تاثير افزايش دفعات دوشش بر عملکرد توليدي و فراسنجه هاي خوني گاوهاي هلشتاين در اوايل دوره شيردهي
پنج شنبه 11 آبان 1391 4:59 PM
4 : پژوهشهاي علوم دامي (دانش كشاورزي) 1390; 21(1):43-54. |
تاثير افزايش دفعات دوشش بر عملکرد توليدي و فراسنجه هاي خوني گاوهاي هلشتاين در اوايل دوره شيردهي |
اسلامي زاد مهدي,رضايزدي كامران*,دهقان بنادكي مهدي,محمدي مرادي شهربابک -,بهرامي يكدانگي حشمت اله |
* گروه علوم دامي، دانشگاه تهران |
105 راس گاو چند بار زايش و 15 راس گاو يک بار زايش بر اساس شکم زايش به 3 تيمار آزمايشي 1) شش بار دوشش در روز تا 150 روز بعد از زايمان (6x)؛ 2) شش بار دوشش در روز به مدت 90 روز و سه بار دوشش به دنبال آن تا 150 روز بعد از زايمان (6x-3x) و 3) سه بار دوشش در روز به مدت 150 بعد از زايمان (3x) اختصاص داده شدند. توليد شير تا 60 روز پس از زايش به صورت يک روز در ميان و سپس به صورت دو روز متوالي در هفته ثبت گرديد. گاوها بلافاصله بعد از زايمان سپس بصورت ماهانه توزين شدند و همزمان امتياز وضعيت بدني آنها تعيين شد. نمونه خون از سياهرگ دمي و نمونه شير به صورت ماهانه از تمامي وعده هاي يک روز همه گاوها گرفته شد. ماده خشک مصرفي به طور معني داري تحت تاثير تيمارهاي دفعات دوشش قرار نگرفت. توليد شير خام و شير تصحيح شده 3.5درصد چربي در کل دوره آزمايش در گاوهاي 6x و 6x-3x نسبت به 3x به طور معني داري بيشتر بود (به ترتيب 41.03، 42.13؛ 40.11، 40.60 در برابر 37.97، 38.40). غلظت گلوکز خون در گاوهاي 3x در مقايسه با گاوهاي 6x و 6x-3x به طور معني داري بالاتر بود (به ترتيب 69.02، 64.36 و 63.44) ولي غلظت اسيد چرب غيراستريفيه و بتاهيدروکسي بوتيريک اسيد آنها به طور معني داري پايين تر بود (به ترتيب 0.33، 0.69؛ 0.44، 0.94 و 0.38، 0.91). با توجه به نتايج اين پژوهش تيمار 6 بار دوشش تا 90 روز و سه بار دوشش به دنبال آن، عملکرد بهتري نسبت به ساير تيمارها داشت. |
كليد واژه: تعداد دفعات دوشش، توليد شير، ترکيبات شير، متابوليت هاي خون |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .