0

ابوتراب

 
hamedqenaat
hamedqenaat
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1392 
تعداد پست ها : 14
محل سکونت : تهران

ابوتراب
شنبه 12 مرداد 1392  5:23 PM

سوره 78. نبأ آيه 40
 
إِنَّآ أَنذَرْنَاكُمْ عَذَاباً قَرِيباً يَوْمَ يَنظُرُ الْمَرْءُ مَا قَدَّمَتْ يَدَاهُ وَ يَقُولُ الْكَافِرُ يَا لَيْتَنِى كُنتُ تُرَابًا
همانا ما شما را از عذابى نزدیك بیم دادیم، روزى كه انسان به آنچه از پیش فرستاده بنگرد و كافر گوید:
اى كاش خاك بودم.


کفار در روز قيامت آرزو مي کنند کاش «تراب» بودند ؛ آيا اين به معني آرزوي عدم خلقت است ؟ يا اينکه ايشان آرزو مي کنند کاش مانند بهشتيان بودند ؟ آيا آرزوي عدم خلقت بهتر است يا آرزوي بهتشي بودن ؟
همين مطلب نشانگر آن است که کلمه «تراب» در اين آيه کنايه از بهشتيان و مومنان است .
و به همين سبب ابوتراب به معني مربي ، سرپرست و پدر همه بهشتيان و مومنان خواهد بود



ابو تراب به معناى پدر خاك ، يا دمساز خاك ، يا پدر و رئيس خاكيان است .  اين لقب از محبوب‌ترين القاب در نزد امام علي عليه السلام و يكي از زيباترين القاب آن حضرت به شمار مي‌آيد .
 شيخ علاء الدين سكتوارى در محاضرة الأوائل ( ص 113 ) گويد : نخستين كسى كه به كنيه ( ابو تراب ) ناميده شد على بن ابى طالب رضى الله عنه است ، اين كنيه را رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم به او داد آن گاه كه ديد او بر روى زمين خوابيده و خاك بر پهلوى او نشسته است ، از روى لطف و مهربانى به او فرمود :
 برخيز اى ابو تراب .
  و اين محبوب ترين القاب او به شمار مى رفت ، و از آن پس ، به بركت نفس محمدى اين كرامتى براى او گرديد ، زيرا خاك خبرهاى گذشته و آينده تا روز قيامت را براى او باز مى گفت . اين را بفهم كه رازى است بى پرده .
الغدير - الشيخ الأميني - ج 6 - ص 337 – 338
 عباية بن ربعى گويد : به عبد الله بن عباس گفتم : رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم از چه رو على عليه السلام را ابو تراب ناميد ؟ گفت : از آن رو كه على عليه السلام صاحب زمين و حجت خدا بر اهل آن پس از رسول خداست ، و بقاى زمين و آرامش آن به او است ، و از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم شنيدم مى فرمود : چون روز قيامت شود و شخص كافر پاداش و نزديكى و كرامتى را كه خداى متعال براى شيعيان على آماده نموده ببيند گويد : ( اى كاش من ترابى بودم ) يعنى كاش از شيعيان على ( ابو تراب ) بودم . و اين است معناى اين آيه كه كافر گويد : كاش من تراب ( خاك ) بودم .
علل الشرائع - الشيخ الصدوق - ج 1 - ص 156 .
 علامه مجلسى رحمه الله در بيان اين جمله گويد :
 ممكن است ذكر آيه در اينجا براى بيان علت ديگرى در نامگذارى آن حضرت به ابو تراب باشد ، زيرا شيعيان او به جهت تذلل بيش از اندازه و تسليم بودن در برابر فرمانهاى حضرتش تراب ناميده شده اند ؛ چنان كه در آيه كريمه آمده - و چون آن حضرت صاحب و پيشوا و زمامدار آنهاست ابو تراب نام گرفته است .

ويژگي مهم خاك چيست؟اگر خاك نباشد هيچ گياهي رشد نميكند و هيچي محصولي بدست نمي آيد.دانه براي رشد خود محتاج خاك است و تا در درون خاك نهاده نشود به گياه تبديل نميشود خاك استعدادهاي نهفته دانه را به فعليت مي رساند و حضرت علي (عليه السلام)پدر خاك است و اوست كه انسانها را رشد ميدهد و فطرت هاي آدمي را بيدار ميكند.
اگر به تعابير رايج در ميان خودمان هم نظري بي افكنيم مي بينيم ماهم تعابير اينچنيني داريم مثلا:دكتر حسابي پدر علم فيزيك و.... و اميرالمومنين علي عليه السلام پدر تربيت روح ها و جان هاست
.

http://www.valiasr-aj.com/fa/page.php?bank=question&id=1304

 

F2o (3) سوره 13.‏ رعد آیه 28F2o (3) 
الَّذِینَ ءَامَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قَلُوبُهُم بِذِکْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ‏
هدایت شدگان/ کسانى هستند که ایمان آورده و دلهایشان به یاد خدا آرام میگیرد. بدانید که تنها با یاد خدا دلها آرام میگیرد.
F2o (126)
F2o (411)

 

*همه‌ی شما به دنبال آرامش می‌گردید، بدانید که این آرامش و اعتماد  فقط با خدا به‌دست می‌آید*
 F2o (331)F2o (376)
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها