IQ پایین کودکان، نتیجه فشار خون بالای مادران است
دوشنبه 1 آبان 1391 3:58 PM
بر اساس پژوهشی که بتازگی منتشر شده، پرفشاری خون (فشارخون بالا) در زنان در دوران بارداری می تواند به اثرات منفی در IQ و در کل، توانایی فکری فرزندان حتی تا دوران سالمندی بینجامد.
فشار خون بالا و مشکلاتی که در پی آن روی می دهد، سبب بروز دشواری هایی در ۱۰ درصد از بارداری ها می شود و می تواند بر محیط زندگی جنین در رحم مادر تاثیر منفی بگذارد. این پژوهش نشان می دهد حتی کاهش توانایی ذهنی در سنین بالا ممکن است، به خاطر همین پرفشاری مادر هنگام بارداری و زمانی که ساختار مغز جنین رشد می کند، به وجود آید.
در این پژوهش، سابقه پزشکی ۳۹۸ مردی که مادرشان هنگام بارداری آنها دچار فشار خون بالا بود، مورد بررسی قرار گرفت. همه این مردان بین سال های ۱۹۳۴ تا ۱۹۴۴ به دنیا آمده بودند. توانایی ذهنی این مردان در ۲۰ سالگی و نیز ۶۹ سالگی مورد بررسی قرار گرفت. این توانایی ذهنی شامل منطق ریاضیاتی، رابطه تصویری و فضایی و نیز توانایی کلامی بود. با بررسی داده ها مشخص شد امتیاز کسب شده مردانی که مادرانشان هنگام بارداری دچار فشار خون بالا بودند، ۳۶ / ۴ درصد کمتر از مردان ۶۹ ساله هم سن و سال شان بود که مادرانشان فشار خون بالا نداشتند.
همچنین این مردان امتیازی کمتر از وقتی که ۲۰ ساله بودند به دست آوردند و کاهش توانایی آنها نسبت به مردان هم سن و سالی که مادران شان پرفشاری نداشتند، کاملا محسوس بود.افزون بر این، پژوهشگران به بررسی تاثیر تولد زودهنگام بر این کاهش توانایی ها پرداختند و دریافتند این دو ارتباطی با هم ندارند. همچنین شغل پدر با این کاهش رابطه ای نداشت.با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت فشار خون بالای مادر می تواند موجب بروز صدمه های جبران ناپذیر در توانایی ذهنی فرزند شود و تا پایان عمر همراهش بماند.
● پرفشاری خون در دوران بارداری
بسیاری از زنان در دوره بارداری با پدیده بالا بودن فشار خون مواجه می شوند. به طور کلی در دوران بارداری با ۴ نوع فشار خون بالا روبه رو هستیم:
پرفشاری مزمن: فشار خون مادر قبل از بارداری یا پیش از هفته بیستم بارداری بالاتر از ۹۰ / ۱۴۰ میلی متر جیوه است.
پری ـ اکلامپسیا: دربردارنده افزایش سریع فشار خون و وجود آلبومین در ادرار است. آلبومین یک نوع پروتئین است. در این حالت دست، پا و صورت ورم می کند. پری ـ اکلامپسیا رایج ترین اختلال در دوران بارداری است که معمولا در ۳ ماهه سوم روی می دهد. این مساله بیشتر در اولین بارداری روی می دهد و بیشتر در زنانی که دیابت دارند یا قرار است دوقلو به دنیا آورند، ایجاد می شود. زنانی که مادرشان دچار پری ـ اکلامپسیا شده، بیشتر درمعرض آن هستند.
پری ـ اکلامپسیا در کنار پرفشاری مزمن
دیابت بارداری: این نوع دیابت پس از تولد فرزند از بین می رود. در بیشتر موارد، زنان دچار فشار خون بالا به این نوع دیابت دچار می شوند.
برخی کارشناسان، پرفشاری در زنان باردار را به دو نوع موجود از قبل و پدیدآمده در دوره بارداری تقسیم می کنند. در این صورت پری ـ اکلامپسیا می تواند به هر دو گروه تعلق داشته باشد.با توجه به خطرات بالقوه ای که فشار خون بالا در رشد توانایی های مختلف نوزاد دارد، بهتر است زنان قبل از بارداری با مشورت پزشک، فشار خون خود را کاهش داده، در طول بارداری نیز همچنان از توصیه های پزشک بهره گیرند.