0

خسرو شکیبایی

 
abdo_61
abdo_61
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1388 
تعداد پست ها : 37203
محل سکونت : ایران زمین

پاسخ به:خسرو شکیبایی
سه شنبه 25 مهر 1391  8:05 PM

 

گفتگو با حامد بهداد به مناسبت سالگرد درگذشت خسروی سینمای ایران
 

امروز، 28 تیر ماه یکی از گرمترین روزهای سال است اما چهار سال پیش در چنین روزی تنها چیزی که روی سنیما دوستان تاثیری نداشت، هرم داغ آفتاب سوزان بود. چهار سال پیش در چنین روزی، یکی از بدترین خبرهای عمرمان، دهان به دهان نقل می شد. 

همه خدا خدا می کردند که این خبر بد، فقط یک شایعه باشد اما خبر درست بود. خسرو شکیبایی خیلی آرام به دیار ابدی شتافته بود و ما را همچنان که به مانند بازی های منحصر به فردش میخکوب می کرد، این بار نیز میخکوب کرد و جهانی را از دیدن نقش آفرینی های جدیدش محروم کرد. شکیبایی یک اسطوره است، نه تنها برای مردم بلکه برای اهل سینما هم او یک اسطوره و تندیس دست نیافتنی است. 

شاید به همین دلیل باشد که خیلی از بازیگران با دیدن بازی های خسرو، عاشق سینما شدند و این عشق با وجود اینکه خود نیز بر بلندای این سینما قرار گرفته اند، هنوز هم درون آنها شعله می کشد و رهایشان نمی کند. یکی از این عاشقان حامد بهداد است که خود ستاره این سینماست اما با صرحت اعلام می کند عاشق خسرو است و این دریغ بر او مانده که هیچگاه نتوانسته در پیشگاه خسرو بازی کند. با حامد بهداد به بهانه سالروز درگذشت خسرو شکیبایی گفت و گویی انجام دادیم که خواندنش، خالی از لطف نیست.

آقای بهداد شما چه زمانی خسرو شکیبایی را برای نخستین بار دیدی؟

- من خسرو را در فیلم «رابطه» دیدم. می توانستم بفهمم او دارد خوب بازی می کند. آن زمان 14، 15 سالم بودو خسرو خیلی جوان بود. چون علاقه مند به بازیگری بودم از عملکردی که در رفتارش داشت و از تجلی ری اکشن هایش، می توانستم تشخیص دهم کاری که خسرو دارد انجام می دهد، کاری سوای کاری است که دیگر بازیگران انجام می دهند. بعد از آن، کم کم از زبان دانشجویان می شنیدم که خسرو شکیبایی در فلان فیلم یا سریال بازی کرده و البته شنیدم که سبیل هایش را در فیلم «هامون» زده. خب برایم خیلی جالب بود که خسرو شکیبایی را که با سبیل می شناختم، این بار بدون سبیل ببینم اما واقعا حرف ظاهر نبود، حرف ریش و سبیل و لباس نبود. 

حرف یک پدیده ای بود که یک بار برای همیشه متجلی شد. ما در کل تاریخ سینما، تنها چند بازیگر داریم که شمارشان به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسد و مطمئن باشید خسرو شکیبایی به راحتی یکی از آن بازیگران است چون دسترسی به شیوه بازی او بسیار مشکل است. گمان می کنم خسرو این منبع را از انسانیت و محبت انبوه نهفته در درون خودش به دست می آورد. او از فرط اشراف بر زندگی بود که آنقدر توانا بود و این از فرط مستقر بودن در ذات زندگی است، خاصه محبت. او ارتباط عمیقی با درون خودش داشت، ارتباط عمیقی با چشم هایش داشت، ارتباط بسیار عمیقی با غم ها و آلام خودش داشت. همچنین ارتباطی انسانی و پرمحبت با خودش داشت. بالاترین چیزی که به اطرافیانش می داد و شاید بیشتر وقت ها از خودش دریغ می کرد. خسرو مثل شمع، عاشقانه بود.


 
من متاسفم که در اطراف ما، از دوستان همکار، کسانی کار بازیگری می کنند که هم بازی هایشان اراجیف است و هم حرف هایشان. طرف می رود یک سریال بازی می کند و بعد راجع به خودش حرف می زند که من بازی ام آمیخته با علم امپرسیونیست و اکسپرسیونیست است و من در این سریال خواستم تجربه ای بکنم و از این حرف ها. ما اصلا در بازیگری چنین مزخرفاتی نداریم. علم بازیگری به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم می شود و تمام این علوم، همه از منظر نگاه انسان است. شما که از امپرسیونیست و اکسپرسیونیست سردرمی آوری، چرا آمدی بازیگر شدی؟ خوب برو نقاش یا مجسمه ساز شو. کسانی که می نشینند و از این مزخرفات می گویند می خواهند توجیهی داشته باشند بر رفتار زشت و بی سوادی محض شان اما خسرو اصلا اینطور نبود، خسرو از این حرف ها نمی زد.

 خسرو به جز ماه و آفتاب و سهراب و حافظ و مولانا چیز دیگری از دهانش بیرون نمی آمد. اصلا طراوت آدمیزادی بود که در این آدم دیده می شد، ضمن اینکه تنها بازیگری که بر جامعه تاثیر گذاشت به این معنی که الان می خواهم بگویم، خسرو شکیبایی بود. زمانی که سریال خانه سبز پخش می شد، خسرو روایتی از عشق را بین مردم منتشر می کرد. باور کن بعد از اینکه خسرو، خسرو شد و متجلی شد و از صدف بیرون زد و دیگر همگانی شد و تمام ایران او را شناختند، این سرود عشق، سرود عاطفه و سرود انسانیت به جان همه خانواده ها پاشیده شد.

 شرنگ این محبت توسط شغلی به نام بازیگری توسط خسرو شکیبایی در سریال خانه سبز به جان همه ریخته شد و از این رو قسم می خورم تنها بازیگری که درصد خشونت و خشم را در جامعه ما پایین آورد کسی نبود جز خسرو شکیبایی. خسرو یکراست می رود سراغ عشق و آرامش. اصلا خشونت و خشم را دور می زند. ممکن نیست شما بازیگری ببینید که این همه عاطفه داشته باشد. خسرو دریغ شد از سینمای ما. در «اتوبوس شب» صحنه ای وجود دارد که من وقتی دیدم، آتش گرفتم و هر بار که به یاد آن صحنه می افتم، گریه می کنم.

 صحنه ای که ایرانی ها در اتوبوس، اسرای عراقی را آوردند به پادگان مقر نظامی ایرانی ها. یکی از این ایرانی ها می خواست یکی از عراقی هایی که خیلی هم شرور بود را پشت ساختمان گلوله باران کند که خسرو رفت و او را گرفت و گفت: «این کار را نکن. منو ببین، به من نگاه کن، بیا، بیا ...» و خشم او را آورد پایین و گفت: «بیا، این اسیره» همه می توانند این صحنه را بازی کنند اما خسرو با نمره بالاتری این صحنه را بازی کرد. تمام بازیگران همسنگ او می توانند متوجه این مقایسه شوند.

خسرو مثل خورشیدی بود که اشعه هایش ایجاد محبت می کرد. خسرو بازیگری بود که پول برمی گرداند به سینمای ما. دوا و درمان خسرو کاری نداشت، مداوای خسرو به عهده وزارت ارشاد و خانه سینما بود، مداوای خسرو به عهده سینما بود. او میلیارد میلیارد سود به همه ما رسانده بود و ما از دستش دادیم چون مثل انسان های دیگر مریض بود و ما به همین دلیل که او را یک آدم می دانیم، با او معمولی برخورد کردیم. آیا او باید از جیب خودش خرج مداوا می داد؟ مفت خسرو را از دست دادیم. مفت. چنین طلایی را مفت از دست دادیم.

 مگر الان که عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی، علی نصیریان، محمد علی کشاورز و دیگر بزرگان هستند چه بدی دارد؟ ما که داریم از وجود این عزیزان فیض می بریم. هنوز که هنوز است داریم از وجودشان فیض می بریم. آیا خسرو باید اینقدر زود می رفت؟ به قول خودش، دوربین برایش مثل ابر و ماه و خورشید در گردش بود. شب می شد. روز می شد، خسرو خودش بود و بازی خودش را می کرد و اصلا چیز عجیب و غریبی بود و از من دریغ شد که روبرویش بازی کنم.

خیلی از بازیگران می گویند هنگام بازی مقابل شکیبایی استرس داشتند. آیا اگر امکان بازی مقابل خسرو می یافتی، جزو همین بازیگران بودی؟

- هرگز. اینها بازیگرند. تو می روی در مصاف هنر، می روی به مصاف ایجاد زیبایی. در این راه هر چه عارف تر باشی، بیشتر زیبایی تولید می کنی. معلوم است که خسرو دستگیر من بود و مواظب من بود. اینها بازیگران بخیلی نیستند. اینها مشخصات و ویژگی های انسانی دارند اینها نمی خواهند بازی را از دست تو بدزدند. اینها نمی خواهند تو را دچار استرس کنند بلکه اینها می خواهند تو را همقد خودشان کنند، به بازی برد – برد فکر می کنند. خسرو تنها یک هنرمند صرف نبود، یک عارف بود و از مهربانی شناخت داشت و می دانست آن چیزی که در انتها، حاصل می شود، محبت است.


سال 69 چند سال تان بود؟

- از 52 حساب کن، می شود 17 سال.

یک اسم می گویم و دیگر حرف نمی زنم. هر چه می خواهی درباره این اسم بگو: حمید هامون.

- من هامون را سال 69 ندیدم تا موقعی که در دوران دانشجویی دچار فقر و محرومیت خیلی شدیدی شدم. واقعا تاب و توانش در من نبود. همه چیز سنگین بود. در معرض انهدام بودم. نمی فهمیدم چرا باید این همه رنج را تحمل کنم. فکر کنم سال 75-74 بود تا اینکه شهرام حقیقت دوست دست من را گرفت و گفت برویم سینما سپیده که در آن موقع فیلم هامون را روی پرده داشت.

 من رفتم این فیلم را دیدم و منقلب شدم، انگار پوستی از روی تاول من برداشتند و درد در من صد چندان شد. هامون یک فیلم سینمایی است اما حقیقتا حرفی که می زند سوا از سینماست و یک هنر دیگری است. من برای مهرجویی بازی کردم، حقیقتا کاری که خسرو برای مهرجویی کرد را کمتر بازیگری انجام داده. فقط خسرو است که می تواند دریافتی این همه از مهرجویی داشته باشد. ما با قاشق از این دریا آب برمی داشتیم و خسرو، تشت تشت آب برمی داشت. نمی خواهم خدای نکرده با این حرفم تو سر خودم و همکارانم بزنم اما خسرو یکی استثنا بود.

شده بخواهی در بازی از فرم بازی شکیبایی وام بگیری؟

- نه، ولی تاثیر گذاشته بود. روی تمام دانشجویان وقت و روی تمام علاقه مندان تاثیر گذاشته بود. من آن بخشی که به کارم می آمد را فهم کردم تا در درون من نهادینه شود و تبدیل به خودم شود اما هیچگاه مقلد به آن شکل نبودم و هر آنچه که دریافت کردم را تبدیل به خودم کردم و از فیلتر خودم عبور دادم.


خبر فوت خسرو را که شنیدی چه عکس العملی نشان دادی؟

- فقط شتابان رفتم خانه اش. افراد خیلی زیادی آنجا بودند. یادم هست که حبیب رضایی به دیوار تکیه داده بود و بلند می گفت: ای وای. ای وای. ای وای...

در جاهایی از جمله همین مصاحبه، بارها به فقر و مشکلات گذشته ات اشاره کردی، یادم هست در مصاحبه ای گفته بودی در نوجوانی برای آمدن به تهران چه مشکلاتی داشتی. تو ستاره این سینما هستی و بیان معضلات گذشته، شاید در خورد تو نباشد.

- - ببین حقیقت، جذب می کند. من در جامعه ای زندگی می کنم که فقر گناه است. در جامعه ای زندگی می کنم که توفیق، عذاب وجدان است. در جامعه ای زندگی می کنم که آدم ها نمی توانند از ایرادات خودشان حرف بزنند و این ایرادات را برای همیشه در سینه هایشان نگه می دارند اما نمی دانند برای اینکه بتوانند سریع به اهدافشان برسند باید راجع به اشتباهات درونشان بلند بلند صحبت کنند تا آن اشتباهات از وجودشان رخت بربندد. درون ما پر از عقده است. 

پر از مشکل است و تا راجع به مشکلات، کمبودها و محرومیت ها حرف نزنیم آنها در ما درمان نمی شوند. باید راجع به آنها حرف بزنی. من راجع به آنها حرف می زنم تا دیگران جراتش را پیدا کنند. اتفاقا دیگرانی که من را به غرور و تکبر متهم می کنند سخت در اشتباهند. روی سخن من با کسانی است که می خواهند کبر یا تشخص داشته باشند ولی عقده های درونشان نمی گذارد. من این چیزها را بلند می گویم تا آنها یاد بگیرند تا از خشم درونشان کم کنند تا اصلا دروغ نگویند. به خدا آن چیزی که خسرو داشت، عشق بود.

 ای کاش همه ما این را یاد بگیریم. من این کار را می کنم. کمک به کسانی که میل به مداوا دارند. دیگران هم نباید تعجب کنند چون جایی برای تعجب نیست. مگر این چیزهایی که من دارم را خودشان ندارند؟ دمش گرم هر کسی که جرات دارد راجع به کمبودهایش بگوید و هر کسی که دوست دارد پیشرفت کند و از این رو راجع به نیستی و نداری اش می گوید و تمام سرمایه اش، نداشته هایش است.

 

 

مدیر سابق تالار آموزش خانواده

abdollah_esrafili@yahoo.com

 

  شاد، پیروز و موفق باشید.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها