مقدار خواب نوزادتان غیر طبیعی است؟
چهارشنبه 2 مرداد 1392 10:57 AM
تمامی مادرانی که بهتازگی صاحب فرزند شدهاند اولین سوالی که به ذهنشان خطور میکند این است که نوزاد من چقدر باید بخوابد؟ اگر به تازگی صاحب فرزند شدهاید، قطعا این یکی از مهمترین سوالهایی است که با متخصصان اطفال مطرح میکنید. این مقاله با بیان نیازهای نوزاد برای داشتن خواب لازم، الگوی خواب را بهطور دقیق در نوزادی و سپس در سنین مختلف بیان خواهد کرد.
در ماههای اول زندگی تقریبا نوزادان در طول روز خوابند.
1 تا4 هفتگی
16-15 ساعت در روز
بهطور معمول نوزادان حدود 15 تا 18 ساعت در روز میخوابند اما تنها در دورههای كوتاهمدت 2 تا 4 ساعته. معمولا نوزاد در ماههای ابتدایی زندگیاش، هرزمان که خسته باشد به خواب میرود به همین دلیل است كه در ماههای اولیه تقریبا خواب نیمروزی او زیاد است و در طول روز میخوابد.
اگر نوزادتان در طول روز بیشتر میخوابد و شبها كمتر، میتوانید با رعایت این نكته ساعات خواب روز و شبش را متفاوت كنید تا در طول شب مدت طولانیتری بخوابد. هنگام روز، نوزاد را در اتاق روشن مثلا اتاق نشیمن بخوابانید تا سروصداها را بشنود و هنگام شب، او را در اتاق خوابش كه تاریك و ساکت است، بگذارید. در این دوره گاهی اوقات نوزاد در حال تغذیه، به خواب میرود. در حقیقت این دو عمل در نوزاد با یکدیگر همراه میشوند.
پس اگر جزو والدینی هستید كه هرچه تلاش میکنید، نوزادتان به خواب نمیرود، از این مسئله غافل هستید که ممكن است خواب نوزادتان زمانی اتفاق بیفتد که با تغذیه او همراه است. بنابراین اگر میخواهید نوزادتان بدون تلاش و کمک به خواب رود، لازم است گاهی اجاز بدهید آنقدر شیر بخورد تا خوابش بگیرد؛ البته نه تا زمانی که کاملا به خواب رفته، وقتی احساس كردید او خوابیده است دیگر به او شیر ندهید تا موقع خواب چیزی در دهانش باقی نماند. فراموش نكنید همیشه سروصداهایی مانند گریه كردن، غرغر یا مثل اینها نشانه بیدار شدن نوزاد نیست، بلکه گاهی در میان این صداها، کاملا خواب است.
1 تا4 ماهگی
16-15ساعت در روز
6 هفته پس از تولد كودك میتوانید الگوی خواب او را تنظیم كنید. طولانیترین دوره خواب در این دوره بین 4 تا 6 ساعت و گاه بیشتر است. یکی از دلایلی که باعث خواب نوزاد میشود، خستگی است و در این هنگام، رفتارهای او همان علائم خستگی است. هنگامی که یک نوزاد مجبور است بیدار بماند در حالی که بسیار خسته است، از این وضعیت ناراضی است. بهتدریج این نارضایتی بیشتر میشود و در نتیجه بدنش بیشتر به خواب نیاز پیدا میکند. در این حالت الگوی مطلوب برای خواب نوزاد، به هم میخورد. در این حالت، باید بدانید نوزادتان هنگام خستگی علائمی مانند بیقراری، خمیازه، سکوت، از دست دادن علاقه به اسباببازی و یک نگاه سست و بیحالت از خود نشان میدهد. پس او را بخوابانید.
4 تا12 ماهگی
15-14 ساعت در روز
بعد از 3 ماهگی تا یك سالگی این میزان خواب به 14 تا 15 ساعت میرسد. در 6 ماهگی نوزاد تا 3 ساعت در طول روز چرت میزند و 11 ساعت در شب میخوابد. چرت صبحگاهی معمولا ساعت 9 صبح و یک ساعت طول میكشد و چرت بعدازظهر ساعت 2-12 است و یكی، دو ساعت طول میكشد. آخرین چرت بین 3 تا 5 عصر است.
3-1 سالگی
14-12 ساعت در روز
نوپایان 1 تا 3 ساله معمولا به 5/1 تا 5/3 ساعت خواب بعدازظهر یا روزانه نیاز دارند. معمولا ساعت 8 تا 9 شب میخوابند و بین 6 تا 8 صبح بیدار میشوند.
3 تا 6 سال
12-10 ساعت در روز
به مرور با بزرگتر شدن كودك ساعتهای نیاز به خواب او هم متغیر میشود ولی اینكه چه مقدار خواب در شبانهروز برای یك كودك كافی است، برحسب سن متفاوت خواهد بود مثلا بین سنین 3 تا 6 سال كودكان روزانه به 10 تا 12 ساعت خواب نیاز دارند. معمولا در طول روز كودكان 3 سال در حال چرتزدن هستند و شاید یك یا دو ساعت خواب نیمروزی داشته باشند، ولی بهتدریج میزان خواب روز كاهش مییابد بهطوری كه در 5 سالگی كودك كمتر به خواب نیمروزی احتیاج دارد.
6 تا 12 سال
11-10 ساعت در روز
در این سنین كودكان باید 11-10 ساعت در طول روز بخوابند كه به طور متوسط تنها 9 ساعت میخوابند. معمولا خواب نیمروزی در این سن بیش از یك ساعت نیست و حدود ساعت 9 شب به رختخواب میروند.
18-12 سالگی
9-8 ساعت در روز
با بزرگتر شدن كودكان ساعات خواب روزانه به 8 تا 9 ساعت میرسد و این ساعات نباید كمتر از 7 ساعت باشد زیرا میتواند با كاهش تمركز، خوابآلودگی و بیحوصلگی همراه باشد. بهنظر میرسد بسیاری از نوجوانان به خواب بیشتری نسبت به گذشته به دلیل فشارهای اجتماعی و... نیاز دارند تا انرژی و تمركز لازم را در طول روز داشته باشند اما بهطور متوسط آنها فقط 9 ساعت میخوابند. در این سنین خواب نیمروزی معنایی ندارد.