پاسخ به:اماکن زیارتى منتسب به امام زمان (عج) در ایران و جهان
جمعه 10 آبان 1392 4:08 PM
مسجد سهله، پایگاه حضرت خضر (علیهالسّلام) است.
کسی که در مسجد سهله اقامت کند، همانند کسی است که در خیمه ی رسول اکرم (صلّیاللّهُعلیهوآلهوسلّم) اقامت کند.
مرد و زن با ایمانی یافت نمیشود، جز این که دلاش به سوی مسجد سهله پر میزند.
در مسجد سهله، تخته سنگی است که تمثال همهی پیامبران بر آن نقش بسته است.
احدی در مسجد سهله نماز نمیگزارد که با نیّت راستین خدا را بخواند، جز این که خداوند او را با حاجت بر آورده شده از آن جا بر میگرداند.
احدی نیست که در مسجد سهله به خدا پناهنده شود، جز این که خداوند او را از آن چه بیم دارد پناه دهد.
ابوبصیر عرض کرد: ((فضیلت بسیار بزرگی است!)).
امام صادق (علیهالسّلام) فرمود: ((آیا برایات بیفزایم؟)). عرض کرد: ((بلی.)). فرمود:
مسجد سهله، از آن بُقعههایی است که خداوند دوست دارد او را در آن جا بخوانند.
شب و روزی نیست که فرشتگان به زیارت مسجد سهله نشتابند و در آن جا به عبادت حق تعالی نپردازند.
اگر من در آن سامان سکونت داشتم، هیچ نمازی را جز در مسجد سهله نمیخواندم.
ای ابا محمد! اگر مسجد سهله هیچ فضیلتی جز فرود آمدن فرشتهها و اقامت پیامبران را نداشت، همین فضیلت بس بود، در حالی که این همه فضیلت دارد.
آن چه از فضایل مسجد سهله برای تو بازگو نکردم، بیش از فضایلی است که برایات گفتم.
ابوبصیر عرض کرد: ((آیا مسجد سهله، اقامتگاه دائمی حضرت قائم (علیهالسّلام) خواهد بود؟)). فرمود: ((آری.)).(7)
4- مفضّل در ضمن حدیث مفصّلی از محضر امام صادق (علیهالسّلام) پرسید: ((منزل حضرت مهدی (علیهالسّلام) و مرکز اجتماع شیعیان کجا خواهد بود؟)). امام صادق (علیهالسّلام) در پاسخ او فرمود:
دار ملکه الکوفة، و مجلس حکمه جامعها، و بیت ماله و مقسم غنائم المسلمین مسجد السّهلة، و موضع خلواته الذّکوات البیض من الغریّین؛(8)
مرکز حکومت او، کوفه، و مرکز قضاوتاش، مسجد اعظم کوفه، و مرکز بیت المال و محل تقسیم غنایم مسلمانان، مسجد سهله، و محل خلوت و مناجاتهایش تپّههای سپید و نورانی نجف اشرف است.(9)
5- ابوبکر حضرمی از محضر امام باقر (علیهالسّلام) پرسید: ((بعد از خانهی خدا و حرم رسول خدا (صلّیاللّهُعلیهوآلهوسلّم) کدامین بقعه از همهی بقعهها با فضیلتتر است؟)). امام باقر (علیهالسّلام) فرمود:
ای ابابکر! کوفه است که پاک و پاکیزه است، و قبور پیامبران مرسل و غیرمرسل در آن است، و قبور صالحان و صدّیقان در آن است، و مسجد سهیل(10) در آن است که:
خداوند، هیچ پیامبری مبعوث نکرده، جز این که در آن نماز گزارده است.
و فیها یظهر عدل الله؛ عدالت خداوند در آن جا ظاهر میشود.
و فیها یکون قائمه و القُوّام من بعده؛(11) خلیفهی قائم به حق خداوند، و دیگر قائمانِ بعد از اونیز در آن جا خواهند بود.
آن جا اقامتگاه پیامبران، و اوصیای پیامبران و صالحان است.(12)
6- ابان بن تغلب، در سفری با امام صادق (علیهالسّلام) هم سفر شد. در اطراف کوفه، در سه نقطه، امام صادق (علیهالسّلام) از اسب پیاده شد، دو رکعت نماز گزارد.
ابان، در مورد این سه نقطه، از آن حضرت پرسید. امام (علیهالسّلام) توضیح داد. سومین مورد را ((محلّ نزول قائم (علیهالسّلام))) معرفی فرمود.(13)
در این حدیث اگرچه به نام مسجد سهله تصریح نشده، ولی از بررسی مجموع روایات اطمینان حاصل میشود که آن نقطه، مسجد سهله بوده است.
7- محمّد بن حسین بن عبدالله تمیمی، مشهور به ((ابوسوره)) از بزرگان زیدیّه بود. روز عرفهای، به زیارت امام حسین (علیهالسّلام) مشرّف شد. شب عید را نیز در حائر حسینی بیتوته کرد. در پگاه عید اضحی، به هنگام خروج از حرم امام حسین (علیهالسّلام) به پیشگاه مقدّس حضرت بقیّةالله، أرواحنافداه، شرفیاب شد. در محضر آن قبلهی موعود، به سوی مسجد سهله حرکت کرد. معجزهای از آن حضرت مشاهده کرد. مستبصر شد و به آیین تشیع اثناعشری گروید.
ابوسوره میگوید: ((هنگامی که به مقابر مسجد سهله(14) رسیدیم، آن امام همام فرمود:
((هُوَ ذا منزلی؛(15) این جا خانهی من است.)).
در این احادیث، از مسجد سهله به عنوان اقامتگاه حضرت بقیّةاللّه، أرواحنا فداه، به هنگام ظهور سخن رفته است در احادیث فراوان دیگری، به ابعاد دیگری از ویژگیهای مسجد سهله اشاره شده، که شماری از آنها را در این جا میآوریم:
8- شیخ طوسی، با سلسله اسناد خود، در ضمن یک حدیث طولانی، از وجود مقدس امیرمؤمنان (علیهالسّلام) روایت میکند که به هنگام شمارش مساجد مبارکهی کوفه فرمود:
و مسجد بنی ظفر مسجد مبارک. والله! إنّ فیه لصخرة خضراء، و ما بعث الله من نبیّ إلّا فیها تمثال وجهه، و هو مسجد السّهلة؛(16)
مسجد بنی ظفر، که همان مسجد سهله است، مسجد مبارکی است. به خدا سوگند! در آن، تخته سنگ سبز رنگی است که خداوند هیچ پیامبری را مبعوث نکرده، جز این که تمثال صورتاش در آن هست.
9- مرحوم کلینی، در همین رابطه، حدیثی با سلسله اسنادش از امام باقر (علیهالسّلام) روایت کرده که آن حضرت، در شمار مساجد مبارکهی کوفه فرمود:
و مسجد بنی ظفر و هو مسجد السّهلة؛(17) و مسجد بنی ظفر که همان مسجد سهله است.
10- امام صادق (علیهالسّلام) خطاب به علاءبن رزین فرمود: ((در نزدیکی شما، مسجدی هست که شما آن را ((مسجد سهله)) مینامید و ما آن را ((مسجد شری))(18) مینامیم، آیا در آن مسجد نماز میخوانی؟)). علاء گفت: ((آری! جانام به فدایت! من، در آن جا نماز میخوانم.)).
دی شیخ با چراغ همیگشت گرد شهر
کز دیو و دَد ملولم و انسانم آرزوست