وظایف متقابل مرد و زن
چهارشنبه 8 آذر 1391 11:27 PM
اسلام جامعترين دين آسماني است كه به تمامي نيازهاي انسان توجه کرده است. اين دين مبين براي تأمين آرامش و آسايش روح و جسم انسان، آدمي را از زن و مرد آفريده تا به وسيلهی ازدواج دركنار يكديگر به آرامش برسند. خانواده به عنوان كوچكترين ركن اجتماع از زن و شوهر تشكيل شده است كه اين دو داراي مسؤوليتهاي خطيري هستند. آنها در ابتدا در قبال يكديگر مسؤولند و بعد به عنوان پدر و مادر در برابر فرزندانشان وظايف خطيري را به دوش ميكشند. خانوادهاي كه در آن زن و شوهر به يكديگر عشق بورزند و تمامي وظايف خود را بهدرستي انجام دهند خانوادهاي موفق خواهد بود.
قرآن كريم اداره و مديريت زندگي را به مرد واگذار كرده است، ولي اين به منزلهی برتري مرد به زن نيست. زيرا در قرآن كريم آمده است «ان اكرمكم عندالله اتقيكم» اسلام برترين افراد را با تقويترين آنها قلمداد كرده است. سرپرستي مردان به زنان به معني اين است كه مرد حافظ تمامي جنبههاي رشد و تعالي خانوادهی خود باشد و البته واضح است كه اين قواميت و سرپرستي مسؤوليتهايي را به دنبال دارد كه مرد بايد تا آخر عمر نسبت به آنها وفادار بماند. قرآن كريم علت محول كردن مسؤوليت زندگي را به مردان چنين بيان كرده است. زيرا توانمندي مردان بيشتر از زنان است. مرد داراي سه مسؤوليت بزرگ در قبال خانوادهاش است:
1- تأمين اقتصاد خانواده: وظيفهی تأمين معاش خانواده بر عهده مرد است و براي تأمين آن نبايد هيچ منتي بر سر خانوادهی خود بگذارد.
2- تربيت فرزندان: مرد به عنوان سرپرست خانواده در تربيت فرزندان نقش عمدهاي دارد. اگرچه بيشترين وظيفهی تربيتي بچهها برعهدهی مادر است، ولي مرد به عنوان الگو بيشترين نقش را دارد. فرزندان، پدر را به عنوان فرد اول خانواده ميبينند و از او الگو ميگيرند.
3- هدايت خانواده به سوي تعالي و رستگاري: مرد مسؤول است زمينه را براي تعالي زن و فرزندانش مهيا كند و لوازم مورد نياز را براي تحصيل علم و تكامل فراهم نمايد.
زن نيز در خانه داراي مسؤوليتهاي خطيري است. او بايد از مرد تبعيت كند. در فطرت زن تبعيت از مرد وجود دارد، ولي در اين مورد نيز نبايد افراط و تفريط شود. و اين امري است دو سويه، يعني اطاعت زن از مرد نبايد سركشي و سوءاستفادهی مرد را دربرداشته باشد. مرد بايد وقتي زن را مطيع خود ميبيند، او نيز از زن خود حرفشنوي داشته باشد تا زندگي شيريني داشته باشند. از طرفي زن بايد مسؤوليتشناس و حافظ حريم خانه و خانواده باشد. تنظيم امور منزل و نظم و انضباط دادن به خانه نيز برعهدهی زن است. زن، كدبانوی خانه است و مسؤوليت امور خانه را بر عهده دارد. اما مهمترين نقش زن، تربيت فرزندان است كه با تولد آنها سعادتمندي و خوشبختي آنها را بردوش ميكشد.
زن و مرد دركنار يكديگر سعادتمند ميشوند، اگر با وظايف خود آشنا باشند و به آن عمل كنند.