پاسخ به:آیه نورانی شب بیست و هشتم ماه مبارک رمضان
چهارشنبه 16 مرداد 1392 5:49 AM
تفسیر مجمع البيان
كيفر عادلانه و حكيمانه
در اين آيه شريفه، قرآن روشنگرى مىكند كه كيفرى كه خدا براى كفرگرايان و بيدادپيشگان وعده مىدهد نه براى قدرتنمايى است و نه انتقامجويى، بلكه ثمره شوم بيدادگرىهاى آنان است...
روى سخن در اين آيه منافقانى هستند كه پس از بيدارى به بارگاه خدا توبه نموده و ضمن ايمان آوردن و انجام كارهاى شايسته به مقررات او تمسك جسته و قلب خويش را از آفت شرك و نفاق پالودهاند؛ به آنان مىفرمايد:
مَا يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذابِكُمْ
خدا چه نيازى به كيفر شما دارد؟ و مىخواهد با درافكندن شما به فروترين طبقه دوزخ چه كند؟
مىدانيم كه آفريدگار هستى از كيفر انسان نه سودى مىبرد و نه ضررى را از خود دور مىسازد؛ چراكه او بىنياز است و آفريدگار و فرمانرواى تواناى جهان.
اِنْ شَكَرْتُمْ وَ آمَنْتُمْ
اگر شما سپاسگزاريد و با اداى حقوق واجب او در برابر نعمتهايش شاكر باشيد و به پيامآورش و نيز برنامه آسمانىاش كه براى شما فرو فرستاده است ايمان بياوريد، آرى در اين صورت شما را هرگز كيفر نخواهد كرد.
وَ كانَ اللَّهُ شاكِراً عَليماً
و خدا هماره سپاسپذير و حقشناس است، و شما را در برابر سپاستان پاداش ارزانى داشته و مىدارد.
در آيه شريفه، واژه «شكر» به جاى پاداش آن قرار گرفته است. و نيز خدا هماره داناست و به پاداشى كه بندگان در برابر سپاس و ايمان خويش در خور آن مىگردند آگاه است و ذرهاى از آنها در بارگاه او ناديده گرفته نمىشود.
برخى معتقدند كه خدا پاداش كارهاى ناچيز شما را نيز در نظر مىگيرد و مىدهد و نيز از كارهاى آشكار و نهان و نيّتها و سخنان شما آگاه است و پاداش همه را به شما ارزانى مىدارد.
دستهاى نيز مىگويند: منظور اين است كه خدا با اين كه از مردم و كارهاى شايسته و فرمانبردارىشان بىنياز است، باز هم پاداش كار شايسته بندگان را به آنان ارزانى مىدارد، و به همين دليل به كارهاى آنان داناست.
گـر تو خواهی که بیابی زجهان راه نجات
بر محمّد تو بگو از دل و جان صلوات.