0

سینما منهای موسیقی

 
babak110
babak110
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : مهر 1391 
تعداد پست ها : 4259
محل سکونت : ایران عزیز

سینما منهای موسیقی
شنبه 16 دی 1391  11:17 AM

 

سینما منهای موسیقی

 


سینما منهای موسیقی

در سینمای جهان کم نیستند کارگردان های مطرحی که در فیلم هایشان کمتر به سراغ موسیقی می روند. حتی میان فیلم های میشائیل هانکه، کارگردان مطرحی که چند بار نخل طلای کن را از آن خود کرده است، فیلم هایی دیده می شود که بیش از دو ساعت زمان دارند، اما در سراسر آن موسیقی دیده نمی شود. البته چنین انتخاب هایی کاملا هوشمندانه بوده و در فضاهایی انجام می شود که قرار است مخاطب چیزی را به تنهایی درک کند.

 


در سینمای ایران هم کارگردان هایی داریم که چندان میانه ای با موسیقی ندارند یا کمتر از آن استفاده می کنند. عباس کیارستمی از کارگردانان مطرح ایرانی است که می توان گفت تاکنون بخشی از ماندگارترین فیلم های سینمای ایران را ساخته است. این کارگردان در کارنامه خود ساخت فیلم هایی را چون طعم گیلاس، زیر درختان زیتون، گزارش و کپی برابر اصل دارد و برای طعم گیلاس، نخل طلای کن را هم دریافت کرده است.


سینمای کیارستمی به سینمای بدون موسیقی معروف است که اغلب فیلم های او بدون موسیقی متن است، اما او هم در کار خود استثنایی دارد و این استثنا «شیرین» است. او در شیرین دست به تجربه ای دیگر زده و آثار چند آهنگساز شهیر ایرانی را لابه لای روایت خود جای داده است. او برای این کار سراغ آهنگسازانی رفته که تم و جنس موسیقی شان لایه هایی از حال و حس موسیقی ایرانی دارد؛ آهنگسازانی چون حشمت سنجری، ثمین باغچه بان، مرتضی حنانه و حسین دهلوی. در این میان کارگردان دیگری هم وجود دارد که موسیقی در فیلم هایش حضور کمرنگی دارد؛ اصغر فرهادی در بیشتر ساخته هایش موسیقی ندارد. او در فیلم «درباره الی» از قطعات آلبوم آندره بائر به نام نغمه های سکوت استفاده کرده است. جالب است در این آلبوم قطعه ای با عنوان song for eli وجود دارد که به عنوان تیتراژ پایانی این فیلم استفاده شده است. او در فیلم «جدایی نادر از سیمین» هم تنها چند دقیقه موسیقی دارد که از ساخته های ستار اورکی است. جالب است فرهادی و کیارستمی هر دو زمانی هم که خواسته اند از موسیقی در فیلم هایشان استفاده کنند دست به انتخاب موسیقی زده اند و برای فیلم هایشان موسیقی نساخته اند.

 


● موسیقی های اقتباسی


داریوش مهرجویی یکی از کارگردان هایی است که می توان گفت در انتخاب موسیقی فیلم هایش بسیار هوشمند بوده است. به نظر می رسد این کارگردان شناخت خوبی از موسیقی و استفاده از آن دارد و کاملا حساب شده عمل می کند.

 


در نگاه او، اگر جایی به حضور موسیقی نیاز نباشد، از آن استفاده نمی کند. مهرجویی در بعضی آثارش مثل «دایره مینا» و «سارا» (بجز تیتراژ) اصلا موسیقی ندارد و در برخی فیلم ها موسیقی متن استفاده می کند.


نکته جالب توجه درباره عملکرد مهرجویی نسبت به موسیقی فیلم این است که او هم از آهنگسازان ایرانی چون ناصر چشم آذر، فریدون شهبازیان، کیوان جهانشاهی، کریستف رضاعی و... استفاده کرده و علاوه بر آهنگسازان ایرانی، موسیقی های خارجی هم در متن فیلم هایش شنیده می شود. نمونه اش هم موسیقی فیلم «درخت گلابی» است که قطعاتی از آثار فیلیپ گلاس است. همچنین تیتراژ ابتدا و انتهای سارا از ساخته های این آهنگساز است. او در فیلم « هامون» هم علاوه بر ساخته های ناصر چشم آذر از موسیقی های ساخته باخ و موتزارت هم استفاده کرده است.

 

 

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها