نحوه خواندن شیمی کنکور توسط استاد مشمولی
سه شنبه 23 آبان 1391 12:24 PM
نحوه خواندن شیمی کنکور توسط استاد مشمولی
نحوه خواندن شیمی برای کنکور
نوع سوالات طرح شده برای درس شیمی در کنکور سراسری معمولا از دیدگاه دانش آموزان دو حالت می باشد: مسائل ، حفظ کردنی
تعداد مساله های درس شيمي در کنکور ممکن است به 13 عدد هم برسد. در طی سالیان اخیر علاوه بر فهم ودرک چگونگی مسائل، محاسبات ریاضی (ضرب و تقسیم اعداد) آن نیز بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، بنابراین از تمرين زياد و مستمر روی این مباحث غافل نشويد و به هنگام تمرین نمودن به هیچ وجه از ماشین حساب نشود تا مهارتهای محاسباتی تقویت گردند زیرا درجلسه کنکور شما نه تنها ماشین حساب نخواهید داشت بلکه علاوه بر دقت، سرعت عمل نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. .در ضمن مسائل حل کردنی شیمی مثل ریاضی صرف حل کردن نیست یعنی فرمول خاصی نباید حفظ شود ابتدا باید مسئله کامل تفهیم شود بعد شروع به حل شدن کنید.
شما ممکن است بر اين باور باشيد که سایر سوالات شيمي صرفاً حفظي باشد در حالی که قسمت مهم و شاید سخت شیمی همین سوالات مفهومی باشد. حتي بارها ديده شده که دانش آموز بدون آنکه علت را فهميده باشد، به حفظ خواص جدول تناوبي دست مي زند که کار کاملا اشتباهی است. در حالت کلی شیمی را باید تحلیل و تفسیر کرد و کل مسائل شیمی به هم پیوسته است قابل تفسیر از روی مسائل و مباحث قبلی می باشد.
بهترین کلید درس خواندن و مخصوصا شیمی این است که ابتدای درس این سوال را از خود بپرسد که چه چیزی رو می خواهم یاد بگیرم؟ موضوع بحث این کتاب یا این فصل چی هست؟ یعنی دیدگاه کلی. بعد ازاینکه این دیدگاه کلی را پیدا کردیم ذهن دانش آموز به صورت کنجکاوانه برای مسائل جزئی آن بحث فعال می شود و به مرور به ریز مطالب تسلط پیدا می کند یعنی دیدگاه ریز نگری.
پس ابتدا در زیر کلیات شیمی و نحوه پیوستگی را به صورت خلاصه ارائه می شود:
ابتدا می خواهیم بدانیم کوچکترین ذره ای که یک ماده یا هر چیزی که در اطرافمان هست چی هست؟ و چه مشخصاتی دارد؟ واز گذشته تا امروز دیدگاه بشر نسبت به این قضیه چطور بود؟(فصل ساختار اتم: دیدگاههای گذشته نسبت به اتم، ساختار اتم شامل پروتون ،نوترون و الکترون ، جرم اتم ، نحوه چیدمان الکترونها در اتم و مکانهای قرار گرفتن این الکترونها در اطراف اتم یعنی اوربیتالها)
کوچکترین سازنده هر ماده در چه ویژگیهایی متفاوت است که اجسام، اشیا متفاوتی در کائنات داریم؟چرا رفتار مواد متفاوت است؟ روند این ویژگی را در چه چیز هایی می توانیم جست و جو کنیم؟(فصل جدول تناوبی و خواص تناوبی عناصر: در این فصل میخواهیم بدانیم که ساختار اتم که در فصل قبل مشخص شده در چه مشخصاتی متفاوت است که اتمهای مختلف و در نهایت عناصو و اجسام مختلف را داریمو نیز بدانیم که آیا تفاوت در ساختار درونی ماده به صورت تصادفی است یا اینکه یک روند خاصی دارد و ازروی آن اتم ها را به فلزات ، نافلزات و شبه فلزات دسته بندی میکنیم )
در فصلهای 1و2 مشخص کردیم کوچکترین ذره هر ماده چه ویژگیهایی دارد حال در 3 فصل بعدی شیمی 2 بحث روی این است که کوچکترین سازنده باهم ترکیب شود چه چیزی حاصل می شود(در فصل 3 یاد می گیریم که اگر یک فلز با یک نافلز ترکیب بشود یک نوع ترکیبی به نام یونی می دهند و ساختار، ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی این ترکیبات بررسی می شود. در فصل 4 یاد می گیریم که اگر 2 تا نافلز با هم ترکیب شوند ترکیبی به نام کوالانسی حاصل می شود که بازهم نحوه پیوستن اتمها یا همان ساختار لویس ، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی این ترکیبات و نیز نیرویی که بین مولکولهای این ترکیبات است چکونه می باشد. در فصل 5 یاد میگیریم که اگر کربن با نافلزات دیگر ترکیب بشود چه ویژگیهایی دارد و چه ترکیبات مختلفی از این طریق بدست می آید و ویژگیهای ساختاری ، فیزیکی و شیمیایی خواهد داشت)