احکام ظرفها
یک شنبه 12 آبان 1392 4:59 PM
احکام ظرفها (مسئله 246 تا 255)
مسأله 246ـ ظرفها و مشکهایى که از پوست مردار، یا حیوان نجس العین مثل سگ و خوک درست شده، استعمال آنها براى خوردن یا آشامیدن یا آب وضو و غسل و مانند آن جایز نیست، امّا براى کارهایى که طهارت در آن شرط نیست (مانند آبیارى زراعت و آب دادن به حیوانات) مانعى ندارد، هرچند احتیاط مستحبّ آن است که به هیچ وجه از آنها استفاده نشود.
مسأله 247ـ خوردن و نوشیدن از ظرف «طلا» و «نقره» و استعمال آنها حرام است، بلکه استفاده از آنها براى زینت اتاق و یا هر منظور دیگر نیز جایز نیست (بنابراحتیاط واجب).
مسأله 248ـ از ساختن ظروف طلا و نقره و مزدى که در مقابل آن مى گیرند بنابر احتیاط واجب باید اجتناب کرد، همچنین از خرید و فروش آنها و پولى که در مقابل آن گرفته مى شود نیز اشکال دارد.
مسأله 249ـ آنچه را ظرف نمى گویند مانند گیره استکان و بادگیر قلیان و غلاف شمشیر و امثال اینها، اگر از طلا یا نقره باشد اشکال ندارد، ولى بنابراحتیاط واجب از عطردان و سرمه دان و مثل آنها باید اجتناب کرد.
مسأله 250ـ ظرفى که روى آن را «آب طلا» یا «آب نقره» داده اند اشکال ندارد.
مسأله 251ـ هرگاه فلزّ دیگرى را با طلا یا نقره مخلوط کنند و ظرف بسازند چنانچه به آن ظرف طلا یا نقره نگویند، استعمال آن مانعى ندارد، ولى اگر فقط طلا و نقره را با هم مخلوط کنند حرام است.
مسأله 252ـ هرگاه غذایى را که در ظرف طلا یا نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگرى بریزند این استعمال جایز است، ولى اگر به این منظور نباشد حرام است، امّا به هر حال خوردن آن غذا از ظرف دوم که طلا و نقره نیست، اشکال ندارد.
مسأله 253ـ استفاده از ظرف طلا یا نقره در حال ناچارى جایز است و براى وضو و غسل نیز در حال تقیّه مانعى ندارد.
مسأله 254ـ هرگاه شک کند ظرفى از طلا یا نقره است یا جنس دیگر، استفاده از آن اشکال ندارد، تفحّص و جستجو نیز لازم نیست.
مسأله 255ـ آنچه را طلاى سفید مى گویند نیز در حکم طلاى سرخ و زرد است، بنابر احتیاط واجب، اگر به آن «طلا» گفته شود.
فتاوای فقهی آیت الله مکارم شیرازی معظّم له