ضررهای آدامس جویدن
چهارشنبه 15 آبان 1392 4:26 PM
انجام کارهای مداوم مانند جویدن آدامس در حافظه کوتاه مدت افراد اختلال ایجاد میکند .
جویدن آدامس به حافظه آسیب میزند. افرادی که به جویدن آدامس عادت دارند زمان بیشتری را باید صرف یادآوری حروف و اعداد کنند.جویدن آدامس توانایی مغز را برای به خاطر سپاری فهرستهای متوالی و دنباله دار کاهش میدهد.
برخی مطالعات پیشین حاکی از آن بود که آدامس با افزایش جریان خون در مغز تمرکز را بهبود میبخشد .فعالیت دهانی مانند جویدن آدامس میتواند در فرایندی که به طور معمول برای یادآوری محتوای کلامیاستفاده میشود، اختلال وارد کند.
هشت دلیل برای ترک آدامس جویدن
با وجودی که اجداد ما از برگ گیاهان و صمغهای طبیعی برای تمیز کردن دندانها و خوشبو شدن دهانشان استفاده میکردند اما به نظر میرسد صنعت جهانی ۳۰ میلیارد دلاری تولید آدامسها و پودرهای سفیدکننده در عصر حاضر به اندازه روشهای طبیعی گذشتگان در این زمینه مفید و موثر نبوده است.
در واقع بیشتر آدامسهایی که امروزه تولید میشوند مملو از مواد شیمیایی سمی، رنگهای مصنوعی، مواد شیرین کننده و طعمدهندههای مصنوعی هستند.
به رغم اینکه دندانپزشکان ادعا میکنند جویدن آدامسهای بدون قند برای کاهش پلاک و پوسیدگی دندانها مفید است اما هشت دلیل قانع کننده ارائه میشودکه شمااین عادت نامناسب و مضر را ترک کنید. این هشت دلیل عبارتند از:
۱- جویدن آدامس فشار مضاعفی را بر غضروف ضربهگیر در مفاصل آرواره شما وارد میکند و موجب میشود که تا پایان عمر در فک خود احساس درد و ناراحتی داشته باشید. حتی عضلات آرواره ممکن است در اثر جویدن زیاد آدامس سفت شده و موجب بروز سردردهای مزمن شوند.
۲ـ برخلاف یک باور غلط قدیمی، آدامس جویدن تاثیری در رفع بوی بد دهان ندارد چون معمولا بوی بد دهان ناشی از یک مشکل گوارشی یا بیماری لثه یا دندان است که جویدن آدامس در واقع این بوی بد را با طعم تند نعناع همراه کرده و آنرا تشدید میکند.
۳ـ آدامس جویدن، تولید دائمیبزاق را تحریک میکند. فعالیت غدد بزاقی دهان برای چند ساعت متوالی، امری طبیعی نبوده و روی عملکردهای متابولیکی بدن تاثیر نامطلوب میگذارد.
۴ـ افراد مبتلا به بیماریهای روده باید از جویدن آدامس پرهیز کنند چون این کار علائم بیماری را در آنها تشدید میکند . علت اصلی آن وارد شدن هوای اضافی به داخل مجاری گوارشی هنگام آدامس جویدن است. این وضعیت در واقع فشار بیشتری را به روده بیمار وارد کرده و نفخ و تورم روده را نیز تشدید میکند.
۵ـ علاوه بر اینها آدامس از پلیمرها و سایر مواد مصنوعی ساخته میشود که اگر ناگهان قورت داده شود هضم آن بسیار دشوار بوده و دستگاه گوارش را با مشکل مواجه میکند.
۶ـ بسیاری از آدامسهای بدون قند موجود در بازار با مادهای موسوم به «آسپارتام» شیرین میشوند که مصرف آن با بروز سرطان، دیابت(مرض قند)، ارتباط دارد.
۷ـ سایر آدامسها که معمولا حاوی مقدار زیادی قند شربت ذرت به نام «فروکتوز» هستند علاوه بر بروز مشکلات و ناراحتیهایی مثل چاقی، دیابت و سرطان، عامل اصلی پوسیدگی دندانها به حساب میآیند.
۸ـ افرادی که دائم آدامس میجوند معمولا برای از بین بردن استرس این کار را انجام میدهند بنابراین عامل ریشهای اضطراب در آنها درمان نشده و ادامه مییابد.
آدامس جویدن عامل تشدید نفخ در دستگاه گوارش است.
نفخ شکم که عوامل متعددی در بروز آن نقش دارند یکی از شایعترین اختلالات گوارشی است.
بلعیدن هوا هنگام صرف غذا عامل اصلی بروز نفخ یا احساس پری در معده و روده است و به همین دلیل توصیه میشود که هیچ گاه غذا را با عجله نخورید چون این کار باعث میشود هوای زیاد وارد دستگاه گوارش شما شود.
سایت اینترنتی کامن سنس در مقالهای در این باره آورده است: همچنین تغییر در برنامه غذایی روزانه از دیگر عوامل بروز نفخ شکمیاست. خوردن غذاهایی نظیر حبوبات، مصرف برخی داروها و همچنین یبوست از عوامل تشدید کننده نفخ شکم هستند.
برای جلوگیری از ایجاد نفخ و گاز در دستگاه گوارش، پرهیز از مصرف نوشیدنیهای گازدار، استعمال سیگار و جویدن آدامس توصیه میشود. با مراجعه به پزشک و مصرف داروهای ضد نفخ این مشکل به راحتی قابل درمان خواهد بود.
مواد غذایی نفاخ عبارتند از:
*برخی از میوهها مثل موز، خیار، گوجه سبز، شاه توت، گیلاس، زرشک، انگور، انجیر، انار و زردآلو موجب بروز گاز در دستگاه گوارش و نفخ شکم میشوند. موز بویژه در افرادی که سرد مزاج هستند، تولید گاز معده میکند. خیار نیز میوه نفاخی است چون به سرعت در معده فاسد میشود. مصرف زیاده از حد گوجه سبز نیز عامل نفخ معده است. مصرف انار نیز برای افرادی که سابقه نفخ معده دارند، توصیه نمیشود. زردآلو هم به طور کلی میوه دیرهضم و نفاخی است. مصرف زیاد خربزه نیز عامل ایجاد گاز زیادی در دستگاه گوارش است.
*یک گروه دیگر از مواد غذایی نفاخ حبوبات هستند.
*تخم مرغ نیز به دلیل گوگرد موجود در آن در بروز نفخ شکمیموثر است.
*پسته خام نیز یک خوردنی نفاخ است.
*علاوه بر اینها گروه دیگر از مواد خوراکی مثل شیر، برنج، گندم، ذرت، خاکشیر، قندق ، کشک و سبزیجاتی چون ترب، تره، پیاز، کلم و کاهو که حاوی فیبر خوراکی زیاد هستند، همگی اگر بیش از اندازه مصرف شوند تولید نفخ میکنند و برای دستگاه گوارش آزار دهنده میشوند.
منبع : سلامت نیوز