دعای افتتاح
شنبه 9 شهریور 1392 9:39 AM
نگارنده مىگوید گرچه این دعا بر حسب ظاهر از امام معصوم(ع) نقل نشده، لکن با توجه به این که ابوجعفر محمد بن عثمان بن سعید عَمْرى از نُوّاب خاص حضرت بقیّهاللّه بوده و به خواندن این دعا مداومت داشته و نیز با توجه به مضامین عالیه دعا و اعتماد مرحوم سید بن طاووس، مىتوان اطمینان پیدا کرد که این دعا از ناحیه مبارکه امام عصر(عج) و یا از سایر معصومین(علیهم السلام) به دست ایشان رسیده باشد.
دعاى افتتاح در شبهاى ماه مبارک رمضان قرائت مى شود؛ این دعا از سه بخش کلی تشکیل میشود که
نخستین بخش آن حمد و ثنای الهی است، بسیاری از معارف دینی به زبان حمد و ثنا و تسبیح و راز و نیاز و سوز و گداز بیان میشود.در این بخش واژههای حمد، مدح، ثنا و تسبیح بیش از نوزده بار تکرار میشود و در واقع این بخش چگونگی راز و نیاز با خدا را در زبان دعا به ما آموزش میدهد.
و بخش سوم به مسئله انتظار فرج و شکایت از غیبت حضرت ولی عصر و زیادی دشمنان و کمی دوستان و آرزوی دولت کریمه و آمادگی برای جانفشانی و خدمت در آن دولت میپردازد و در آخر با دعای نصرت و عزت برای مسلمانان به پایان میرسد.
این دعا «افتتاح» است؛ از آن جهت که با حمد و ثناى الهى اینگونه آغاز مىشود: «اللهم انى افتتح الثناء بحمدک... ».
سند دعای افتتاح
درباره سند این دعای شریف گفته میشود که بزرگان از علما و محدثین آن را به حضرت صاحب الامر ارواحنا له الفدا نسبت دادهاند. شیخ ابراهیم بن علی بن الحسن الجبّعی متوفاتی ۹۰۵ معروف به کفعمی در کتاب شریف مصباح این دعای مبارک را نقل کرده و میگوید: مستحب است در هر شب از ماه مبارک رمضان این دعا خوانده شود(المصباح/ ص/ ۵۷۸).
علامه مجلسی نیز علاوه بر نقل روایات مربوط به این دعای شریف، اعتبار آن را نیز مورد تصریح قرار داده و میگوید: به سند معتبر از حضرت صاحب الامر عجلّ الله تعالی فرجه الشریف منقول است که به شیعیان نوشتهاند: در هر شب ماه مبارک این دعا را بخوانید که دعای این ماه را ملائکه میشنوند و برای صاحبش استغفار میکنند (زادالمعاد/ ص/ ۱۰۲).
شیخ مؤید الدین ابراهیم فرزند مرحوم ملامحسن فیض کاشانی در کتاب الصحیفة المهدیة دعای افتتاح را تحت عنوان دعائی که حضرت قائم روحی فداه به سوی شیعیانش نوشته و آنان را به قرائت آن در هر شب از شبهای ماه رمضان امر کردهاند، آورده است.