جمع بندی و چکیده مبحث 95 طرح صالحین(چرا غیبت می کنیم؟)
جمعه 28 فروردین 1394 7:29 PM
بنام خدا
جمع بندی و چکیده مبحث نود و پنجم طرح صالحین: «چرا غیبت می کنیم؟»
با تشکر از همکاری شما عزیزان همراه که در این مبحث مذهبی اجتماعی «چرا غیبت می کنیم» شرکت کرده و با گذاشتن مطالب بسیار خوبتان در شناخت بیشتر این گناه کبیره، اعضاء را یاری نموده اید.مطالب زیر از بین پاسخ های شما عزیزان انتخاب و بعنوان چکیده مطالب حضورتان اعلام میگردد.
تعریف غیبت:
پیامبراکرم حضرت محمد(ص) از صحابه پرسیدند:
آيا مى دانيد غيبت چيست؟ عرض كردند: خدا و پيامبر او بهتر مى دانند. فرمودند: اين كه از برادرت چيزى بگويى كه دوست ندارد. عرض شد: اگر آنچه مى گويم در برادرم بود چه؟ فرمودند: اگر آنچه مى گويى در او باشد، غيبتش كرده اى و اگر آنچه مى گويى در او نباشد، به او تهمت زده اى.
پیامبر (ص) می فرماید: «گناه غیبت از زنا بدتر است، زیرا زنا کننده اگر توبه کند خداوند او را می آمرزد اما غیبت کننده را نمی آمرزد مگر شخص غیبت شونده او را ببخشد.»
امیر مۆمنان علی(علیه السلام) فرمود: ایاك و الغیبه فانها تمقتك الی الله و الناس و تحبط اجرك. (از غیبت بپرهیز؛ چون موجب می شود مورد خشم و دشمنی خدا و مردم قرار گیری و پاداشت نابود شودو)
امام صادق (ع) می فرمایند: «غیبت آن است که درباره برادر دینی ات عیبی را که خداوند بر او پوشیده است، بگویی»
آیات قرآن در مورد مزمت نمودن غیبت:ـ
... وَلا یَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً اَیُحِبُّ اَحَدُکُمْ اَنْ یَأْکُلَ لَحْمَ اَخیهِ مَیْتاً فَکَرِهْتُمُوه. (حجرات ـ 12) -«...و هیچ یک از شما دیگرى را غیبت نکند، آیا کسى از شما دوست دارد که گوشت برادر مرده خود را بخورد؟ به یقین همه شما از این امر کراهت دارید».
2ـ وَیْلٌ لِکُلِّ هُمَزَة لُمَزَة. (همزه ـ 1) - «ـ واى بر هر غیب جوى مسخره کننده.»
3ـ اِنَّ الَّذینَ یُحِبُّونَ اَنْ تَشِیعَ الْفاحِشَةُ فِى الّذینَ آمَنُوا لَهُمْ عَذابٌ اَلیمٌ فِى الدُّنْیا وَ الاْخِرَةِ. (نور ـ 19) - «کسانى که دوست دارند زشتى ها در میان مردم با ایمان شیوع یابد عذاب دردناکى براى آنان در دنیا و آخرت است.»
ـ لا یُحِبُّ اللّهَ الْجَهْرَ بِالسُّوءِ مِنَ الْقَوْلِ اِلاّ مَنْ ظُلِمَ وَ کانَ اللّه سَمیعاً عَلیِماً. (نساء ـ 148) - «خداوند دوست ندارد کسى با سخنان خود بدیها (ى دیگران) را اظهار کند، مگر آن کس که مورد ستم واقع شده باشد، خداوند شنوا و دانا است.»
علمای علم اخلاق زمینههای مختلفی برای انجام غیبت برشمردهاند. برخی عوامل و گناهانی که به غیبت منجر می شوند ویا زمینه ساز غیبت هستند، عبارتند از : خشم و غضب، مجالس بیهوده، حسد، خودشیرینی، تمسخر، برائت از عمل نادرست و از همه مهم تر غمخواری برای دیگران ، کینه، سوء ظن، ثروتاندوزی، منافع شخصی، حزبی، اجتماعی و سیاسی، خودکمبینی و خود بزرگ بینی و....
چند راه حل برای ترک غیبت:
اول از مغزتان و بعد زبانتان استفاده کنید،
در غیبت شرکت نکنید، هروقت خواستید غیبت کنید فقط بگوئید :نه انجام نمی دهم و انجامش ندهید. قدرت نه گفتن در همه زمینه های زندگی مهم است پس قدرت نه گفتنتان را تقویت کنید.....
وقتی کسی شروع به حرف زدن درمورد کسی دیگر میکند، پیشنهاد بدهید که با آن فرد تماس بگیرید و حرفهایتان را با او درمیان بگذارید.
غیبت کنندگان معمولا نظراتشان را با «به کسی نگو من این را به تو گفتم» شروع میکنند و شدیداً انکار میکنند که منبع شایعهپراکنی هستند. تنها چیزی که نمیخواهند این است که شناخته شوند.باید آنها را به دیگران شناساند تا دیگر مرتکب این گناه نشوند.
غیبت را با خوبی جایگزین کنید. شما میتوانید از نظرات خوب، کلمات تشویقآمیز یا تحسین و تمجید برای خنثی کردن غیبت استفاده کنید.
از دیدگاه دین، غیبت کردن گناهی مخرب است، درست مثل تاریکی که روشنی آن را از بین میبرد، غیبت هم با مهربانی و ملاحظه از بین میرود ،سعی کنید محبت و مهربانی را در خانه و محلکارتان پراکنده کنید.
نتیجه گیری:
غیبت آسیبی فردی و اجتماعی است که گریبان بسیاری از ما را گرفته است،غیبت نابود کننده شخصیت اجتماعی افراد است،غیبت اجزای مجتمع بشری را یکی پس از دیگری فاسد می سازد،در حقیقت عمل غیبت و این بلای جامعه سوز به منزله خوره ای است که در بدن شخص راه یابد، و اعضای او را یکی پس از دیگری بخورد، تا جایی که به کلی رشتۀ حیاتش را قطع سازد. غيبت به تدريج به صورت يك بيماري رواني در ميآيد، به گونهاي كه غيبتكننده از كار خود لذت ميبرد، و از اينكه پيوسته آبروي اين و آن را بريزد احساس رضا و خشنودي ميكند، و اين يكي از مراحل بسيار خطرناك اخلاقي است. غیبت بذر کینه و عداوت را در دلها میپاشد و گاه سرچشمه نزاعهای خونین و قتل و کشتارها میشود و آثار سوء فردی و اجتماعی فراوانی را بدنبال میآورد با توجه به اینکه غیبت از گناهان بزرک است به خوردن گوشت تن برادر مومن تعبیر شده اثار زیادی بر زندگی وفردی اجتماعی وحتی خانوادگی فرد میتواند داشته باشد،لذاهمانطور که از خوردن گوشت مردار بدمان میاد باید از غیبت کردن هم نفرت داشته باشیم..امیدواریم با بهرهگیری از موانع غیبت و عبرت گرفتن از آثار و عوارض آن دست از این گناه شسته و قلب و روح خود را آلوده به این گناه کبیره نکنیم.انشاالله