ناگفتههایی از "قزوین" دیار کهن ایرانزمین + تصاویر
سه شنبه 30 مهر 1392 6:49 PM
در میان مناسبتها و نامگذاریهای شهریور ماه، یک روز خاص وجود دارد که تاکنون آنچنان که باید به این روز و مفهومی که در دل خود دارد توجه نشده است.
در این ماه، مناسبتهای گوناگونی وجود دارد که مهمترین آنها دوم شهریور "آغاز هفته دولت"، 17 شهریور "سالروز قیام خونین 17 شهریور" و 31 شهریور " آغاز هفته دفاع مقدس" است.
روزهایی از ماه شهریور نیز به نام بزرگان و دانشمندان ایرانی نامگذاری شده، مانند روز بزرگداشت ابوعلی سینا، روز بزرگداشت زکریای رازی، روز بزرگداشت ابوریحان بیرونی و روز بزرگداشت شهریار (شاعر معاصر).
اما در این میان یک روز خاص نیز وجود دارد. روز 9 شهریور که به نام "روز قزوین" نامگذاری شده است. نهم شهریور ماه سالروز برگزیدن قزوین به عنوان پایتخت از سوی "شاه تهماسب صفوی" است که به همین دلیل، با تصویب شورای شهر قزوین این روز از روزشمار سالانهٔ ایران را با عنوان روز قزوین برگزیدهاند.
شهر قزوین یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان قزوین است. این شهر در بلندای ۱۲۷۸ متری از سطح دریا واقع شده است. قزوین در زمان حکومت صفوی پایتخت ایران بوده است و به همین دلیل دارای امکان و موزههای تاریخی بسیاری میباشد.
قزوین به دلیل قرار گرفتن در گلوگاه ارتباطی استانهای شمالی و غربی کشور، نزدیکی به تهران، دارا بودن چندین شهر صنعتی و نیز برخورداری از چندین دانشگاه از جمله دانشگاههای بینالمللی امام خمینی، علوم پزشکی و آزاد اسلامی- و شماری دانشگاه غیردولتی از موقعیت خوبی برخوردار است.
این شهر از لحاظ جمعیت بیست و یکمین شهر پرجمعیت ایران به شمار میآید و در سال ۱۳۹۰ خورشیدی بالغ بر ۳۸۱،۵۹۸ نفر بوده است.
قزوین به علت دارا بودن ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار باغستان در اطراف شهر و وجود بوستان ۱۴۰۰ هکتاری باراجین در سال ۱۳۹۲ از سوی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به عنوان شهر پاک ایران انتخاب شد.
فارسی، زبان رایج در بین عموم اهالی قزوین است. البته برخی از ساکنان این شهر به زبانهای تاتی، مراغی، کردی، لری، ترکی و رمانلویی نیز سخن میگویند. ره آورد شهر قزوین پسته، باقلوا و شیرینی است.
قزوین به عنوان پایتخت خوشنویسی ایران شناخته میشود، که از جمله خوشنویسان معروف میتوان به "میرعماد قزوینی" اشاره کرد.
تاکنون آنچنان که باید و شاید درباره قزوین و آثار باستانی و مناطق گردشگری این شهر سخن به میان نیامده است، لذا امسال شهرداری قزوین در اقدامی قابل تقدیر و به منظور معرفی آثار و دیدنیهای این شهر با راهاندازی چندین تور گردشگری برای اصحاب رسانه، این امکان را فراهم آورد تا این شهر تاریخی بیشتر و بهتر به مردم معرفی شود.
آنچه که در ادامه میخوانید شرح سفر یک روزه کاروان رسانه به قزوین و توضیحاتی درباره مکانهای دیدنی این شهر است.
نخستین مکان دیدنی که بازدید از آن در برنامه ما قرار دارد "باغهای سنتی قزوین" است.
با اینکه هر بخش از باغها مالکیت جداگانهای دارد، اما نکته جالب این است که با هیچ دیوار و حصاری از یکدیگر جدا نشدهاند و بافت سنتی خود را حفظ کردهاند.
چهار طرف گنبد را، چهار نیمگنبد با رسمیبندی و نورگیر فراگرفتهاند که فضا را بزرگتر نشان میدهند.
سرای سعدالسلطنه قزوین، بزرگترین کاروانسرای سرپوشیده و مرکز تجاری داخلی شهری کشور است که در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار ساخته شد.
کاروان رسانه در پایان این سفر عازم شهرداری قزوین شد و خبرنگاران در جلسه پرسش و پاسخ با مسئولان این شهر در جریان برخی مسائل و مشکلات شهر قزوین قرار گرفتند.
از مشکلات اصلی این شهر میتوان به کمبود پارکینگ، کمبود هتل و مکانهای اسکان گردشگران، عدم اختصاص بودجه کافی برای بازسازی و تعمیر اماکن تاریخی و همچنین وجود برخی اختلافات بین شهرداری و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است.
امید است که با همت مسئولان ذیربط، این مشکلات هرچه سریعتر برطرف شود تا جمع بیشتری از مسافران و گردشگران بتوانند از زیباییها و مکانهای تاریخی شهر قزوین بهره ببرند.