با بدخوابی کودکان چه کنیم؟
چهارشنبه 24 آبان 1391 12:12 AM
شما باید زمان خواب کودک خود را تنظیم کنید و آن را به اجرا بگذارید؛ ساعت 8 شب برای خواب بسیار زود است؛ بهترین زمان برای خوابیدن ساعت 9:30 شب است که نه خیلی دیر و نه خیلی زود است.
مشرق، بررسی و شناخت علائم بیخوابی در کودکان بسیار دشوار است زیرا الگوهای خواب کودکان براساس سن و طبیعت آنهاست؛ مشکل به خواب رفتن و بیدار نشدن در طول خواب 2 مشخصه مهم در بیخوابی کودکان و حتی بزرگسالان است؛ تا دیر وقت بیدار ماندن، ساعتها در خواب غلت زدن، بیدار شدنهای ناگهانی و ناتوانی در دوباره به خواب رفتن نیز از علائم بیخوابی است.
*عادت به کم خوابی
نداشتن زمان خواب منظم، تغییر فعالیتهای روزانه، تا دیر وقت بیدار ماندن، عوامل باز دارنده خواب مانند سرگرمیها، انجام تکالیف مدرسه و فعالیت بیش از حد قبل از خواب، استفاده بیش از حد از نوشیدنیهای کافییندار، خوردن شیرینیها و غذاهای چرب قبل از خواب و یا حتی مشاجره میان خواهر و برادرها از عواملی است که منجر به بیخوابی کودکان و نوجوانان میشود.
*عوامل فیزیکی و عاطفی
سرما، گوش درد، دل درد، دندان درد، آلرژی، آسم، اگزما، شب ادراری، خر و پف با صدای بلند و اختلال تنفسی از جمله عوامل فیزیکی هستند که خواب کودک را مختل میکنند؛ بیخوابی کودکان همچنین ریشه در مسائل عاطفی مانند اضطرابهای ترسهای شبانه دارد؛ افسردگی، استرس و توهم نیز تأثیر مستقیمی در فرایند خواب کودکان دارد.
*محیط خواب
اتاق خواب گرم یا سرد، روشن و یا پر سر و صدا باعث بیخوابی کودک میشود؛ پوشک مرطوب، لباس خواب نامناسب، تخت خواب غیراستاندارد، ملافه زبر و به طور کلی یک محیط نامناسب مانع از به خواب رفتن کودک میشود.
*راههای جلوگیری از بیخوابی/تغذیه سالم
کمبود مواد معدنی و ویتامینهایی که در زیر ذکر شده باعث بیخوابی فرزند شما میشود؛ کلسیم این ماده خاصیت آرام بخشی بر بدن انسان دارد و کمبود آن باعث ناآرامی و ضعف شدید میشود؛ منیزیوم خاصیت ترغیب کنندگی برای خواب دارد؛ ویتامین ب 6 و ب 12 آرام کننده اعصاب هستند.
رژیم غذایی بچهها متشکل از فست فودها، غذاهای کنسروی و تنقلات است؛ مواد معدنی و ویتامینها در جلوگیری از بیخوابی مؤثرند در حالی که اینگونه غذاها فاقد آنها هستند؛ والدین باید غذاهای تازه و غیر کنسروی را وارد رژیم غذایی کودکانشان کنند مانند غلات تازه؛ همچنین باید مکملهایی را که دارای مواد معدنی و ویتامینها هستند در نظر بگیرند.
*تنظیم زمان خواب
شما باید زمان خواب کودک خود را تنظیم کنید و آن را به اجرا بگذارید؛ ساعت 8 شب برای خواب بسیار زود است؛ بهترین زمان برای خوابیدن ساعت 9:30 شب است که نه خیلی دیر و نه خیلی زود است؛ ساعت 6:30 صبح بهترین زمان برای بیدار شدن از خواب است زیرا کودک شما باید 8 ساعت تمام بخوابد؛ فراموش نکنید که شما نیز باید همزمان با او بخوابید؛ تنظیم زمان خواب برای از بین بردن میل کودکتان به بیدار ماندن، درمان بسیار خوبی است.
*تکالیف درسی
شما باید در طول سال تحصیلی کودک خود را از انجام تکالیف درسی زیاد منع کنید؛ تکالیف بیش از حد، زمان زیادی را در طول روز از او میگیرد و او مجبور میشود برای به اتمام رساندن آن تا دیر وقت بیدار بماند در نتیجه زمان خواب او به عقب میافتد؛ بنابراین شما باید در این زمینه دقت کافی را داشته باشید.
*بازیهای ویدیویی و کامپیوترها
شما نباید به کودکتان اجازه دهید که در طول سال تحصیلی، تمام هفته خود را با بازیهای ویدیویی سرگرم کند؛ هنگامی که فرزند شما شروع به بازی میکند تقریباً دست کشیدن از آن برای او غیر ممکن میشود؛ بنابراین شما باید قواعدی وضع کنید که این بازیها تنها در آخر هفته و در یک مدت زمان مشخصی که معمولاً نباید بیش از 2 ساعت باشد انجام شود.
در طول تعطیلات تابستان به آنها این اجازه را بدهید که این بازیها را بدون محدودیت زمانی در آخر هفته انجام دهند؛ شما باید در طول سال تحصیلی فرزندان خود را در استفاده از بازیهای ویدیویی و کامپیوتر در اتاق شخصیشان محدود کنید؛ زیرا در این صورت آنها وسوسه نمیشوند که تا دیر وقت بیدار بمانند.