رادیوی قابل حمل بسازید (2)
شنبه 13 آبان 1391 12:00 AM
شما میتوانید در رادیوی قبلی، قطعات را با لحیم کاری به هم وصل کنید.
در پایان رادیو به صورت زیر خواهد بود.
در رادیو كریستال ساده (که در سری اول کاردستیهای علمی ارائه شد) ما مدار رادیو را به سیم بلند (به عنوان آنتن) و لولهی آب خانه (به عنوان زمین) وصل نمودیم. از آنجا که زمین خیلی بزرگ است برایش فرق نمیکند چند الکترون بدست آورده یا چند الکترون از دست بدهد. این بدان معنی است که میتوان از آن به عنوان منبعی بزرگ برای بار که نه پر میشود و نه خالی، استفاده نمود. سیم آنتن بلند به ما اجازه میدهد انرژی امواجرادیویی را دریافت نماییم، این باعث میشود الکترونها در سیم، متناسب امواجرادیویی بالا و پایین روند. آنها در انتهای سیم جمع و انباشته نمیشوند زیرا در آنجا به زمین جریان مییابند، سپس از مدار به سمت زمین یا از زمین (که منبع بزرگ بار است) به سمت مدار، جریان الکتریکی برقرار میشود.
اما در رادیویی که اکنون ساختهاید هیچ سیم بلندی به عنوان آنتن یا سیم زمین وجود ندارد. در واقع ما سیم بلندی در این رادیو داریم و آن را دور جعبهای پیچیدهایم. از آنجا که جعبه خیلی بزرگ است میتوانیم انرژی خوبی از امواجرادیویی در یافت کنیم (برخلاف سیمپیچ کوچک رادیو كریستال ساده).
اما بدون سیم زمین، جریان به کجا میرود؟ در هر دو رادیویی که تاکنون شاختهاید، بخشی از جریان به خازن و از آن جریان مییابد. در رادیوی جعبهای، سیمپیچ به اندازهی کافی بزرگ است تا بتواند به عنوان آنتن عمل کند، اگر بخواهید سیم زمین را به آن اضافه کنید حجم آن خیلی زیادتر میشود. البته به این رادیو میتوان سیم آنتن بلندی وصل نمود. اما مزیت قابل حمل و نقل بودن این رادیو را از دست میدهید.
وقتی سیمپیچ رادیو به سمت فرستنده باشد، سیمپیچ امواجرادیویی را بهتر دریافت میکند. سیمحلقهها در حکم آنتن هستند. اما با جهت گیری به سمت ایستگاههای رادیویی خاص، میتوان از تداخل امواجرادیویی ضعیف با امواجرادیویی قوی جلوگیری کرد. اگر حلقههای سیمپیچ به سمت ایستگاههای ضعیف گرفته شود، ایستگاههای قوی که در سمت راست و چپ سیمپیچ هستند، ضعیف دریافت میشوند و در نتیجه صدای آنها یا اصلاً دریافت نمیشود یا اگر دریافت شود بسیار ضعیف است تا شنیده شود.
این "وابستگی به جهت" را میتوان با بزرگ کردن قطر حلقههای سیمپیچ افزایش داد. با این کار تعداد سیمهای سیمپیچ کاهش مییابد. برای بدست آوردن حساسیت بیشتر، میتوانید تعداد حلقههای سیمپیچ را افزایش دهید ولی برای دریافت ایستگاه رادیویی خاص، نیاز به خازن کوچکتری دارید. خازن متغیر، بازهی تنظیم بزرگی دارد بنابر این شما میتوانید بدون نگرانی با تعداد حلقههای بیشتر سیمپیچ، آزمایشتان را ادامه دهید.
"وابستگی به جهت" به مقدار زیادی به نسبت قطر سیمپیچ به طول آن دارد به طوری که افزودن تعداد دور سیمپیچ اگر توام با افزایش طول آن باشد میتواند باعت کاهش "وابستگی به جهت" شود. اما توزیع حلقههای سیمپیچ ظرفیت آن را کاهش میدهد و باعث میشود بسامدهای بالاتر را دریافت کنید. هم چنین افزایش "حساسیت به جهت" باعث میشود تا بتوان ایستگاهها با بسامدهای نزدیک را بتوان بهتر از یکدیگر تفکیک نمود.
یکی از روشهای افزایش "حساسیت به جهت"، استفاده از سیمهای ضخیم در سیمپیچ است. هرچه مقاومت سیمپیچ کمتر باشد، تنظیم روی ایستگاه خاص دقیقتر و بهتر خواهد بود.