پاسخ به:طــریـق بـصــیـرت: خـتـم آنــلایـن قـرآن کـریـم هـمگام با بـصـیرت، مـعـرفت و کمـال
پنج شنبه 12 اردیبهشت 1392 1:07 AM
ردیف 137 و 138 و 139 کد 1 و 2
احزاب ، چهارمین سوره است كه بعد از آل عمران در مدینه نازل گردید ، از لحاظ ترتیب نزول، سوره نود و در ترتیب فعلى قرآن مجید ، سوره سى و سوم مىباشد ، این سوره هفتاد و سه آیه دارد .
این جنگ از آن جهت كه توسط گروههاى مختلف برنامهریزى شد ، جنگ احزاب ، و از آن جهت كه مسلمانان براى دفاع از خود ، خندق كندند ، به جنگ خندق معروف شد .
یهودیان مدینه ، مشركان مكّه و منافقان پنهان در میان مسلمانان ، در سال پنجم هجرى براى جنگ با مسلمین متّحد شدند و پیامبر و یارانش در برابر هجوم آنان ، در اطراف مدینه خندق كندند.
در مجموع ، هفده آیه از این سوره دربارهى جنگ احزاب است و چون در آیات 20 و 22 ، سه بار كلمهى احزاب به كار رفته ، لذا این سوره ، «احزاب» نام گرفته است .
علاوه بر جنگ احزاب ، مسائلى در مورد ظهار و طلاق جاهلى ، احكام پسرخواندگى ، موضوع حجاب و توجّه به معاد در این سوره مطرح شده است .
*فضیلت سوره احزاب
در حدیثى از پیامبر گرامى اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) مىخوانیم :
« من قرء سورة الاحزاب و علمها اهله ... اعطى الامان من عذاب القبر : كسى كه سوره احزاب را تلاوت كند و به خانواده خود تعلیم دهد ، از عذاب قبر در امان خواهد بود .» (مجمع البیان ، جلد 8 ، صفحه 334)
و از امام صادق (ع) نقل شده كه فرمودند : « من كان كثیر القراءة لسورة الاحزاب كان یوم القیامة فى جوار محمد (صلی الله علیه وآله وسلم) و آله و ازواجه : كسى كه سوره احزاب را بسیار تلاوت كند در قیامت در جوار پیامبر و خاندان او خواهد بود .» (مجمع البیان ، جلد 8 ، صفحه 334)
البته كراراً گفتهایم این گونه فضائل و افتخارات ، تنها به تلاوت بى روح و عارى از هر نوع اندیشه و عمل به دست نمىآید ، تلاوتى لازم است كه مبدء اندیشه گردد و اندیشهاى كه افق فكر انسان را چنان روشن سازد كه پرتوش در اعمال او ظاهر گردد .
*محتواى سوره احزاب
این سوره یكى از پربارترین سورههاى قرآن مجید است ، و مسائل متنوع و بسیار مهمى را در زمینه اصول و فروع اسلام تعقیب مىكند .
بحثهایى را كه در این سوره آمده است مىتوان به هفت بخش تقسیم كرد:
بخش اول- سرآغاز سوره است كه پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) را به اطاعت خداوند و ترك تبعیت از كافران و پیشنهادهاى منافقان دعوت مىكند ، و به او اطمینان مىدهد كه در برابر كارشكنیهاى آنها از وى حمایت خواهد فرمود .
بخش دوم- به پارهاى از خرافات زمان جاهلیت مانند مسأله" ظهار" كه آن را وسیله طلاق و جدایى زن و مرد از هم مىدانستند ، و همچنین مسأله پسرخواندگى (تبنى) اشاره كرده و قلم بطلان بر آنها مىكشد ، و پیوندهاى خویشاوندى را در پیوندهاى واقعى و طبیعى منحصر مىسازد .
بخش سوم- كه مهمترین بخش این سوره است مربوط به جنگ احزاب و حوادث تكان دهنده آن ، پیروزى اعجاز آمیز مسلمین بر كفار ، و كارشكنیها و بهانهجوئیهاى گوناگون منافقان و پیمانشكنى آنان مىباشد ، و در این زمینه دستورهاى جامع و جالبى بیان شده است .
بخش چهارم- مربوط به همسران پیامبر است كه باید در همه چیز الگو و اسوه براى زنان مسلمان باشند ، و در این زمینه دستورات مهمى به آنها مىدهد .
بخش پنجم- به داستان" زینب" دختر" جحش" كه روزى همسر پسر خوانده پیغمبر (صلی الله علیه وآله وسلم) " زید" بود و از او جدا شد ، و به فرمان خدا با پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) ازدواج كرد و دستاویزى براى منافقان گشت . قرآن در این زمینه پاسخ كافى به بهانهجویان مىدهد .
بخش ششم- از مسأله حجاب سخن مىگوید كه با بخشهاى گذشته نیز رابطه نزدیك دارد و همه زنان با ایمان را به رعایت این دستور اسلامى توصیه مىكند .
بخش هفتم- كه آخرین بخش را تشكیل مىدهد ، اشارهاى به مسأله مهم" معاد" دارد ، و راه نجات در آن عرصه عظیم و همچنین مسأله امانت دارى بزرگ انسان یعنى مسأله تعهد و تكلیف و مسئولیت او را شرح مىدهد .
*پیمان محكم الهى
«وَ إِذْ أَخَذْنا مِنَ النَّبِیِّینَ مِیثاقَهُمْ وَ مِنْكَ وَ مِنْ نُوحٍ وَ إِبْراهِیمَ وَ مُوسى وَ عِیسَى ابْنِ مَرْیَمَ وَ أَخَذْنا مِنْهُمْ مِیثاقاً غَلِیظاً ؛ (و به یاد آور) هنگامى كه ما از پیامبران پیمان گرفتیم، و (همچنین) از تو و از نوح و ابراهیم و موسى و عیسى فرزند مریم، و از همهى آنان پیمانى استوار گرفتیم (كه در اداى مسئولیّت و دعوت كوتاهى نكنند). »(احزاب ، آیه 7)
از میان پیامبران، پنج نفر اولوا العزم یعنى داراى كتاب و شریعت بوده و از جایگاه خاصّى نزد خداوند برخوردار بودهاند ، این آیه از آنان به خصوص نام برده است .
البتّه از پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) قبل از بقیه نام برده شده است ، كه این خود دالّ بر عظمتى دیگر دارد ، (بحارالانوار، ج 5 ، ص 236) چنان كه از مادر حضرت عیسى نام برده شده كه بیانگر موقعیّت ویژه حضرت مریم و تولّد معجزهآساى آن حضرتمی باشد ..
از آنجا كه در آیات گذشته اختیارات وسیع و گسترده پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) تحت عنوان" النَّبِیُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ " بیان شد ، آیه مورد بحث وظائف سنگین پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) و سائر پیامبران بزرگ را بیان مىكند ، زیرا مىدانیم همواره اختیارات توأم با مسئولیتها است ، و هر جا " حقى" وجود دارد " تكلیفى" در مقابل آن نیز هست كه این دو هرگز از هم جدا نمىشوند ، بنا بر این اگر پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) حق وسیعى دارد ، تكلیف و مسئولیت سنگینى نیز در برابر آن قرار داده شده است .
1ـ براى آماده سازى روحى و تربیتى، آشنایى با تاریخ و سنّتهاى الهى لازم است. (اگر ما از تو میثاق مىگیریم ، سنّت و برنامهى ما این است كه از همهى انبیاء پیمان گرفتهایم.) ؛ «أَخَذْنا مِنَ النَّبِیِّینَ»
2ـ اگر پیامبر اولى بر مردم است، مسئولیّت و پیمان سختى نیز بر عهدهى اوست؛ «أَخَذْنا ... مِیثاقَهُمْ وَ مِنْكَ»، به عبارتی هر كس مقام برترى دارد، وظیفهاش سختتر است.(خداوند از همهى انبیا میثاق گرفت ولى از پیامبران اولوالعزم، میثاقی دشوارترگرفته است.) ؛ «مِیثاقاً غَلِیظاً»
از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست