چرا خمیازه سرایت میکند؟
چهارشنبه 15 آبان 1392 11:48 PM
کسانی که در پاسخ به خمیازه دیگران، بیشتر واکنش نشان میدهند، آنهایی هستند که از حس همدلی بیشتری بهره مندند.
تحقیقات جدید نشان دادهاند که خمیازه کشیدن، چیزهایی بیشتر از خستگی فرد را نمایان میکند و اصلیترین دلیل مسری بودن خمیازه میتواند بیشتر نشانه درجه بالایی از همدلی با گروه باشد.به علاوه، موجودات زیادی خمیازه میکشند اما در این بین فقط برخی از آدمها و در بعضی مواقع، حیوانات و انسانهای نزدیک به آنها معتقدند که خمیازه مسری است و این احتمال را میدهند که شاید دلیل روانی داشته باشد.
برای اثبات این موضوع، نه به مدرک دیداری و نه شنیداری احتیاج است، فقط کافی است در این مورد مطلبی بخوانید یا فقط به آن فکر کنید؛ همین موضوع کافی است تا خمیازه امان شما را ببرد!ما معتقدیم که واگیر داشتن خمیازه، در اثر همدلی فرد با دیگران ایجاد میشود. این موضوع باعث افزایش توجه رفتاری و روانی افراد میشود.تصاویری که اخیرا از رشتههای اعصاب تهیه شده، نشان میدهد که نقطه مشترکی از مغز، هم هنگام عکسالعمل به خمیازه و هم در مقابل خمیازه کشیدن دیگران ایفای نقش میکند.
برای آزمایش این تصور کلی، تیم دانشگاه آزمایشی انجام دادند که در آن به مطالعه رفتار دانشجویان روانشناسی و مهندسی در این مورد پرداختند.
برای انجام این پژوهش، هر کدام از دانشجویان در اتاق انتظار مجزایی قرار گرفتند و هم اتاقی آنها که در واقع محققی بود که در عرض 10 دقیقه، 10 بار خمیازه کشید و تعداد پاسخ دانشجویان به خمیازه هایشان را ثبت کردند.
بعد از این مرحله از تمام شرکت کنندهها خواسته شد تا مهارتهای همدلانه خود را محک بزنند، به این ترتیب که تصویر چند چشم در اختیار آنها قرار میگرفت که آن را تفسیر کنند.
البته احساساتی که از خود نشان دادند، توسط محققان ثبت شد.نتیجه این تحقیق مشخص کرد کسانی که در پاسخ به خمیازه دیگران، بیشتر واکنش نشان میدهند، همانهایی هستند که از حس همدلی بیشتری بهره مندند.
همچنین تفاوت قابل ملاحظه ای بین 2 گروه مورد مطالعه وجود داشت.دانشجویان روانشناسی نسبت به خمیازه مسری حساس تر بودند و نمره بسیار بیشتری نسبت به دانشجویان مهندسی در آزمون همدلی کسب کردند.