پیشفرضها و مبانی مطالعات مدیریتی قرآن کریم
دوشنبه 6 آبان 1392 11:38 AM
چکیده
نوشتار حاضر با این پیش فرض که قرآن کریم جامعترین راهنمای اندیشه و عمل انسان و جامعه در مسیر پیشرفت، سند مطمئن و جاوید دستیابی به حیات سعادتمند مادی و معنوی است، تلاش میکند با ورودی روشمند و نگاهی تخصصی ـ کاربردی، زمینه بهرهمندی از این مائده آسمانی را در حوزه تخصصی سازمان و مدیریت فراهم کند. نگارنده بدین منظور سعی دارد با تبیین ماهیت و گستره مطالعات مدیریتی و طرح پرسشهای اصلی، باب گفتوگو و تلاش علمی را برای شمردن، تبیین و اثبات پیشفرضهای ویژه مطالعات مدیریتی قرآن را ـ علاوه بر پیشفرضهای عام ـ باز نماید.
در این راستا، فرا تاریخی بودن آموزههای قرآن، راهنما و هدایتگر بودن قرآن [برای زندگی این جهانی]، اجتماعی بودن قرآن، معطوف به رفتار بودن آیات قرآن، پویایی، حساسیت و موضعگیر بودن قرآن، مرجعیت و نجات بخشی قرآن در شرایط بحرانی را به عنوان پیشفرض ویژه مطالعات مدیریتی قرآن پیشنهاد میکند.
واژههای اصلی: قرآن، مدیریت، مطالعات.
1ـ قرآنکریم غنیترین منبع مطالعات مدیریتی
قرآنکریم آخرین کتاب آسمانی و جامعترین راهنمای پیشرفت و سعادت مادی و معنوی بشر است (مائده/15ـ 16)؛ کتابی که برای همه ابعاد زندگی، با استوارترین آموزههای وحیانی روشنگری مینماید (نحل/89)، انحراف و باطلی در آن راه ندارد (زمر/39)؛ Gوَ إِنَّهُ لَکِتَابٌ عَزِیزٌ * لَّا یَأْتِیهِ الْبَاطِلُ مِن بَینِْ یَدَیْهِ وَ لَا مِنْ خَلْفِهِ تَنزِیلٌ مِّنْ حَکِیمٍ حَمِیدٍF (فصلت/41ـ42)، برای همیشه از تحریف مصون است، Gإِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَF (حجر/9)؛ شکوه و عظمت آن با پیشرفت علم و انباشت تجربه بشری، هر روز نمایانتر میگردد.
قرآن کتاب جامع برای هدایت و منبع معتبر برای انسانشناسی است.[1] رسالت روشنگری آن، همه ساحتهای زندگی فرد و جامعه در تمام زمانها و مکانها را شامل میشود. Gتَبَارَکَ الَّذِى نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلىَ عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعَلَمِینَ نَذِیرًاF (فرقان/1)؛ بنابراین غنیترین منبعی است که بر اساس آن، مبانی و اهداف نهادسازی [سازمان] را برای تأمین نیازهای بشری میتوان تبیین و تحلیل کرد؛ اصول سازماندهی و هدفگذاری را برای آبادانی، رفاه و آسایش، پیشرفت علمی و معنوی کشف و بیان نمود، شبکه روابط و مناسبات مؤثر و سازنده برای انجام رفتارهای معطوف به اهداف متعالی طرحریزی و عملیاتی کرد و... .
نگاهی گذرا به دستهای کوچک از آیات قرآن در ارتباط با «چگونگی سخن گفتن و ارتباط کلامی» که از مسایل مدیریت در حوزه رفتار سازمانی (سطح فردی) است، دلیلی آشکار برای بیان گستره، ژرف و روشنگر آموزههای وحیانی در حوزه مباحث و مطالعات مدیریتی میباشد، مانند:
با مردم به نیکی سخن بگویید؛ دوست باشند یا دشمن (بقره/ 83)؛ کریمانه سخن بگویید (اسراء/23)؛ سخن باید محکم و مستدل (نساء/9)؛ نرم و متین (طه/44)؛ پسندیده Gإِلَّا أَن تَقُولُوا قَوْلاً مَعْرُوفاًF (بقره / 235)؛ گویا و رسا (نساء/63)، از بهترین کلمات (اسراء/53) و صادقانه؛ نه منافقانه (صف/2).
چنان که دستهای کوچک از آیات برگزیده مذکور، ارتباط و روشنگری آنها با یکی از مباحث فرعی مدیریت (زیر مجموعه یکی از بخشهای اصلی) نشان میدهد، پژوهشگر مدیریتی قرآن میتواند با معیارها و واژههای اصلی تخصصی رشته، مجموعه آیات قرآن کریم را طبقهبندی موضوعی کند؛ بیش از صدها دسته کوچک و بزرگ از آیات مدیریتی قرآن را ارایه دهد؛ با روش تفسیری «قرآن به قرآن» به تبیین مفاد آیات، تحلیل و بررسی و کشف مراد خدای متعال بپردازد؛ یافتههای بسیار غنی و کاربردی را فراروی محققان مدیریت قرار دهد و بالاخره زمینه تولید منابع غنی تفسیری در حوزه مدیریت و سازمان را فراهم آورد.
2ـ مطالعات مدیریتی
مطالعات مدیریتی مجموعه مطالبی است که در ارتباط با سازمان و چگونگی اداره آن و به کارگیری مؤثر منابع (اعم از انسانی و غیر انسانی) برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده، مطرح میشود و ادبیات علمی و تخصصی مستقل از دیگر شاخههای علوم انسانی را به خود اختصاص داده است و هر روز به تنوع و پیچیدگی موضوعات و گستره مسایل و مباحث آن افزوده میگردد.
برخی از مهمترین موضوعات و مسایل مطالعات مدیریتی که میتواند نقاط عزیمت دانش پژوهان در مطالعات مدیریتی قرآن قرار بگیرد، عبارت است از:1. وظایف، مهارتها و نقشهای مدیریتی (یا مدیران)؛2. اصول، مبانی، فنون و روشهای مدیریتی؛3. مکتبها، نظریهها و الگوهای مدیریت و سازمان؛4. انگیزش، شخصیت، رفتار، ارتباطات، تضاد و... (فردی، گروهی و سازمانی)؛
5. فرهنگ و ارزشهای سازمانی؛6. گزینش، برنامهریزی، نگهداری، آموزش و توسعه نیروی انسانی؛7. روابط کار، حقوق و دستمزد؛8 . خلاقیت، نوآوری، کارآفرینی؛9. تکنولوژی، توسعه و تحول و... .10. ...