پاسخ به: پژوهشهاي علوم و صنايع غذايي ايران
یک شنبه 14 آبان 1391 5:21 PM
2 : پژوهشهاي علوم و صنايع غذايي ايران پاييز 1390; 7(3):191-199. |
بررسي اثر ضدباکتريايي نايسين به دو فرم آزاد و نانوانکپسوله در ليپوزوم بر ماندگاري و کاهش جمعيت ليستريايي پنير سفيد ايراني فراپالايش |
زايرزاده الهام*,مرتضوي سيدعلي,جعفري محمودرضا,افشارنژاد سيما,طباطبايي يزدي فريده,نصيري محلاتي مهدي |
* گروه علوم و صنايع غذايي، دانشكده كشاورزي،دانشگاه فردوسي مشهد |
هدف از انجام اين پژوهش بررسي تاثير کارايي کاربرد نايسين در فرم آزاد و محصور در نانوکپسول هاي ليپوزومي در کنترل جمعيت ليستريا منوسيتوژنز در پنير فتاي فراپالايش بود. ليستريا منوسيتوژنز گونه ATCC 19117 به ميزان106 cfu/g به پنير اضافه گرديد. در ساخت فرمول هاي ليپوزومي از کلسترول، لستين و روغن کره استفاده شد. پس از تعيين حداقل غلظت بازدارندگي، نايسين در سطح 500 IU/g در تمام تيمارها به کار برده شد. کليه آزمايش ها (ميکروبي و pH) در قالب طرح کاملا تصادفي بر پايه فاکتوريل در 3 تکرار انجام گرفت. تيمارهاي مورد بررسي عبارت بودند از دو فرمول مختلف فسفوليپيدي، يک نمونه نايسين آزاد و يک نمونه کنترل. ميزان محصورسازي نانوکپسول هاي ليپوزومي حاوي نايسين، براي فرمول 1 ليپوزومي %12.49 و براي فرمول 2 ليپوزومي 11.72% محاسبه گرديد و نتايج حاصل از بررسي اندازه ليپوزوم ها نشان داد که 100 درصد نمونه ها در هر دو فرمول، قطر متوسطي در حدود 101.51-149.7 نانومتر داشتند. مقايسه نتايج روند تغييرات جمعيت ليستريايي نشان دهنده وجود تاثير معني دار بين عملکرد نايسين آزاد و محصور در نانوکپسول هاي ليپوزومي بر روند کاهش جمعيت ليستريايي بود (p<0.01). در ارتباط با تغييرات pH در دو تيمار نايسين محصور در نانوکپسول هاي ليپوزومي، روند تغييرات pH اختلاف معني داري با هم و با شاهد نداشتند، ولي در تيمار نايسين آزاد، تفاوت معني داري در تمام هفته هاي نگهداري پس از توليد مشاهده گرديد (p<0.01). |
كليد واژه: پنير فراپالايش، ليستريا منوسيتوژنز، نانوانکپسولاسيون، نايسين |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .