پاسخ به: پژوهشهاي علوم و صنايع غذايي ايران
پنج شنبه 9 آذر 1391 10:18 AM
5 : پژوهشهاي علوم و صنايع غذايي ايران 1388; 5(1 (نيمه اول)):37-46. |
امکان استفاده از نرم افزار فتوشاپ براي اندازه گيري رنگ مواد غذايي: بررسي تغييرات رنگ خرماي مضافتي بم در طي رساندن مصنوعي |
افشاري جويباري حسن,فرحناكي عسگر* |
* گروه علوم و صنايع غذايي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه شيراز |
رنگ و ظاهر يک ماده غذايي اولين پارامتر در تشخيص کيفيت آن مي باشد؛ که امروزه از پارامترهاي رنگ سنجي L*a*b* يا CIELab جهت اندازه گيري و گزارش آن استفاده مي شود. در اين پژوهش امکان استفاده از تصوير برداري با دوربين ديجيتال و نرم افزار فتوشاپ براي اندازه گيري پارامترهاي L*،a* و b* مورد مطالعه و بررسي قرار گرفت. نتايج نشان داد که پارامترهاي L*،a* و b* به دست آمده از نرم افزار فتوشاپ و سيستم هانترلب داراي ضريب همبستگي به ترتيب 0.995، 0.997 و 0.995 مي باشند که ضريب همبستگي مطلوبي مي باشد ولي ارزش اين پارامترها از لحاظ عددي در دو سيستم با هم تفاوت دارند که اين مشکل با استفاده از فرمولهاي پيشنهاد شده قابل اصلاح مي باشد. بعد از تصحيح نتايج به دست آمده از نرم افزار فتوشاپ مي توان از اين داده ها جهت گزارش پارامترهاي رنگ مواد غذايي يا هر ماده ديگر استفاده کرد. از اين روش جهت مطالعه تغييرات رنگ خرماي مضافتي در طي رساندن مصنوعي استفاده شد و مشخص شد که هرسه پارامتر L*،a* و b* در طي رسيدن خرما کاهش مي يابند. |
كليد واژه: رنگ سنجي، L*a*b*، نرم افزار فتوشاپ، تصوير ديجيتالي، خرماي مضافتي |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .