پاسخ به: آموزش فتوشاپ *
دوشنبه 1 مهر 1392 10:23 AM
در این دوره آموزشی می خواهم به شما رتوش حرفه ای تصاویر پُرتره (رتوش تصویر صورت) را آموزش دهم. نوع دیگر رتوش در فتوشاپ وجود دارد که به آن رتوش تصاویر لند اسکیپ (Landscape) و یا همان تصاویری که از محیط بیرون (جنگل-کوه-دریا و..) عکس برداری می شود. این دوره آموزشی مخصوص افرادیست که با محیط، ابزارها و پانل های فتوشاپ بویژه نسخه CS6 آشنایی کامل را داشته باشند.حال اجازه دهید ابتدا تعریفی از رتوش تصویر پُرتره در فتوشاپ داشته باشیم.
رتوش تصویر پُرتره چیست؟
رتوش تصویر پُرتره در واقع یک هنر دیجیتالیست. به طور دقیق تر هنر تصحیح نواحی از صورت به واقعی ترین شکل ممکن. تصحیح وضعیت پوست، مو، چشم، ابرو، لب، بینی و… از نظر نور، رنگ و اندازه. متاسفانه بعضی از آتیله های عکاسی که افراد غیرحرفه ای مشغول به کار در آن ها هستند با استفاده از پلاگین ها و یا اکشن های مربوط به رتوش اقدام به رتوش تصویر می کنند و به جای اینکه تصویر را از نقاط مختلف تصحیح کنند آن را به حالتی کاملاً غیر واقعی در می آورند.شاید دلیل آن اینست که افرادی که در این آتیله ها کار می کنند کم حوصله هستند. رتوش تصویر پُرتره به صورت دستی نیازمند صبر و حوصله بالایی می باشد. یک رتوش حرفه ای صورت ممکن است تا ۵ ساعت هم به طول انجامد. پس اگر فرد با حوصله ای نیستید یادگیری این دوره آموزشی را به شما توصیه نمی کنم!!!
قسمت ۱ :
در قسمت اول آموزش رتوش تصاویر پرتره می خواهیم ابتدا از چشم ها شروع کنیم. بدلیل اینکه رتوش چشم دارای بخش های مختلفی می باشد. در این قسمت می خواهیم آموزش دهیم که چگونه نواحی قرمز رنگ چشم (سیاهرگ ها) به صورت کامل و دقیق حذف کنیم. قبل از شروع بهتر است بدانید رتوش قسمتی از صورت ممکن است با ابزارهای دیگری هم قابل انجام باشد. در قسمت های بعدی روش های دیگری را هم برای رتوش ناحیه مورد نظر توضیح خواهیم داد.
توجه:برای مشاهده اندازه کامل بعضی از عکس ها روی آن ها کلیک کنید.
قبل از شروع توصیه می کنم برای رتوش تصویر بهتر است تنظیمات رنگ فتوشاپ را به Adobe RGB 1998 تغییر دهید. برای تغییر فضای رنگ فتوشاپ ابتدا از منوی Edit گزینه Color Settings را انتخاب کنید.سپس در قسمت Working Spaces و از منوی بازشو RGB گزینه Adobe RGB 1998 را انتخاب کنید.این فضای رنگ همچنین برای چاپ تصاویر هم توصیه می شود.
ابتدا بهتر است برای رتوش چشم نواحی مختلف چشم را در یک تصویر پُرتره بشناسیم.
حال که با قسمت های مختلف چشم در یک تصویر پُرتره آشنا شدیم به رتوش قسمت های مختلف این چشم می پردازیم.
قبل از انجام هر گونه رتوش روی تصویر ابتدا از لایه اصلی کپی گرفته تا روی لایه اصلی تغییرات ایجاد نکنیم.این نکته بسیار مهمی در رتوش تصویر است پس همیشه و همیشه از لایه اصلی یکبار کپی بگیرید. برای این کار لایه Background را انتخاب کرده و کلیدهای Ctrl+J را فشار دهید.
حال یک لایه جدید به همراه لایه ماسک بالای لایه کپی شده ایجاد می کنیم. توصیه می کنم برای ساماندهی، بهتر است لایه ها را نامگذاری کنید. در اینجا من نام لایه را به Clean Up تغییر داده ام.اما چرا لایه ماسک؟ لایه ماسک را برای آن ایجاد کردیم که در آینده اگر خواستیم نواحی را به حالت قبلی بازگردانیم به راحتی و با ابزار براش و نقاشی کردن با رنگ سفید روی نواحی مورد نظر آن ها را به حالت قبلی خود بازگردانیم. همانطور که می دانید رنگ سیاه در لایه ماسک نواحی را مخفی و رنگ سفید نواحی را آشکار می سازد. رنگ خاکستری هم بین این دو قرار دارد. نیمی مخفی و نیمی آشکار می سازد. که این البته بستگی به شدت روشنایی رنگ خاکستری دارد.
ابزار Clone Stamp را انتخاب کنید.کلید میانبر این ابزار S می باشد.
تنظیمات ابزار Clone Stamp را مطابق تصویر زیر در نوار تنظیمات انجام دهید. توجه کنید که باید از براشی گرد و با اندازه کوچک استفاده کنید. همچنین میزان Hardness و یا سختی آن باید روی ۰% باشد. میزان Opacity را هم روی ۵۰% قرار می دهیم به دلیل اینکه نمی خواهیم نواحی قرمز را کاملاً از بین ببریم. حذف کامل نقاط قرمز رنگ حالتی غیر واقعی را به چشم می دهد. گزینه Aligned :با انتخاب این گزینه هنگامی که کلید Alt را پایین نگه می داریم و از ناحیه مورد نظر نمونه می گیریم، آن نمونه قفل شده و حتی با رها کردن کلید ماوس نمونه از بین نخواهد رفت. حالت Sample را هم روی Current & Below قرار می دهیم. بدلیل اینکه ما در حال کار روی لایه جاری و زیرین می باشیم.
کلید Alt را پایین نگه می داریم و از نقطه ای که سفید رنگ است نمونه می گیریم.
بعد از اینکه نمونه را از نقطه سالم گرفتیم روی نقطه قرمز رنگ کلیک می کنیم. توجه کنید برای بار دوم هم باید کلید Alt را پایین نگه دارید و از ناحیه مورد نظر نمونه بگیرید. به همین شکل تا از بین بردن تمام نواحی قرمز. اگر برای دفعات بعدی کلید Alt را برای نمونه برداری پایین نگه ندارید با حرکت اشاره گر ماوس نرم افزار فتوشاپ با توجه به فاصله ای که بین نقطه نمونه و اشاره گر ماوس است نمونه برداری می کند. پس ممکن است از نقاطی که شما نمی خواهید نمونه برداری کند. شما برای حذف دقیق و کامل نقاط باید ده ها بار نمونه برداری کنید تا تمام نقاط قرمز رنگ حذف شوند.همان طور که قبلاً هم گفتم رتوش تصاویر پُرتره کار زمان بری است.
بعد از گذشت ۳۰ دقیقه حذف نواحی قرمز رنگ چشم سمت چپ انجام شد. پس این کار تا ۱ ساعت هم ممکن است به طول انجامد. حال به تصویر قبل و بعد از چشم بعد از اینکه رتوش انجام شد نگاهی می اندازیم.
همانطور که قبل تر هم اشاره کردم نمی خواهیم که کاملاٌ نواحی قرمز چشم را حذف کنیم. بدلیل اینکه چشم حالت غیر واقعی پیدا می کند.
در پایان شما می توانید بوسیله لایه ماسکی که ایجاد کردید و یا تغییر Opacity لایه، نواحی را که می خواهید به حالت قبل برگردانید و یا شدت آن را کمتر کنید.
دانلود تصویر پرتره
قسمت اول آموزش رتوش تصاویر پُرتره در اینجا به پایان می رسد. امیدوارم که از قسمت اول استفاده کامل را برده باشید. در قسمت دوم درباره حذف منبع نور (Catch Light) و روشن تر کردن چشم صحبت خواهیم کرد. هرگونه نظر، پیشنهاد و انتقاد خود را درباره این سری از آموزش ها از طریق فرم دیدگاه برای من ارسال کنید.
نویسنده، تهیه و تنظیم: فرشاد زرین
اللّهمّ عرّفنی نفسک فانّک إن لم تعرّفنی نفسک لم أعرف رسولک اللّهمّ عرّفنی رسولک فانّک ان لم تعرّفنی رسولک لم اعرف حجّتک
حافظ از دست مده دولت این کشتی نوح / ور نه طوفان حوادث ببرد بنیادت