7- پیشگفتار
پیشگفتار (حتما ضرورت ندارد كه كار تحقیقی دارای پیشگفتار باشد؛ لذا یك گزینهی اختیاری است) البته مشروط بر اینكه بطور خلاصه در مقدمه به مباحث قابل ذكر در پیشگفتار، اشاره كردهباشید والا بهتر است یك پیشگفتار حاوی مطالب ذیل در كار تحقیقی خود درج كنید.
الف) تاریخچه بحث و سابقه آن.
ب) اهمیت بحث و موضوع مورد تحقیق.
ج) ارایه مسایل و پرسشهای كه در تحقیق مطرح شده است. نحوه تهیه منابع و مشكلات موجود در راه تهیه مطالب و بیان تلاشها و همكاری های احتمالی دیگرمحققین.
د) فرضیه یا فرضیه ها در راستای ارایه ضرورت تدوین تحقیق.
ه) تشكر و تقدیر از ...
8- نتیجه:
گرچه ممكن است شما در امتداد هر یك از عناوین ریز یا درشت تحقیق خود نتیجه گیری داشته باشید، ولی در نتیجه گیری كلی، شما از كل مطالب فشرده و هدف آن را بیان می كنید كه در آن دو چیز بیش از همه مهم است:
الف) ذكر خلاصه یافته ها و دستاوردهای تحقیق.
ب) ارایه پیشنهادات و راهكارها كه در حقیقت مهمترین بخش تحقیق شما است.
9- فهرست ها:
فهرست مطالب بایستی در آغاز تحقیق بعد از صفحه بسم الله بیاید ولی فهرست منابع و دیگر فهرست ها در آخر ذكر می¬شود. در صدر منابع، فهرست كتاب ها قرار می¬گیرد. از میان كتاب ها به صورت الفبایی دانشنامه ها و كتب مرجع جدا می¬شود. كتب چاپ شده به زبان های مختلف از همدیگر تفكیك می¬شود. پس از كتاب ها پایان نامه ها و سپس مقالات و آن گاه اگر متن حقوقی است قوانین و آرای قضایی و دیگر منابع و مآخذ آورده می¬شود. در منابع باید تمام جزییات ذكر شود.
در فهرست منابع باید ابتدا نام خانوادگی و نام نویسینده ذكر شود، سپس نام كتاب و بقیهی موارد دقیقا مثل پاورقی. (توجه كنید كه ذكر شمارهی صفحه در منابع ممنوع است).
منابع را بدین شكل میتوانید طبقهبندی كنید:
1. منابع فارسی (منابع عربی را نیز در زمرهی منابع فارسی معمولا ذكر میكنند).
الف: كتابها
ب: پایاننامهها و مقالات
ج: سایر منابع (سیدی، سایت اینترنت، آرای دادگاهها، مصاحبه و...)
2. منابع لاتین
الف: كتابها
ب: پایاننامهها و مقالات
ج: سایر منابع