توليد ميکروبي لايزين با استفاده از آب پنير و ملاس
پنج شنبه 2 آذر 1391 4:57 PM
4 : پژوهشهاي علوم و صنايع غذايي ايران تابستان 1389; 6(2):100-104. |
توليد ميکروبي لايزين با استفاده از آب پنير و ملاس |
موسوي نسب مرضيه*,داراب زاده نازنين |
* بخش علوم و صنايع غذايي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه شيراز |
لايزين اسيد آمينه اي ضروري در تغذيه انسان ها و حيوانات است که به صورت بيولوژيکي در بدن سنتز نمي شود و بايستي به منظور بهبود کيفيت پروتئين، به غذا و مکمل هاي غذايي افزوده شود. لايزين داراي کاربردهاي دارويي در فرموله کردن رژيم هايي با ترکيب اسيدهاي آمينه به ميزان مشخص نيز مي باشد. فرايندهاي شيميايي، آنزيمي و بيوتکنولوژيکي براي توليد لايزين مورد استفاده قرار گرفته اند. به نظر مي رسد، روش بيوتکنولوژيکي (تخمير) اقتصادي ترين و قابل اجرا ترين روش در توليد لايزين باشد. در پژوهش حاضر، توليد لايزين توسط بروي باکتريوم ليننس با استفاده از آب پنير و ملاس، با هدف استفاده از ضايعات کشاورزي به عنوان مواد اوليه ارزان قيمت براي توليد محصولات با ارزش افزوده، مورد مطالعه قرار گرفت. آماده سازي آب پنير از طريق هيدروليز لاکتوز به وسيله اسيد کلريدريک و آماده سازي ملاس از طريق افزودن مواد شيميايي به آن صورت گرفت. ارزيابي کمي و کيفي لايزين توليدي توسط روش کروماتوگرافي لايه نازک بالا رونده و استفاده از اسپکتروفوتومتري انجام شد. نتايج نشان داد که غلظت لايزين با گذشت زمان به صورت معني داري در هر دو محيط افزايش يافت. بيشترين مقدار لايزين توليدي 11.8 و 10.5 گرم در ليتر به ترتيب در محيط حاوي آب پنير يا ملاس به دست آمد. با افزايش ميزان لايزين pH در محيط حاوي ملاس، افزايش و در محيط حاوي آب پنير، کاهش يافت. در روز ششم، ميزان لايزين توليدي در محيط آب پنير در مقايسه با ملاس به صورت معني داري بيشتر بود. |
كليد واژه: لايزين، تخمير، بروي باکتريوم ليننس، آب پنير، ملاس |
![]() |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .