آموزش دانشگاهی و تولید کود ورمی کمپوست
چهارشنبه 15 آبان 1392 11:30 AM
انتخاب جایگاه مناسب برای تهیه ورمی کمپوست خانگی
هدف اصلی از استفاده از ظروف و محفظه های تولید ورمی کمپوست ، کنترل دمایی مناسب توده ورمی کمپوست می باشد . در انتخاب مکان قرارگیری ظروف باید در نظر داشت که ظرف مورد نظر در مجاورت ساختمان نباشد . در ساختن ظروف به منظور جلوگیری از فساد و فرسودگی می توان از فلزات گالوانیزه ، پلاستیک و یا چوب درخت سدر بهره گرفت (جوبهای قرمز درختان جنگلی نیز در برابر پوسیدگی تا اندازه زیادی مقاومند. )
علاوه بر آن جایگاههای سیمی مرغداری (توری مرغی ) یا محفظه های پارچه ای کلفت و پردوام ، انواع شناخته شده دیگری هستند که مورد استفاده فراوان قرار می گیرند. از بکارگیری ظروف یک پارچه و بدون منفذ که مانع ورود هوا به داخل توده می شوند ، بایستی جدا اجتناب نمود . یک تود ه بیش از اندازه بزرگ ، خطر انباشتگی بیش از حد محتویات و محدودیت جریان هوارا خواهد داشت .
انواع ظروف و جایگاه هایی که می توانند جهت تولید ورمی کمپوست خانگی مورد استفاده قرار بگیرند به شرح زیر طبقه بندی می شوند .
الف – توری های سیمی
می توان از ظروف توری استوانهای یا مکعب شکل به عنوان ظرف تهیه ورمی کمپوست استفاده کرد . اینگونه ظروف به آسانی قابل حرکت بوده و هوا به خوبی در آنها جریان دارد. اشکال زیر نمونه هایی از این جایگاه را نشان می دهد.
ب – جعبه و اتاقکهای چوبی
جعبه های بدون سروته و ازجنس چوبهای مقاوم در برابر پوسیدگی می توانند برای تهیه ورمی کمپوست در منازل روستایی مورد استفاده قرار بگیرند . فاصله بین چوبهای چنین جعبه هایی جریان هوارا در آنها امکان پذیر می سازد. (اشکال زیر)
اتاقک های چوبی ابعاد بسار بزرگتری را نسبت به جعبه ها دارا می باشند . این اتاقک ها معمولا از چند بخش تشکیل شده ودر بعضی از موارد مسقف ساخته می شوند . تخته های دیواره اتاقک می بایستی با فاصله در کنار هم جای بگیرند تا تهویه هوا به آسانی انجام پذیرد . در این اتاقک ها ، زباله های آلی ، چمن ، برگها و مواد زاید گیاهی در نخستین محفظه اتاقک ریخته تا دمای کمپوست بالا رود . پس از خنک شدن موتاد ،آنها را به اتاقمک دوم منتقل و سپس موادی که در اتاقک دوم به ورمی کمپوست تبدیل گشته اند به اتاقک بعد انتقال داده می شوند تا زمانی که بطور کامل قابل استفاده گردند . در این حالت زمان تولید کمپوست بسیار کاهش می ابد . این محفظه ها برای روستائیانی که ضایعات گیاهی و آلی فراوانی داشته و تمایل به تولید ورمی کمپوست با کیفیت بالاتری دارند مناسب می باشند.
ج – جایگاههای ساخته شده از سنگ یا آجر
جایگاههای تهیه کمپوست خانگی می توانند با بلوک های سیمانی ، سنگ ویا آجر ساخته شوند . در این حالت نیز بایستی بین بلوکها و آجرها فضاهای خالی در نظر گرفت تا عمل هوادهی به خوبی انجام گیرد .
د – محفظه های کمپوست ساز پلاستیکی
ظروف فلزی و استوانه های چرخان متعددی توسط سازندگان مختلف ارایه شده است این محفظه ها معمولا در مقیاس بزرگتر ساخته شده است و برای تهیه ورمی کمپوست از پسماندهای غذایی و ضایعات گیاهی در منازل بکار می روند.
و- جایگاه های ساخته شده از کاه و یونجه
در اینحالت مطاق شکل می توان چند بسته کاه را در کنار هم قرار داده و جایگاه مناسبی را برای عمل آوری کود ورمی کمپوست تهیه نمود.