0

آموزش کارگردانی (فیلمسازی)

 
mehrad90
mehrad90
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 3997
محل سکونت : 'گلستان

بخش بیستم: نحوه دکوپاژ کردن
شنبه 2 آذر 1392  8:24 AM

براي دکوپاژ تصویربرداری (Shooting) قبل از هر چيزي بايد فرم دکوپاژ را تهيه کنيد خودتان هم مي توانيد طراحي کنيد, خيلي ساده است. گام آغازين براي دکوپاژ يک سکانس اين است که ابتدا بايد از خود چند سؤال بپرسيم:

1. سکانس مورد نظر در چه موقعيت زماني و مکاني اتفاق مي افتد؟
2. هدف از اين سکانس چيست؟
3. سکانس چه چيزي را مي خواهد به مخاطب انتقال دهد؟
4. اين سکانس چه تأثيري روي مخاطب دارد؟

بعد از پيدا کردن پاسخ سؤالات مربوطه که بايد به پاسخهاي روشني رسيده باشيم با پيروي از اصول ميزانسن (Mise en scene) ، میزانسن کاراکتر را تجسم و يادداشت مي کنيم، کاراکتر ما دراز کشيده يا نشسته ؟ لم داده يا ايستاده ؟ مسير نگاه و حالتهاي مختلف اعضا بدن را مشخص مي کنيم.

بعد با توجه به اصول پيام شناسي موقعيت کاراکتر (Character) را نسبت به آکسسوار (وسايل صحنه) مشخص مي کنيم و در صورت نياز نحوه استفاده از آنها را يادداشت مي کنيم.

البته شايد پلان اول سکانس ما بدون کاراکتر باشد مثلاً نماي عمومي شهر در شب يا نماي عمومي يک آپارتمان باشد. که در اينصورت به ثبت مراحل اوليه که توضيح داده شد نيازي نيست.

سپس Set Up يعني جاي دوربين را مشخص مي کنيم. از مهمترين نکات کارگرداني انتخاب جاي صحيح دوربين است که در چه موقعيتي نسبت به کاراکتر يا به طور کلي سوژه قرار بگيرد.

بعد اندازه نما را مشخص مي کنيم که Long Shot (نماي باز) باشه يا Tight Shot (نماي بسته)؟ بازيگر در نماي Close Up يا در نماي Medium باشد؟ يا ... بعد در صورت نياز مسير حرکت بازيگر را يادداشت مي کنيم و اگر خواستيم نحوه استفاده از ابزارهاي حرکتي مثل Crane يا Travelling رو هم ثبت مي کنيم.

معمولاً در برگه دکوپاژ نوع موسيقي، افکت ، آمبيانس(صداي محيط) و جلوه هاي ويژه را هم براي هر سکانس بطور جداگانه ثبت مي کنند.

يک نکته مهم: هميشه وقتي دکوپاژ مي کنيم بايد اول و آخر پلان را دقيقاً بدانيم تا به پايان مشخصي نرسيديم پلان بعدي را دکوپاژ نکنيم.

نکته اساسي ديگر اينکه آنقدر بايد به دکوپاژهاي متفاوت فکر کرد تا به دکوپاژ ايده آل رسيد و اين مستلزم فيلم ديدن البته فيلم خوب ديدن!!! از تمریناتی که توصیه می کنم تماشای صحنه هایی خاص از فیلمهایی که دوست دارید بصورت مکرر است و در این حال سعی کنید دکوپاژ آن صحنه ها را برای خود بنویسید و در مورد آن با استاد و یا شخصی حرفه ای بحث کنید.

مراحلي که توضيح داده شد براي دکوپاژ پلان اول بود حالا براي پلان هاي بعدي با حفظ راکوردها بايد همين سيکل رو طي کنيم. حفظ راکوردها حين ضبط از وظايف مهم منشي صحنه شما است، به همين خاطر به منشي صحنه حافظه کارگردان می گویند.

ادامه دارد...

تشکرات از این پست
mghjkhhjiu
دسترسی سریع به انجمن ها