جمع بندی و چکیده مبحث 58 طرح صالحین(ماه مبارک رمضان و عيد سعيد فطر)
جمعه 10 مرداد 1393 6:38 PM
چکیده مبحث 58 طرح صالحین(ماه مبارک رمضان و عيد سعيد فطر)
در بسیارى از احادیث اهل بیت(ع) از گفتن کلمهی «رمضان» به تنهایى نهى شده و سفارش شده است که آنرا «ماه رمضان» نام گذارند؛ زیرا «رمضان» یکى ازاسماى الهى است.از امام علی(ع) نقل شده است: «نگویید رمضان، بلکه بگویید ماه رمضان و احترام آن را رعایت کنید» امّا در اصطلاح، رمضان نام ماه نهم از ماههاى عربى و ماه روزه اسلامى است و آن ماه نزول قرآن است: «شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ»
اميرالمؤمنين علی عليه السّلام فرمودند: بر شما باد در ماه رمضان به زیاد استغفار و دعا کردن، امّا دعا: پس بلا را از شما دفع مىكند، و امّا استغفار پس گناهانتان به وسيلهی آن محو مىگردد.
روزهدار باید معتقد باشد که تنها به خاطر تقوا و محفوظ نگهداشتن خود از شر نفس حیوانی و تقرب به پیشگاه خداوند و جلب رضایت او روزه میگیرد.
امام علی(ع): روزی رسول خدا(ص) برای ما خطبه ای ایراد کرد و فرمود: ای مردم! همانا ماه با برکت و رحمت و آمرزش به شما روی آورده است. این ماه نزد خدا برترین ماه است و روزهایش برترین روزها و شبهایش برترین شبها و ساعتهایش برترین ساعات. در این ماه شما به میهمانی خدا دعوت شده اید و در زمره بهرمندان از کرامات خداوند قرار گرفته اید. در این ماه نفس های شما تسبیح خداست و خواب شما عبادت است و اعمال شما پذیرفته و دعایتان به اجابت می رسد...
من برخاستم و عرض کردم: ای رسول خدا! برترین کارها در این ما چیست؟ پیامبر فرمود: یا ابا الحسن! برترین کارها در این ماه خویشتنداری از حرامهای خداوند است.
امام صادق(ع) ميفرمايند: کسي که مؤمني را افطاري دهد، کفاره يک سال گناه او شمرده ميشود؛ و کسي که دو مؤمن را افطاري دهد، بر خداوند است که او را وارد بهشت سازد.
پایان ماه رمضان با پرداخت زکات فطره به یک امر عبادی-اقتصادی منجر میشود و همان طور که در احکام مصارف زکات آمده است بهتر است این زکات به فقرا و نیازمندان شیعه داده شود.
در فرهنگ اسلامى اولین روز ماه شوال به عنوان عید فطر و جشن بازگشت به فطرت معیّن شده است، زیرا مسلمانان روزهدار در طول ماه رمضان با ارتباطهاى پى در پى با خداوند متعال و استغفار از گناهان به تصفیه روح و جان خویش همت گماشته و از تمام آلودگىهاى ظاهرى و باطنى كه بر خلاف فطرت آنهاست، خود را پاك نموده و به فطرت واقعى خود بر مىگردند .
حضرت علی(ع) میفرمایند: «ای مردم، امروز روز پاداش نیکوکاران و زیانِ تبهکاران است و آن را شباهتی بسیار با روز رستاخیز است؛ پس هنگامی که برای نماز عید بیرون میروید، خروج از قبر و روانه شدن به سوی پروردگار را به یاد آرید.» این کلام امیرالمؤمنین(ع) عظمت و جایگاه نماز عید را روشن میسازد و بندگان صالح خدا را در خروج برای نماز عید ترغیب میکند.
اي عيد عاشقان به حقيقت جمال تو
هر لحظه عيديي رِسَدَم از وصال تو
عيد كسان غره شوال و عيد من
آن ساعتي بود كه ببينم جمال تو
واسه كسي خاك گلدون باش،
كه اگه به آسمون رسيد،
بدونه ريشهاش كجاست ...