مي دهد و حيطه و دايره فساد را مشخص مي نمايد در سوره شعراء آيه 152 مىخوانيم : «الَّذِينَ يُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ وَ لا يُصْلِحُونَ[شعراء/152] آنها كه در زمين فساد مىكنند و اصلاح نمىكنند»
پيام ها
1- در مسير بندگي و سير الي الله و در ارتباطات اسلامي كه با هم نوعان خود داريم سعي كنيم به عهد و پيماني كه ميبنديم اهميت بدهيم.
2- ارتباط با خويشاوندان و آشنايان را در رأس امور خود قرار دهيم و نسبت به اين موضوع اهميت ويژهاي قائل باشيم.
3- خود را ملزم كنيم كه از مسيري كه به فساد و تباهي كشيده مي شود و اموري كه انسان رابه فساد مي كشاند دوري كنيم.
پاورقي:
1.قاموس قرآن، دارالكتب الاسلاميه، ۱۳۷۱ه.ش، نوبت ششم، ج۷، ص۹۸ قرشي، سيد علي اكبر.
2.بحار الأنوار : ٧٤/١٠٢/٥٤ .
3.مجمع البحرين، ج ۷، ص ۲۳۱
مهربان همیشگی من... خودت گفتی:ادعونی استجب لکم... بخوانید مرا تا اجابت کنم شمارا...
گوش کن... این منم که اینروزها بیش از همیشه میخوانمت... اجابت کن مرا...