چکیده مبحث 70 طرح صالحین: "نقش فرهنگ در زندگی شخصی و اجتماعی"
جمعه 2 آبان 1393 8:08 PM
چکیده مبحث هفتادم طرح صالحين: "نقش فرهنگ در زندگی شخصی و اجتماعی"
فرهنگ، مجموعهای از اعتقادات و ارزشهای دینی است که زمینه رشد و شکوفایی معنوی جامعه را فراهم میکند. لذا فرهنگ بالاترین و والاترین عنصری است که در موجودیت هر جامعه دخالت اساسی دارد.
در زمینه نقش فرهنگ در موجودیت جامعه باید گفت: حوزه نفوذ فرهنگ به همه ابعاد زندگی بشر كشیده شده است و همه ویژگیهای غیرفیزیكی و متمایزكننده انسانها از یكدیگر و نیز همه ویژگیهای متفرقۀ جوامع در فرهنگ آنها نهفته است.
اساساً فرهنگ هر جامعه هویّت و موجودیت آن جامعه را تشكیل میدهد و به صورت كل فرهنگ است كه ویژگیهای مشترك به وجود آورندۀ یك ملّیت يا يك ملت را شكل میدهد و بدون وجود یك فرهنگ واحد، شهروندان یك كشور را نباید یك ملّت نامید. لذا میتوان گفت پايۀ اساسي و محوري شكلگيري يك ملت فرهنگ است.
ویژگیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران:
1. مردم سالاری دینی
2. مقابله با فرهنگ استعماری، مقابله با انواع تهاجمات فکری، فرهنگی، رسانه ای، مقابله با جنگ روانی.
3. رهبری و مردم
4. فرهنگ شهادت (فرهنگی برخاسته از فرهنگ عاشورایی(
5. فرهنگ وحدت و همبستگی
6. فرهنگ ولایت
7. عدالت محوری
برخی از جنبههای فرهنگ:
- صحبت کردن: اینکه آروم و با احترام با همدیگه صحبت کنیم.
- رفتار کردن: اینکه احترام بزرگترها رو نگه داریم، همین طور کوچکترها.
- طرز لباس پوشیدن: لباسی بپوشید که مناسب باشه نه اینکه تو چشم باشه. رنگارنگ و گل من گلی واقعاً مناسب بیرون و جامعه نیست.
- زندگی: اینکه خوب زندگی کنیم دنبال چشم و هم چشمی نباشیم. از تجربیات خوب بقیه استفاده کنیم. جایی شنیدم که تو مال و منال دنیا به پایین تر از خودت نگاه کن، تو معرفت و معنویت به بالاتر از خودت.
- مهمونی رفتن و مهمونی دادن.
- استفاده از تلفن و موبایل و اینترنت.
- ...
آیت الله خامنهای:
«من در یک جمله عرض بکنم: عزیزان من! فرهنگ از اقتصاد هم مهمتر است. چرا؟ چون فرهنگ، به معنای هوایی است که ما تنفّس میکنیم؛ شما ناچار هوا را تنفّس میکنید، چه بخواهید، چه نخواهید؛ اگر این هوا تمیز باشد، آثاری دارد در بدن شما؛ اگر این هوا کثیف باشد، آثار دیگری دارد. فرهنگ یک کشور مثل هوا است؛ اگر درست باشد، آثاری دارد.»
واسه كسي خاك گلدون باش،
كه اگه به آسمون رسيد،
بدونه ريشهاش كجاست ...